Lehet ezektől baja a tengerimalackámnak?
2 dologról van szó :
1. ugye lehet venni neki kis fa házikót. Van is neki de este ki szoktam venni, mert nekiütögeti a terrárium oldalának. A házat csak kakilásra és pisilésre használja így nagy gond ha néha nincs bent?
2. A malackám nagyon szeret enni, de nem tudom miért van így de mindíg éhes. Mindíg kajáért megy kéregetni. Etetni jól etetjük, nagy pocija is van már tőle, viszont lehetne emiatt diétára fogni? Mert nem szeretném hogy a sok kajától szétrepedjen a hasa, mert már olvastam ilyet hogy valaki malacánál ez megtörtént.:(
Mit tanácsoltok?
A széna
A tengerimalacok állandó bélmozgásának fenntartásához szinte folyamatosan táplálkozniuk kell. A vadon élő tengerimalacok általában 100-szor vesznek magukhoz kisebb mennyiségű táplálékot. Ha a malackánk minden alkalommal csak tápot csipeget, könnyen elhízhat. Mindezt figyelembe véve kedvencünk napi menüjében a szénának kell kitennie a legnagyobb részt, szinte bármennyit ehet belőle, nem áll fenn az elhízás veszélye.
A jó száraztakarmány pormentes, illatos, sok benne a zöld és a fűféle. A széna energia- és fehérjetartalma nagyobb, mint egy azonos mennyiségű friss fűadagé, D-vitamin tartalma a csontképződést segíti elő, vértisztító hatású, szép lesz tőle kedvencünk bundája, rosttartalma miatt fontos szerepet játszik az emésztés szempontjából, de a fogak koptatásához is elengedhetetlen.
Mivel a tengerimalac rágcsáló, ezért fogai folyamatosan nőnek, koptatnia kell őket. A hiedelemmel ellentétben nem a száraz kenyér, hanem a széna koptatja legjobban a malackák fogát. A tengerimalactáp is elég keménynek tűnhet számunkra, de ettől a malacka jobban eltelik, kevesebbet fogyaszt belőle, végeredményben pedig kevésbé kopik a foga.
A szalma nem megfelelő száraztakarmány a tengerimalacok számára, mert tápértéke csekélyebb, és fiatal állatoknál komoly szemgyulladást idézhet elő.
A fenti megfontolások alapján ügyeljünk rá, hogy friss széna egész nap legyen malackánk előtt! A szénát kétféleképpen érdemes malackánknak kínálni. Egyrészt tegyünk egy nagyobb csomót egyenesen a ketrecbe, amibe kedvencünk nagyon boldogan fogja belefúrni magát. Másrészt töltsük fel szénatartóját is! A szénatartóra azért van szükség, mert a malackák a vizelettel és ürülékkel piszkított szénát már nem eszik meg. A szénatartót olyan magasságba helyezzük, hogy a malacka különösebb nyújtózkodás nélkül elérje, vagyis megmaradhasson az állat természetes táplálkozási testtartása (magasba tartott fejjel és túlzottan kinyújtott nyakkal a táplálkozás veszélyes lehet).
látod ez a lényeg belőlük, amit írtam is :
"A mennyiséget illetően két púpozott evőkanállal (20-30 gramm) javaslunk mindenféle tápból egy napra. Ügyeljünk rá, hogy malackánk tányérját minden nap ugyanabban az időpontban töltsük meg, így elkerülhetjük, hogy a szívszorítóan nyüszítő állatkának mindig beadjunk egy kis elemózsiát. Ez ugyanis könnyen elhízáshoz vezethet. A módszer a tengerimalac viselkedésében is pozitív változást eredményez: többek között nem kezdenek hangos visításba éjszaka, ha kifogyott a tálkájuk. " remélem segítettem :)
Igen, lehet, sőt ajánlott is fogyókúrára fogni, ha kövér! Sok széna (mindig legyen előtte), zöldség, gyümölcs, és minimális táp. És persze semmi nasi!
A házat én nem venném ki. Oké, hogy hangoskodik vele, de akkor is kell egy kis kuckó, ahová behúzódhat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!