Melyik kutyasuli a jobb? Cerberos vagy Népszigeti kutyaiskola? Indokokat is!
A válasz írója 97%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: tegnap 17:43
Hát ez nagyon LOL! A népsziget sokkal előbb volt, mint a Cerbi, amiben megegyeznek az a Fennel módszer használata, és gondolom a Joó nem dicsekszik vele, hogy ők is a Népszigetre jártak annó :)))
Ha akarod elmondom. A kutyám mindenre vadászott ami mozog. Egyáltalán nem lehetett elengedni, mer tzárt kutyafuttatóból is megtalálta a módját, hogy lelépjen, és megkergessen valakit, fellökjön egy gyereket, ellopjon egy labdát, elkapjon egy görkorist, kivegye az ember kezéből a tollasütőt, vagy épp verekedjen egyet egy másik kutyával.
Több mint egy évig éltünk úgy, hogy pórázon voltunk összekötve, és felváltva rángattuk egymást.
Aztán beiratkoztunk a suliba, kb. tavaly ilyenkor.
Jelenleg csak akkor használok pórázt, ha látom, hogy kisgyerek jön szembe, és nem azért mert a kutyám nekiugrana, hanem csak azért, hogy ne pampogjon az anyuka.
A nagykörúton is simán közlekedünk póráz nélkül, kutyákhoz csak engedéllyel megy oda, kiválóan tudja kezelni a domináns kanokat, és már azt is kibírja, hogy nem mozdul rá más labdájára, játékára ha nem engedem. Úgy is vissza tudom hívni, hogyha épp rohangálás van a parkban, és 8-10 kutya kergetőzik. Kiszáll a bandából és odajön hozzám, majd engedéllyel visszamegy futni.
Mivel én az alaptanfolyamot úgy csináltam végig, hogy akkor még nem volt lehetőségem elengedni sulin kívül pórázról, marha nehéz volt, mert ugye a suli volt a lehetősége a mozgásra, túl volt pörögve folyamatosan. Az oktatók napi szinten segítettek mindenben, míg idáig eljutottunk.
Azóta három tanfolyami csoportot kísértem végig tanfolyami megfigyelőként, volt köztük Cerbiből jött argentin dog, brutál domináns jagd terrier, és félős, instabil ridgeback, meg szocializálatlan menhelyi kutya kötődés nélkül. Elég sokat láttam, és nem nagyon találkoztam olyan gazdival, akinek gondja lett volna az iskolával.
Két kutya volt az egy év alatt mióta ott vagyok, akiknek a problémájuk nem oldódott meg a középfok után, velük Mariann és Gábor külön foglalkozik azóta is. A Népszigetről nem megy úgy ki kutya, ha a gazdi is úgy akarja, hogy nincs megoldva minden probléma.
Én nem tudok sokat a Cerberosról, ezért nem minősíteném, de abban biztos vagyok, hogy a Népsziget nagyon-nagyon jó. Azért sem tudok sokat a Cerberosról, mert nálunk nem foglalkoznak azzal, hogy más kutyaiskolában mi történik, vagy hogy másokat szídjanak.
Oktató megbeszélésen is voltam már fültanúja annak, hogy elmondták, hogy jön egy új kutya, ilyen meg olyan problémái vannak, eddig egy másik iskolába jártak vele. Amikor valaki megkérdezte, hogy hova járt, és mivel próbálkoztak nála, az volt rá a válasz, hogy nem a mi dolgunk ezzel foglalkozni, a mi dolgunk az, hogy a saját módszereinkkel visszaillesszük őt a kutyatársadalomba.
Szóval nem tudok és nem is akarok semmi rosszat mondani a cerbire, de abban biztos vagyok, hogy a Népszigetes oktatói gárda maximálisan profi, emberséges, empatikus és hozzáértő.
Ja és még annyit, hogy a tükör módszernek mindig is három része volt: Az életmód, az ösztönkezelés, és a tanítás. Az életmódba mindig is beletartozott az, hogy a kutya fizikai és mentális igényei ki legyenek elégítve.
Ezzel együtt a Népszigetesek pl. nem támogatják a gumi huzatást, a gumira felkapaszkodást, azt a talicskázást, vagy mit láttam még fárasztás címszó alatt, meg semmi ilyesmit.
Nálunk azt vallják, hogy a fizikai fárasztás kevés, közös akcióra, együtt megoldott kihívásokra van szükség a gazdival ahhoz, hogy egy kutya ne csak mennyiségben, hanem minőségben is le legyen fárasztva.
Na az lehet, hogy a népszigeti suli volt előbb ezt nem tudom, de az fix, hogy nagyon sok mindent a cerbiről koppintanak. Pl: kutyás tábor, kistestű kutya tanfolyam stb. mellesleg dupla annyiba kerül, mint a cerbi. Amikor engem a kutyámmal eltanácsoltak egy iskolából, mondván, hogy sajnos nevelhetetlen a Népszigeti sulit akartuk megpróbálni de sajna nem engedhettem meg magamnak, hogy annyi pénzt kifizessek.
pár hónappal később egy barátnőm vitt le a cerbibe és onnantól kezdve gyökeresen megváltozott minden.
A taníthatatlan kutyám félelmetesen gyorsan tanult és nem sokkal később már bemutatókon szerepeltünk...
sajnos földrajzi okok miatt nem járhatunk, de még mindig a legnagyobb tiszteletem a cerbis oktatóké és főleg az iskolavezetőé, mert olyat kaptam tőlük, ami mindennél többet ér. Olyan kapcsolatom van a kutyámmal most, hogy mindenki a csodájára jár és családunk új tagja is a cerbi módszerrel illeszkedett be teljesen, probléma nélkül 1-2 nap alatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!