Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Szaporító vs tenyésztő?

Szaporító vs tenyésztő?

Figyelt kérdés

namost a tenyésztő mitől tenyésztő?

illetve

ami itt van [link] azt értem és alap h csak normális emberektől vásárolunk kölyökkutyát..de ha 20-30 ezerért adja attól lehet normális nem?

ebben a témában várok tanácsot,segítséget

előre is köszönöm:)

2010. júl. 11. 21:21
1 2 3 4 5 6 7
 51/63 anonim ***** válasza:
34%

Az „Egy kis matematika” írójának és a kérdezőnek:

Miért kéne megélnie bárkinek is a tenyésztésből? Akinek kedvencként van egy-két kutyája és néha születnek kiskutyáik, azoknál általában nagyobb szeretetben és odafigyelésben van részük a kiskutyáknak is és a mama kutyának is! Több figyelem jut a család részéről az egyke kutyáknak, mint egy tenyészetben, ahol 10 – 80 kutya is van. Sokszor mocsokban, bűzben, mert ennyi kutyának már szaga is van! Irigységből írjátok csak, hogy a 20 ezer forintos kutyák betegek!

„Szuka vételár: 100.000,- Ft-tól 2000 Euroig (500.000,- Ft.)De maradjunk csak a 100 ezres kategóriánál.”

A szukát a gazdája saját magának veszi! Az miért is kéne majd a leendő kiskutyák gazdáinak beleszámolni a vételárba?!

„Szuka felnevelése 2 és fél éves koráig:

- Oltások, féreghajtás, kullancsriasztó, vitaminok 50.000,- Ft.”

A felnevelése és a tartási költsége is a gazdának a dolga és nem a tőle kiskutyát vásárlóké!

„- Táp (kutya méretétől függő, vegyünk egy közepes termetű, 20 kg súlyú kutyát) 150.000,- Ft. (Ugye, hogy nem is a kutya vételára a sok?)

- Szűrővizsgálatok: 35.000,- „

A saját gazdája azért eteti, mert szereti és mert Ő akarta azt a kutyát! Nehogy már a táp árát is felszámolja, amit az Ő kutyája evett meg!

„- Kiállítások, tenyészszemle: Na ez egy feneketlen pénznyelő, attól függ, hány kiállításra vittük el a kutyát, hányszor mentünk külföldre vele stb. Átlagosan kiállításonként 10-15 ezer forintot számolhatunk, ha csak itthon megyünk, de külföldre ennek sokszorosa az útiköltség miatt. Vegyünk mondjuk 15 kiállítást és tételezzük fel, hogy nem egy kutyát viszünk, így az útiköltség kevesebb. Így sem jön ki a buli 300.000,- Ft alatt.”

Sem a kiállítást, sem a tenyészszemlét nem köteles megfizetni a kiskutyát vásárló! Az a privát magánügye a tenyésztőnek, hogy Ő szépnek tartja a kutyáját és szeret kiállításokra járni! Sem a kiállítás, sem a tenyészszemle nem garancia a majdan születő kiskutyák egészségére!

„- Fedeztetés előtti állatorvosi vizsgálatok: 20.000,-

- Fedeztetési díj: (általában 1 kölyök ára, pl. mint amennyiért a szukát vettük) 100.000,- Ft. - Külföldi fedezés vagy spermabehozatal esetén az utazási-szállítási költség: 100-300 ezer Ft, de lehet ennek többszöröse pl. egy tengerentúli kan esetén. Vegyünk egy kedvező esetet: 100.000,- Ft. Születik mondjuk 6 kölyök komplikációmentesen, tehát nem kell külön orvosra költeni.”

Aki egy barátot szeretne venni, azt nem érdekli, hogy a tengerentúlról hozták a spermát, vagy hogy hová és hányszor utaztak fedeztetni!

„- Szülés utáni orvosi vizsgálat: 5.000,- Ft.

- Kölykök oltásai, féreghajtása: (kölykönként 3 oltás, féreghajtás) 30.000,- Ft.

- Kölyöktáp: 40.000,- Ft.

- Törzskönyv, chip, állatorvosi vizsgálatok: (kölykönként 8000 Ft) 48.000,- Ft.

Ez összeadva: 878.000,- Ft.”

A szülés utáni orvosi vizsgálathoz sincsen köze a vevőknek! Azt mindegyik tenyésztő a saját kutyáján végezteti, a saját kutyája egészsége érdekében! Megnézném én azt a kölykönkénti három oltást is! A féreghajtóról meg úgy ír mindenki, mintha az valami horribilis összeg lenne, és nem lenne természetes velejárója a kutya tartásnak a féreghajtó tabletta beadása!

„Egy kutyát a tenyésztő megtart, 5-öt elad (500.000,- Ft bevétel), akkor a végeredmény 378.000,- Ft ráfizetés volt. És persze maradt két szép kutyánk.

Persze, nem egy almot tervezünk, bár egy normális tenyésztő 3-nál többször nem hoz le almot ugyanattól a szukától.”

A vevőt nem érdekli, hogy ki mennyi almot tervez! Szép és egészséges kiskutyát szeretne!

De felróni a tenyésztőnek, vagy a hobbi tartónak, akinél kiskutyák születnek, hogy egy 5 éves kutyának milyen betegségei alakultak ki az évek során, - ez nem normális dolog! Az „egészséges kiskutya” fogalma alatt, nem az „egy életen át soha nem lesz beteg” értendő! A „neves tenyésztő”-től vett 120 ezer Ft.-os yorkim 3 hét után meghalt szívbetegségben és mégsem verhettem a palávert, mert azt mondta a „tenyésztő”, hogy Őt nem érdekli és nem ad vissza pénzt, mert nem biztos, hogy öröklőtt! Pedig a boncolási eredményt papírokkal igazoltam!

„A kutya a hátralévő életében:

- megeszik még 12 év alatt: 720.000,- Ft értékű tápot

- állatorvos, oltások, féreghajtás, vitaminok, kullancsirtó: 150.000,- Ft.

- fedeztetési díj és a kiskutyákkal kapcsolatos kiadások - ha nem számoljuk az inflációt - később sem változnak. Ezek együtt: 343.000,- Ft, amennyiben ismét 6-os alommal számolunk.”

Senkit nem érdekel, hogy a tenyésztőnél még menyi tápot fog megenni 12 – 14 éves koráig a kutyája! Az az Ő kutyája, és ha soknak találja az etetését, akkor ne tartson kutyát és ne tenyésszen! Ugyanis nem kötelező! Vegyen egy kutyát és szeretgesse magának!

„Egy hamvasztás vagy kisállat-temetőben elhelyezés 60-100 ezer forint.”

Ez pedig a csúcsa a baromságnak! Hol érdekli a vevőt, hogy majd a tenyésztőnek el kell hamvasztatni a kutyáját???

Írjátok bele a hirdetésekbe, hogy azért kerül ennyibe a kutya, mert majd ha megöregszik a szeretett kutyám, aki most szült, azt majd el akarom hamvasztatni és ezért ezt most Ti vevők fizessétek már ki nekem előre!

Szóval, ha a kérdező ezeket elhiszi, azon nagyon csodálkoznék! Javaslom, hogy keress egy hobbi kutyást, aki tervezi, hogy lesznek babái, és a kiskutyával járó költségeken kívül nem akarja Veled megfizettetni a saját kutyájának az eltartását és a majdani hamvasztását is!

2010. júl. 12. 01:03
 52/63 anonim ***** válasza:
90%

ezeket a tenyésztőket érdemes esetleg megnézni:

Sallai Gabriella - Budapest

www.westienet.hu

Szőke Zsuzsanna - Budapest

www.olalawestie.hu

Borsodi Tamás - Nagykozár

www.wlhwestie.hu

Görbics Anikó

www.rockwellwestie.hu

Márkus Anita - Budakalász

www.westray.hu

van egy nagyon jó westie-s honlap én ajánlanám hogy nézd meg, ki vannak rajta gyüjteve több kennel eladó kölyökkutyái:

[link]

2010. júl. 12. 04:03
 53/63 A kérdező kommentje:
köszönöm.
2010. júl. 12. 07:02
 54/63 anonim ***** válasza:
34%
én is tenyésztőtől vettem a kutyámat és meg is halt rá 1 hétre,hogy elhoztuk..ennyit erről. utána egy szaporítótól vettem egy másik kiskutyát aki nagy egészségnek örvend.
2010. júl. 12. 08:39
 55/63 anonim ***** válasza:
90%

Én írtam a matematikát. Csak azt akartam érzékeltetni, hogy akinél 20-30 ezer egy kiskutya, ott a költségek töredéke sem térül meg, tehát valószínűleg rá sem költötte őket. Nyilván nem fizetett minőségi fedező kanért, hanem volt a szomszédban is egy westie, nem végeztetett szűréseket, és nem adatta be az oltásokat. Sőt továbbmegyek, 20 ezer forint a kiskutyák 8 héten keresztüli etetésére sem elég, ha prémium tápot, és anyatej pótlót is kapnak.

Egy rendes tenyésztőnél nincs 8-10 kutya, pláne nem kis helyen, egymás hegyén-hátán. Akinél ez van, az szaporító.

Természetes, hogy tenyésztőtől sem lehetsz biztos abban, hogy makk egészséges kiskutyát fogsz kapni, de abban igen, hogy mindent megtett annak érdekében, hogy egészséges kiskuytája legyen.

ezek a 20-30 ezer forintos kiskutyák viszont összezsúfolva élnek, friskiest esznek, és a mamájuk minden tüzelésnél ellik, akár hormon kezelés árán is, aztán ha már annyira agyonellették, hogy a továbbiakban nincs haszna, akkor kidobják, vagy jobb esetben menhelyre adják, a kizsigerelt, agyonelletett, emlődaganatos, méhgyulladásos kutyát, a továbbiakban már csak vinné a pénzt, így kb. a kukába kerül.

Aki ezt akarja támogatni, az vegyen nyugodtan szaporítól.

Persze vannak olyan esetek, amikor becsúszik egy-egy kiskutya, és amúgy nem egy rosszindulatú szaporítónál, hanem egy családban kedvencként tartott kutyánál, csak ott nem azt szokták a hirdetésbe írni, hogy eladó, hanem hogy ellenőrzött helyre, szerető családba, jelképes összegért kiskutya gazdit keres. Persze itt sincs garancia, meg szerződés, de az legalább biztos, hogy ilyen esetben nem egy kutyáit maximálisan kihasználó szemétládát támogatsz a pénzzel.

Nekem a szaporítótól vett kutyám műtétei 150 ezerbe kerültek, kivétel nélkül mind örökletes betegség, és a szemét valószínűleg a későbbiekben kell még műteni. Nem csak a pénz, hanem a szervezetének a megterhelése, az én lelkem megterhelése, az aggódás, hogy vajon komlikáció nélkül ment-e, merthogy légycsőszűkületes is, ami szintén genetikailag öröklődik.

2010. júl. 12. 09:26
 56/63 anonim ***** válasza:
63%

ma 01:03-as:

te nem vagy normális!

Szerinted akkor ki fizeti ki a fedeztetést, születési vizsgálatot, oltásokat?? Jó hogy nem ingyen adja a tenyésztő a kiskutyát! -.-

2010. júl. 12. 09:53
 57/63 anonim ***** válasza:
39%
09:26 és miért vagy te annyira biztos abban, hogy aki 100 ezerért adta az annyira megcsinálta azokat a vizsgálatokat?? lehet inkább csak pénz éhes és pont nem érdekli mi fog történni a kicsikkel
2010. júl. 12. 16:31
 58/63 anonim ***** válasza:

Nyilván, ezért kell ellenőrizni a MEOÉnél bejegyzett, tözskönyvet adó drága tenyésztőknél is a papírokat, a lakóhelyet. Nem az áron múlik, ez egészen nyilvánvaló, de az is, hogy szűrt, kivizsgált, gondosan nevelt, orvosilag rendszeresen ellenőrzött, oltott, féregtelenített kiskutyát nem nagyon lehet kihozni 100 ezer alatt, de 30-ból semmiképpen.

És lehet, hogy erről még nem hallottál, de a jó tenyésztők szerződésben garanciát vállalnak a kutyákra, mert bemerik vállalni, mert tudják, hogy mindent megtettek.

2010. júl. 12. 16:37
 59/63 anonim ***** válasza:
43%
pedig az enyém megvolt 30-ból és mindene volt amit kellett kapnia egy 8 hetes kutyának
2010. júl. 12. 19:02
 60/63 anonim ***** válasza:
90%

Szerintem ez sok mindentől függ mennyi egy kiskutya önköltségi ára. Nálam pl. igy alakult: Anyakutya fedeztetés előtti teljes kivizsgálás: 20 e ft. Fedeztetés: 300 e ft. (utiköltséggel együtt) Vemhesség alatti kiegészitők(pl.Luposan,ill. szőrregeneráló) 20 e ft.

ellés utáni kivizsgálás 10 e ft.

RC Starter, a mamának elléstől a piciknek 3 hetes koruktól

3 zsák (tenyésztői áron kb. 60 e ft.)

6 kiskutya született, oltások 6-8 hetes+ oltási könyv+férgetelenitések 70 e ft.

törzskönyvezés+ chippelés: 72 e ft. (az állatorvos 2 e ft-ot számol fel a beültetésért)

Itt akárhogy számolom, nem jön ki az a fejenként 30 e ft.

Nem irtam hozzá a mami eü szüréseinek az árát, és azt sem hogy 4 hetes kortól kelek reggel 6-kor eteni, meg kakit takaritani, mennyibe került az iskola, hogy a tenyészalkalmassági vizsgánk meglegyen. Valamint az, hogy garanciával adom a piciket, és csakis kapcsolattartással.

2010. júl. 15. 10:33
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!