Tenyészteni szeretnék Ausztrál juhászkutyát, mi kell hozzá?
2 éve ment el a kiskutyám a szivárványhíd túloldalára, ő ausztrál juhász volt (természetesen törzskönyvezett, fajtatiszta). Csodálatos fajta. Most jutottam oda, hogy lelkileg belefér egy új jövevény.
Az lenne a célom, hogy legyen egy saját kanom és szukám, akiktől évente lehozok 1 almot. Természtesen kiállításra is járnék velük, és NEM a pénzért csinálnám, az se érdekel ha 0-ra jövök ki belőle, vagy veszteségesen, az a célom, hogy egészséges kiskutyák legyenek.
Arra gondoltam, hogy cseh tenyésztőtől hoznám a kant és a szukát magyartól. Kb egy év különbség lenne köztük, hogy megfeelő időt fordítsak a kiképzésre, nevelésre.
Anyagi akadály nincs, nagy házban lakunk méretes kerttel és otthonról dolgozom.
És mit csinálnál az évi egy alommal? Nincs még elég felesleges kutya a világon? Tele van minden menhely, alapítvány, sintértelep.
Nem kell kutyákat gyártani, mert szeretnél egy új kutyust.
Nézz utána, miből is áll a tenyésztés.
A lehető legjobb vérvonalat hozni.
Ezt ilyen formában engedd el. Van több, "hogyan legyek tenyésztő" kérdés is az oldalon ott jól leírják, hogy mivel végzettség és/vagy papírok kellenek hozzá.
Amúgy inkább vegyél egy olyan szukát tenyésztőtől, akitől leakarna hozni egy almot, fedeztesse be, és x számú kiskutyát vegyél vissza tőle. De igazából nem is tudom mit szeretnél.
Azért akarsz tenyésztő lenni, hogy évi egyszer kiskutyázhass? Vagy mi a pontos cél, azon kívül, hogy egészséges kiskutyákat akarsz? Miért? Minek? Kinek?
Én ezt nem tenyésztésnek hívnám, hanem értelmetlen szaporításnak. Nem értem, hogy mi lenne ezzel a célod. Örökbe adnád/eladnád a kiskutyákat, vagy megtartanád őket? Ha nem tudnád senkinek eladni/örökbe adni, akkor mi lesz velük? Nyakadon maradnak az almok? Ha 2 év kellett, hogy feldolgozd a kutyusod elvesztését, oda tudnád adni másoknak a kölyköket egyáltalán? Etetés/oltás stb. nem olcsók, gondoltál arra, miből lesz meg rá az anyagi? + foglalkozni kell velük (főleg, ha akarsz járni kiállításra), ami munka mellett megterhelő lehet.
Ha az sem érdekel, hogy veszteséggel jössz ki, kb. mintha azt mondanád, hogy lesz.rod, ha a kutyák nem kapnak enni.
Nagyon aranyos elképzelés, de ez nem így működik.
A motivációdat nem teljesen értem és lebeszélnélek arról, hogy ezt ilyen formán csináld.
Egy kutyájával törődő tenyésztő nem hoz le 3-4 alomnál többet egy szukától az életében, aki biológiailag 1-9 éves koráig képes lenne évi 2x fialni. Ezzel tönkreteszed a kutyát, mert nagyon megterhelő neki a vemhesség és a kölykök felnevelése és a 3. alom után a kölykök minősége is romlik.
Egy magára kicsit is adó tenyésztő nem a saját kutyáit rakja össze, mert közel sem biztos, hogy a hiányosságaik inkább kioltják egymást és nem csak erősítik. +teljesen szakmaiatlan és emiatt nem leszel nagyon kedvelt a kiállításokon.
A tenyésztés nem az a dolog, amit az ember csak úgy magától elkezd, ha jól akarod csinálni, akkor érdemes először egy tenyésztő keze alatt fejlődni és később, pár év múlva onnan továbblépni.
A helyedben elkezdenék körülnézni, felvenném a kapcsolatot a legszimpatikusabb aussiessal, elmondanám, hogy mik a terveim és ha kapnék tőle megfelelő kölyköt, a segítségével elkezdeném kiállításokra hordani és építeni az image-ét. Ha két-három év múlva úgy látom, hogy ez még mindig tetszik és megy is, megtenném a megfelelő lépéseket.
Ha szukád van minden szempontból jobban jössz ki, ha kifizeted a fedeztetés költségét.
Emberek, hagyjátok már szegény kérdezőt a szaporítással, direkt azért írta ki a kérdést, hogy ő ne legyen az. Nem mindenki szaporító, aki kiskutyákat szeretne. Direkt írta, hogy nem a haszon érdekli, hanem a kutyák egészsége.
Előre leírom, hogy nem vagyok tenyésztő, szóval bocsánat, ha hülyeséget írok. Ha egy tenyésztőt kérdezel meg ő biztos jobban tudja.
Csatlakozz egy tenyésztői egyesülethez. Ez eleve bizonyos feltételek elfogadásával jár, és csak ők adhatnak ki hivatalosan törzskönyvet.
A kutyáknak mindenféleképpen kell genetikai szűrés betegségekre (még ha a szülei szűrtek is), mert egy tenyésztőnek meg kell bizonyosodnia arról, hogy teljesen egészséges kutyája van.
Ugye a versenyek, amiknek eleve van benevezési díja.
Oltások, chip (ami egyébként is minden kutyásnak kötelező), rendszeres állatorvosi vizsgálatok.
Megfelelő tartási körülmények, mert hiába van papírod, ha nem biztosítod a kutyáknak a megfelelő körülményeket.
A kölykök születése előtt minden almot be kell jelenteni, mert különben nem kapnak törzskönyvet.
Tegyük fel hogy megszülettek a kölykök. Ugye egyből állatorvos, hogy mindegyik egészséges-e (már fialás közben jó ha ott van az esetleges komplikációk miatt). Rengeteg időt kell velük lenni, hogy megfelelően szocializálódjanak, minőségi táp, figyelni kell a fejlődésüket.
Az oltási programot te kezded el, és a chip is kötelező még nálad.
Ha minden megvan, akkor szűrjük a gazdijelölteket, hogy ne kerülhessen a kutya rossz helyre.
Ha sikerült eladnod a kutyát, akkor az egész életén át figyelemmel kell kísérned a sorsát (ezért kell szerződést írni).
Ezekben az összegekben még nincs benne egy esetleges betegség, vagy hogy a kiskutyák minden elővigyázatosság ellenére is valami betegséget örököl, hiszen az nem a gazda hibája.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!