Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Tenyészteni szeretnék Ausztrál...

Tenyészteni szeretnék Ausztrál juhászkutyát, mi kell hozzá?

Figyelt kérdés

2 éve ment el a kiskutyám a szivárványhíd túloldalára, ő ausztrál juhász volt (természetesen törzskönyvezett, fajtatiszta). Csodálatos fajta. Most jutottam oda, hogy lelkileg belefér egy új jövevény.

Az lenne a célom, hogy legyen egy saját kanom és szukám, akiktől évente lehozok 1 almot. Természtesen kiállításra is járnék velük, és NEM a pénzért csinálnám, az se érdekel ha 0-ra jövök ki belőle, vagy veszteségesen, az a célom, hogy egészséges kiskutyák legyenek.

Arra gondoltam, hogy cseh tenyésztőtől hoznám a kant és a szukát magyartól. Kb egy év különbség lenne köztük, hogy megfeelő időt fordítsak a kiképzésre, nevelésre.

Anyagi akadály nincs, nagy házban lakunk méretes kerttel és otthonról dolgozom.

2020. okt. 14. 12:43
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
67%

Nem érdekel hogy halomra altatják a kutyákat? Az igen..... Nem mondom hogy senki ne legyen tenyésztő, de azért ezt így kijelenteni hogy NEM ÉRDEKEL egy óriási probléma amit a szaporítók okoznak főleg (kb. amit te is tervezel) ez elég meredek, nekem ebből az jön le hogy nem igazán szereted a kutyákat, csak valami cuki kiegészítőnek látod őket.... :(

Amúgy a 7-es ritka építő kommentet írt. Amit te tervezel az NEM tenyésztés....

2020. okt. 14. 13:20
 12/30 anonim ***** válasza:
74%
Ausztrál juhászkutya biztos, hogy kell hozzá. Ez olyan, mint a kénsavgyártás. Kénsav kell hozzá.
2020. okt. 14. 13:22
 13/30 anonim ***** válasza:
69%

De ez nem kekeckedés, hanem fogalmi zavar.

A tenyésztés egy előrehaladó folyamat, ami során a kellő hozzáértéssel összeválogatott szülőktől olyan kiskutyák születnek, amik genetikailag jobbak mint a szüleik. Tehát valamely adottságra jobbak, genetikai hajlamú betegségeket pedig ki kell szorítani a génállományból a tenyésztés során. Ez borzasztó összetett folyamat, szerintem az emberek nagy százaléka fel sem fogja, hogy ez valójában hogy is néz ki, és maga az eredmény is micsoda végső soron. Persze ez nem degradáció, legtöbben csak addig látnak bele, amíg megveszi a saját kiskutyáját.

A szaporítás meg szimplán az, amit a kérdező is leírt, hogy veszünk egy kant meg egy szukát, és no uccu neki, kiskutyák.

Az a papíros szaporítás, hogy szűrünk, kiállításra járunk, kennel nevünk van és törzskönyvezünk. Definíció szempontjából lényegtelen, hogy van-e rajta haszon vagy nincs, nem történik fejlődés, nem történik szelekció, csak egyedszám növekedés, azaz szaporítás.

A tenyésztő nem attól tenyésztő, hogy papírozik (kiállítás, szűrés stb, ezt bárki megteheti) hanem a szakértelemtől.

A szaporító meg nem az, aki a haszonért csinálja (különben a tenyésztőnek is van rajta haszna), hanem aki hozzáértés nélkül összetesz két kutyát.

Kérdező, ha kiskutyázni szeretnél, vedd el a menhelyektől a doboznyi kiskutyákat, egy évben van több is, lehet még válogatni is, hogy egy napos vagy x hetes koruktól akarsz velük "babázni".

Tudom az nem aussie, és nem a te kutyádtól születtek. Akkor nem tudok mást kitalálni. Ennyit tudtam segíteni, hogy vagy leteszel erről az egy kan/egy szuka dologról (nem az sem tenyésztés, hogy egy szukára minden évben más kant raksz rá, fentebb leírtam) vagy definíció szerint szaporítónak fogsz számítani. Kennel névvel és anélkül is. De ha nem az itteni gyk-állatvédelmi-lobbinak akarsz megfelelni, akkor senki nem fog belédkötni, hogy mocskos szaporító.

Bocsi, ha bunkóra sikerült a hangvétel, én nem vagyok szaporítóellenes, csak kezeljük helyén a dolgokat...

2020. okt. 14. 13:31
 14/30 anonim ***** válasza:
71%

"Engem nem érdekel, hogy ,,jaj így is túl sok kutya van a világban" az egyéni probléma"

Igen, pont az ilyen hozzáállás miatt vannak túltelítődve a menhelyek és altatják el a kutyákat, akik nem találnak gazdira, mert már egy menhelyre sem férnek be, vagy kerülnek olyan "emberekhez", akik csak a hasznot látják bennük (szaporítás), vagy csak kínozni/verni akarják őket hobbiból.

Gratulálok az érett hozzáállásodhoz

2020. okt. 14. 14:01
 15/30 anonim ***** válasza:
89%

" Tehát akkor mondjuk elég egy szuka kiskutya nagyon jó vérvonalból és aztán őt évente egyszer fedeztetni más-más kannal."

Mivel teljesen tudatlan vagy tenyésztés ügyben, azt ajánlom, keress magadnak egy tenyésztőt, akitől veszel a szukát. Mondd el neki a terveidet. Ha korrekt tenyésztőt találsz, segíteni fog mindenben.

2020. okt. 14. 14:02
 16/30 anonim ***** válasza:
92%

Muci, onnan indulunk, hogy egy "nagyon jó vérvonalú" szukát el se adnak neked. Ez nem így megy.

Viszont! Ami jo hír számodra, a jó kutyákat feles tulajdonba szokták adni. A kutya kvázi a tiéd, de a tenyésztő hozhat le tőle almot. Ez neked kézenfekvő lenne, hiszen te kiskutyazhatnál, a tenyésztő meg adná a szakértelmet, kennelnevet, stb. Ilyen megoldásra törekednék a helyedben.

2020. okt. 14. 14:05
 17/30 anonim ***** válasza:
83%

Ket fajta vonalon is elindulhatsz: szuka-kan

Ha szukat tartasz - nem fedeztettheted allandoan es az elete vegeig.

Ha kanod lenne - annak nagyon szuper kutyának kell lennie, hogy veled akarjanak fedeztetni es ez sem tart az idok vegezeteig.

Az, hogy szereted az allatokat es van egy kedvenc fajtad meg nem jelenti, hogy szaporitani kellene oket … ha tenyeszteni szeretnél, akkor meg torekedj valamiben a legjobbra. Vagy a legnagyobb, vagy a legokosabb, vagy a legegeszsegesebb, vagy a legugyesebb, vagy a legjobb munkakutya … valamiben a leg. Annak van ertelme.

2020. okt. 14. 14:17
 18/30 anonim ***** válasza:
11%
Csinalj egy fajtamentest, akkor ralatasod es hozzaferesed lesz egy bizonyos fajtara. Naszoval akkor lesz alapanyag boven, hogy abbol okosan valogatva elkezdhetnél elindulni egy akarmilyen iranyba. De ez komplett embert kivan, ezt nem lehet melo utan csinalni.
2020. okt. 14. 14:22
 19/30 anonim ***** válasza:
80%

Kiskutyázni úgy is tudsz, ha jelentkezel ideiglenes befogadónak valamelyik kölyökmentő egyesületnél. Nem unatkoznál.

Elhiszem, hogy hiányzik a volt kutyád, de ez nem tenyésztés, amit elképzeltél. Ráadásul nincs igény ennyi kölyökre ebből a fajtából. Ismerek egy jó BC kennelt a fajtamentésen keresztül, mert nekem onnan van mentett kutyám, és még rajta is maradt most egy tündéri kölyök. Természetesen foglalkozik vele, szereti... stb. De gazdi egyelőre nincs, a tesók már kirepültek. Ezt is bele kell kalkulálni.

Inkább keress egy tenyésztőt, aki a kennelnevet és a tudását adja a kölyök későbbi tenyésztésbe vonásához, de csak egy kölyökkel indulj el, így, segítséggel. Az is lehet, hogy elég lesz neked ennyi is belőle, ha meg mégis elhivatottabbá válsz, már több tudással fogod tudni folytatni.

De azzal legyél tisztában, hogy vannak, akik nem akarnak tenyésztőtől kutyát. Én is szívesebben maradok a mentett vonalon.

2020. okt. 14. 14:49
 20/30 A kérdező kommentje:
Ausztrál juhászkutya kölykökkel szeretnék foglalkozni és a saját felnőtt egyedemmel. Köszönöm az építő jellegű válaszokat, akkor szukát veszek és külföldivel fedeztetem
2020. okt. 14. 14:57
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!