Melyik kutyasuli a jobb? Cerberos vagy Népszigeti kutyaiskola? Indokokat is!
Durva, hogy a népsziget egy közel 20 éves iskola (ha jól tudom), a cerbi meg 4 éves és ugyanarra a szintre jutottak el (ha nem hagyta már le jóval a Cerbi a Népszigetet...) :-)
Ja, és amúgy pedig: nem árt tudni, hogy Joó István nagyon sok ideig nem akart saját kutyasulit nyitni, egy igen hosszú győzködési folyamat eredménye, hogy belevágott egy saját iskolába... SZERENCSÉRE! :-) és amúgy ez nem titok, mindenki tud róla, hogy régen ők is jártak ki a népszigetre kutyázni! Miért, ezt szégyellnie kéne? Csak tényleg érdemes átgondolni, hogy neki hogyan sikerült a Cerbit magasabb szintre emelnie 4 év alatt, mint amit a Népsziget 20 év alatt ért el...
Azt gondolom, hogy nem is szabadna ebbe jobban belemenni. Minden kutya, minden gazda más, mindenkinek más módszerek, más iskolák, más oktatók jönnek be. Egyértelmű, hogy ma Magyarország 2 vezető kutyakiképző iskolájáról van szó, akik hatalmas eredményeket értek el, ezt nem szabad vitatni.
Tény, hogy a Népsziget egy 20 éve működő iskola, míg a Cerbi csak pár éves és teljesen új módszerekkel kezelik a kutyák... de láthatóan eredménnyel (talán éppen ezért éri őket folyamatos támadás, irigységből?!). A Népsziget is hatalmas eredményeket ért el, egyszerűen nem szabadna tovább vitatni a 2 iskola eredményeit.
Mind a kettőt szidják, vádolják hol ezért, hol azért... De talán ez tényleg csak azért van, mert egyszerűen ez a 2 iskola a legjobb és mára csak ők maradtak konkurenciái egymásnak!
Mindenki menjen el maga a számára szimpatikusabb iskolába és nézze meg, az ott tanított módszerek működnek-e! Ha igen, akkor pedig nincsen értelme szidni a másikat úgy, hogy a másik iskola közelében sem jártunk!
Mit értünk magasabb szint alatt? Ezt miben mérik? A Tükör módszert pillanatnyilag ez ELTE etológia tanszéke vizsgálja, és rengeteg iránta a külföldi érdeklődés, nemrég voltak is okatók Amerikában bemutatni a módszert.
De egyébként teljesen egyetértek az előttem szólóval, a két legjobb suliról vitatkozunk itt, tök feleslegesen. Akinek a probléma megoldás mellett a katonás fegyelem jön be, az inkább a cerbibe megy, aki pedig a probléma megoldás mellett a bohóckodás, játék, klikkerezés jön be, az a népszigetre.
Ha valakinek a problémáját nem tudják megoldani az egyikben, az elmegy a másikhoz.
Mindkettő a Fennel módszeren alapul, amit ha jól alkalmaznak (és ehhez kell oktatói segítség) akkor a legtöbb gazdi problémáit megoldja.
Az az ELTE etológia tanszék, aki pár hónapja nyíltan és vadul tagadta, hogy a kutya falka-állat és hogy mindenki aki ezt mondja, az csak amatőr kiképző, mert nincsenek más módszereik?! :-) Ez még viccnek is rossz, de gondolom ezt Ti is belátjátok, mert a Népsziget is tudja, a kutya falkában élő ragadozó állat! Vagy már nem is? :-)
Amúgy pedig: a Népsziget rohadt okosan csinálja-ezért hatalmas elismerés, egy 1000 éves módszernek (amit Cerbi a kezdetek óta használ, hangoztat és még cikksorozata is volt erre vonatkozóan már évekkel ezelőtt) ad egy jó hangzatos nevet és új köntösben szédíti vele a népet... Ezért gratula! Az ötlet jó!
"hideg-meleg módszer, varázspalack, t-touch team" vagy mifene... Ugyanez a Cerbiben: dicsérd/tiltsd, kanna, rehabilitációs csoport. Lehet hogy az előző jobban eladható, de hogy melyik iskola tudja használni a gyakorlatban... Ez meg majd elválik! ;-)
az h a népsziget 20 éves iskola ok, de nézzük már meg, h ki is alapította, és mily módszerekkel dolgozott ott anno, mert nem Korom Gábor az fix.
én is jártam oda, még 1997-ben, de akkor még sehol nem volt a hangzatos tükör módszer, és a mostani oktatók is még csak az iskolájuk padját koptatták.
anno 14 éve még egy nyugalmazott rendőrkutya kiképző volt az iskola vezetője és csak a parforce módszert oktatták ott is.
így szerintem nem igazán etikus azt hangoztatni, hogy jájj a népsziget máááár ennyi és ennyi idős, hisz ezzel a laikus hobbykutyásokat könnyű félre vezetni, hisz nem a mostani felállásában, mostani módszerekkel működik már 20 éve, hanem csak mint iskola létezik ennyi ideje.
ezt azért jó lenne ha a hangzatos marketingbe beleépítenék!
Ahogyan előttem is írták a Népszigeti kutyasuli egészen más volt 20 éve. A sok "rémhír" (amikről amúgy én itt olvastam először, hogy egyáltalán vannak ilyenek) szerintem abból az időből való. El nem tudom képzelni ugyanis, hogy egy tükör módszeres oktató rugdosná a kutyákat. Azt viszont már el tudom képzelni, hogy egy ex-rendőrkutyakiképző, akié eredetileg volt a népszigeti suli, az rugdoshatta. De ő már rég nincs ott, ahogy a módszerei se.
A Cerberosnak csak a honlapját láttam, de úgy tűnik náluk inkább a katonás rend az alapelv, ami szerintem egy öleb yorkie vagy egy alig 5 kilós havannai pincs esetén nem követelmény, viszont egy pitbullnál már igen. Mindenki azt a sulit választja, amelyik neki és a kutyájának a legjobb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!