Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mivel etetitek, mennyit...

Mivel etetitek, mennyit sétáltatjátok, hogyan tartjátok a kutyátokat? Csak őszintén!

Figyelt kérdés

Egyre inkább azt tapasztalom itt a gykn, hogy a válaszadók a fizetésük felét a kutya táplálékára költik, napi 5-6 órát csak a kutyával foglalkoznak, igazából ők A Gazdik. Jó nyilván túlzok, de értitek. Ezzel szemben az etetéssel, mozgatással, tartással kapcsolatos kérdések általában házi koszt maradékáról, utcán sosem járt kutyákról szólnak.

Namármost ez alapján azt feltételezhetnénk, hogy a "tökéletes" válaszolók és a "tökéletlen" kérdezők halmaza egyáltalán nem fedi egymást, két teljesen különálló csoport. Viszont azért ez a kutyás szekció eléggé zárt, kis közösségnek tűnik, nem lenne logikus, hogy a kérdezőkből sosem lesz válaszadó és fordítva. Tudom, megint elnagyolok, összemosok kissé dolgokat, de nem is valami tudományos kutatásnak szánom, lehet, hogy az etetéshez nem értő kérdezők mással kapcsolatos kérdésekre válaszolgatnak, de ismét bízom benne, hogy értitek mire akarok kilukadni.

Szóval ezzel a kis "felméréssel" szeretném kideríteni, hogy itt valóban A Gazdik, a tökéletes kutyatartók vannak többségben vagy azért mégis túlzunk néha és jó, hogy van egy fórum, ahol névtelenül meg tudjuk kérdezni, hogy tényleg nem adhatom-e oda a vasárnapi húslevesből a farhátat a kutyának.

Persze tudom, ennek így igazából semmi értelme, lehet itt nem is azok válaszolnak, akik a többi ilyen kérdésnél, csak olyan jól esne egy kis őszinteség. Kicsit kezdem úgy érezni itt magam, mint a különböző kismama fórumokon, ahol mindenki Az Anya, akiknek soha nem sír a gyerekük és annyit költenek babacuccokra, vitaminokra, amiből amúgy saját lakást vehetnének a gyereknek.

Tehát csak őszintén! Mit eszik, mennyi a séta, az aktív kutyás idő, mi az, amiből nem engedsz, ha törik, ha szakad megadod a kutyádnak és mi az, amire tudod, hogy szüksége lenne, de néha baromira nincs pénzed, kedved hozzá és olyankor hagyod a francba?

Nyugodtan írd az igazat, én senkit nem fogok lepontozni, ha valóban csak kerti dísz a kutyád, akkor azt, ez is hasznos válasz, ez itt tényleg csak az én kíváncsiságomról szól. De azt is megírhatod, ha te totál nem ezt tapasztalod és rosszul látom. Nincs rossz válasz, mindenkinek megy a zöld mancs :)

2020. júl. 18. 19:57
1 2 3 4 5
 41/49 anonim ***** válasza:
25%
Jelezd az önkormányzatnak, kérd a többi kutyás támogatását. Tudod, milyen gondot okozol ezzel a szemlélettel? A problémás kutyások pont rátok hivatkozva okoznak bajt a póráz nélküli sétával, mert hát ha más is elengedi, akkor nekik is szabad. Én pórázon is le tudom fárasztani a kutyámat, nálunk vannak kutyafuttatók, de nem viszem be, ha olyan kutyával vannak bent, akivel mondjuk nem jön ki jól, és amikor egyikbe sem tudunk bemenni, akkor pórázon fárasztom. Közterületen tilos, vadászterületen tilos, más magánterületén csak akkor szabad, ha a tulajdonos engedélyt ad, a saját magánterületeden meg értelemszerűen szabad.
2020. júl. 21. 12:50
 42/49 anonim ***** válasza:
22%
Az engem is érdekelne, hogy hányszor jelezted eddig hivatalos kérvény formájában azt, hogy szeretnél egy futtatót. Néma gyereknek..
2020. júl. 21. 12:55
 43/49 anonim ***** válasza:
56%
Jeleztük, volt petíció, kérvény aláírtuk egy csomóan, de le se szarták. Nézd, én más kutyájáért nem vagyok felelős. Mindenki felnőtt ember, aki felelőssége tudatában hoz döntést. Ha valakinek az értelmi szintje odáig terjed, hogy elengedi a neveletlen kutyáját, mert más is elengedi, arról én nem tehetek. Ez nem az én károkozásom, hanem az ő hülyesége, amiért én nem vagyok felelős, mint ahogy egyetlen felnőtt emberért sem, semmilyen vonatkozásban.
2020. júl. 21. 12:55
 44/49 A kérdező kommentje:

Nagyon sajnálom a sok negatív pontozást, én most mindenkinek dobtam egy zöldet, függetlenül attól, hogy a kérdésre válaszolt vagy egyetértek-e vele. Nem tudom, hogy puszta rossz indulat áll-e a lepontozások hátterében vagy az alapján történt, hogy ki kivel ért egyet, lényegtelen, sokszor tapasztalom én is, hogy a pontozás inkább szimpátia alapján történik, nem a kérdező szempontjából a válasz hasznossága szerint. Talán lehet ez is összefügg az eredeti kérdésemmel és sokan azért válaszolnak úgy, ahogy, A tökéletes gazdiként, mert azt meg azonnal lepontozzák, aki véletlenül azt meri írni, hogy ő bizony nem tréningezik napi 6 órát a német juhászával.

Gondolkoztam azon, hogy milyen jó megoldás lenne, ha a kérdező értékelése esetleg több pontot érne, végül is elsősorban neki kell hasznos választ adnunk, de jobban belegondolva az sem hozna releváns eredményeket, elvégre ha mondjuk a kérdező meg van győződve arról, hogy Buksinak teljes értékű táplálék a napi fél kg csirkefarhát, akkor simán lepontozza azt, aki finoman megpróbálja felhívni rá a figyelmét, hogy lehet pont azért fosik véreset Buksi, mert főtt csonttal eteti...Nem egyszerű ez és úgy látom, hogy valahogy a többségi alapon hozott döntések (szigorúan politikamentesen értem ezt) sem tudnak soha objektívek, valóban hasznosak lenni.

A pórázhasználattal kapcsolatban, ha már elkanyarodtunk ebbe az irányba: elolvastam a hivatkozott kérdésnek az erre vonatkozó válaszait és csak annyit fűznék hozzá a jogi részéhez, hogy rettenetesen elszomorítónak tartom, hogy a jelenlegi szabályozás szerint kevésbé ítéli a törvény veszélyesnek, hogy a lakóövezetektől távoli zöld területeken szabadon rohangáljanak a kutyák, mint azt, hogy valaki ott vadakra lövöldözzön. Nyilvánvaló, hogy feltehetőleg inkább az áll a törvény hátterében, hogy a törvényalkotóknak több a vadász, mint a kutyás haverjuk, vagy legalábbis nagyobb anyagi haszon van benne, mintha kutyasétáltató terület lenne, de egy ideálisabb világban nem ez alapján kéne döntést hozni. Persze nem kutyások, akik nem ismerik a kutyák alapvető természetét mondhatják azt, hogy az állat kiszámíthatatlan, nem kontrollálható soha teljesen, de aki így gondolkozik, azt biztosan megkérdezném, hogy az ember nem kiszámíthatatlan? Hány ember által elkövetett gyilkosságról, erőszakos bűncselekményről hallani, ezzel szemben hány kutyáról, aki embert ölt? Ugye, hogy ez alapján lényegesen erőszakosabbnak tűnik az ember, mint egy kutya. Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy a kutya, jobb mint az ember és nem is azt, hogy egyenlő jogok illessék meg mint az embert, ez nem erről szól. Pusztán arról, hogy aki felelős állattartó és pontosan ismeri az állata viselkedését, habitusát, reakcióit, annak a kutyája nem veszélyesebb, mint egy vadász töltött puskával a kezében. Nem azért, mert a vadász embert akar ölni azzal a puskával vagy mert nem tud célozni, hanem mert egy jól nevelt kutya, biztos kézben ugyanolyan ártalmatlan "fegyver" (léci ezt értsd jól), mint a vadász kezében a puska. Én meg vagyok győződve, hogy a kutyám sosem tenne kárt sem emberben, sem más állatban, míg mondjuk a szomszédomról nem mondanám el ugyanezt. Nem azért, mert a szomszéd vasárnaponként rituálisan kecskét szokott áldozni és amúgy is fura fazon, hanem egyszerűen azért, mert a kutyámat ismerem, őt meg nem. Mondhatnátok, hogy elfogult vagyok és ezt csak azért látom így, mert a saját kutyámról beszélek, de ha lenne rá lehetőség, én lennék az első, aki elvinné egy szakmai bizottsághoz, aki tényleg, igazán ért a kutyák viselkedéséhez (ugyanis ez egy külön tudományterület) és ítélne efelől, mint ahogy arról is pszichológusok döntenek, hogy egy mentálisan zavart ember visszaengedhető-e a társadalomba. Tudom, megint ember-állat a párhuzam, de megint nem arról van szó, hogy kutyáknak önálló jogokat adjunk, önálló döntési lehetőségekkel, nem úgy engedjük "vissza" a társdalomba, mint a börtönviselt erőszaktevőket, gyilkosokat, pszichésen beteg embereket, egyszerűen csak a pórázról engednénk el őket néha, azt is csak olyan helyen, ahol mást nem zavarnak. Aki szerint ez veszélyes, azzal sajnálom, de nem tudok egyetérteni.

Na ez igencsak kusza lett, nagyon el is tértünk az eredeti témától, de akinek van ezzel kapcsolatban bármi hozzáfűznivalója, eltérő vagy egyetértő meglátása írjon nyugodtan, kíváncsi vagyok a véleményetekre én senkit nem fogok lepontozni, igaz elég egyértelműen állást foglaltam a kérdésben, de ez nem ok a lepontozásra és igyekszem nyitottan hozzáállni más véleményekhez is.

2020. júl. 21. 16:56
 45/49 anonim ***** válasza:
78%

Kérdező, a pórázra ha már reagáltál. Naponta találkozom a gazdi állítása alapján szófogadó, viszont behívhatatlan, alkalmi süket kutyákkal. Az én kutyám legfeljebb rájuk mordul, vagy kizökken a feladatból. Az előbbinél én leszek a szar gazdi, amiért nem nevelem, de nevelem, csak nehéz így, hogy folyamatosan kizökkentik, ingerszegény környezetben nem tudom ingerhez szoktatni, az utóbbi meg bosszant, pont ezért, mert zavar a nevelésben. De az én kutyám még nem egy agresszív véreb, vannak, akik csúnyábban reagálnának le egy ilyen alkalmi süket összevissza rohangáló kutyát.

A nem közterületről meg annyi a véleményem, hogy naponta látok posztokat elszökött, elveszett, talált kutyákról. Akár állatmentő egyesületeken keresztül, akár menhelyeken keresztül, akár ismerősök megosztásán keresztül. Rendszeresen kiderül, hogy a gazdi nem figyelt, nem vigyázott, és nem volt póráz. Ráadásul orvvadászok szoktak kitenni illegális, veszélyes csapdákat, akár túraútvonalakra is, ezeket nem biztos, hogy időben észreveszed. És akkor ott a kutyaürülék, amit fel kellene szedni. Felőlem sétáltathatják póráz nélkül, de aztán ne sírjanak, ha eltűnik vagy megsérül a kutya, vagy neadjisten szaporodási időszakban megtámadja egy vaddisznó.

2020. júl. 21. 17:45
 46/49 A kérdező kommentje:

Igen, azzal egyetértek, hogy nem minden gazdi ítéli meg reálisan a kutyáját, ezért nem is gondolom, hogy az egy ideális lenne, ha csak úgy bárki bárhol sétáltathatna póráz nélkül, de mondjuk egy obed, IGP, vagy bármilyen más engedelmes sportban versenyző kutya kétlem, hogy csak úgy odarohanna a tiédhez vagy bárki más kutyájához engedély nélkül. Nyilván kevés ilyen magasan képzett kutya van, de ha esetleg ilyen előnyökkel járna egy jól nevelt kutya, akkor lehet, hogy többen szánnának rá időt, pénzt, energiát, hogy megfelelően tanítsák, képezzék a kutyát. Persze az is lehet, hogy a gazdikat akkor sem érdekelné, nem tudom, én szeretem azt gondolni, hogy a jelenlegi magyarországi állattartási kultúra a tudatlanság miatt ennyire siralmas és nem a gazdák nemtörődöm hozzáállása miatt, nyilván van ilyen is, de én sok olyan emberrel találkozom, aki kíváncsi, nyitott és ha hallja, hogy ezt lehet máshogy is, nemcsak úgy, hogy fojtón rángatom végig séta címén az acsarkodó fifikét, akkor próbál változtatni, vagy legalábbis nyitott rá. Szerintem nagyon kevesen képzelik úgy a kutyázást, mikor eldöntik, hogy kutyások lesznek, hogy a kutya majd bóklászik arra, amerre akar, nem számít ha behívhatatlan, ha agresszív, csak nem tudják, hogy azt elérni, hogy jól nevelt legyen a kutya ennyire melós dolog és ezért inkább feladják, nem keresnek szakszerű segítséget.

A vadászok csapdáiról meg annyit, hogy egyrészt a törvény nem azért írja elő a kötelező pórázhasználatot mindenhol, mert a kutyákat félti a sérüléstől, ezért ezt nincs is értelme összekapcsolni, másrészt meg azok a csapdák, különösen túraútvonalon közel sem csak kutyákra veszélyesek. Ugyanígy a párzó vaddisznó sem.

2020. júl. 21. 19:55
 47/49 anonim ***** válasza:
31%
Figyelj, a szabály azért van, mert senki nem ismeri más kutyáját, hogy mennyire szófogadó. Egy kezemen meg tudom számolni, hány azonnal behívható kutyát ismerek, és még az 5 ujjam is sok lenne, pedig errefelé sok kutya van és kirandulásokon is látok más kutyákat.
2020. júl. 21. 20:11
 48/49 A kérdező kommentje:

Kicsit elbeszélünk egymás mellett, de nem baj :) Szerintem a szabály azért van, vagy azért jó, mert a legtöbb kutya - ahogyan te is tapasztalod - nem engedelmeskedik a gazdájának. Erre szerintem egy tök jó megoldás lenne, ha azt érnénk el, hogy több kutya engedelmeskedjen a gazdájának.

De ez nincs összefüggésben azzal, hogy több kutyafuttatásra kijelölt terület kéne és mondjuk kevesebb vadászatra kijelölt terület.

2020. júl. 21. 20:43
 49/49 anonim ***** válasza:
67%

Nézd, én Budapesten élek, nem egy elmaradott kis falu. A gazdik többségének nincs igénye arra, hogy a kutyáját komoly képzésben részesítse. Az alap kutyasulit esetleg elvégzik, aztán hosszú távon mégsem ér semmit. Törzskönyves kutyák is vannak ezek között.

Első kutyás vagyok, papagájokon edződtem, akik komoly sérülést is tudnak okozni, ha úgy érzik, veszélyben vannak, akkor is, ha nincs okuk rá, csak nem ismernek még, mentett kutyám van, nem előnevelt, kutyasuliba még nem jutottam el vele, magam nevelem. Azt a néhány marhát leszámítva, akik felháborodnak, hogy a kutyám rámordult az ő szemtelenül az enyémre rárontó kutyájukra, rendszeresen elismeréseket kapok, milyen jól nevelt kutyám van. De mivel mentett, és kóbor kutya volt, tudom, hogy vannak olyan ingerek, amik ki tudják zökkenteni, és ezekre odafigyelek. Egy környékbeli kutyás egyik kutyája az úton szaladt keresztbe póráz nélkül, mert oda akart jönni az enyémhez, szerintem a gazdijának lett pár ősz hajszála, mert ha pont jön egy autó, az ő kutyájának annyi. Én ismerem a kutyámat, tudom, mik zökkentik ki, tudom, hogy ez melós, és simán lehet olyan inger, ami sose lesz számára semleges, csak azért, mert valakinek ő nem kellett és kidobták, pedig álomkutya. Nekem van igényem arra, hogy neveljem, de nagyon sok gazdinál ez nincs meg ilyen szinten.

2020. júl. 21. 21:10
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!