12 évesen fel tudnék nevelni egy bocit?
Panelban nehéz lesz :D
Van valamilyen tapasztalatod?
Van hely ahol tudod tartani?
Szerintem inkább egy kutya legyen.
Szívesen! A lepontozás előtt fogalmazd meg a kérdést rendesen!
"igen tudom hogy csak én tudom mire vagyok képes vagy mire nem", ebből sokat nem értek.
12 évesen egy borjút akarsz nevelni?
"igen tudom hogy csak én tudom mire vagyok képes vagy mire nem " -Ezt arra érted hogy a szüleid nem ismernek jól,és annyit csalódtak benned hogy már nem remélnek tőled semmit sem?
Na,de egy tehén,borjú tartása nem olcsó dolog.Rengeteg munka van vele.Nem tudom hogy gondoltad hogy majd lesz egy borjúd aztán majd a szüleid kifizetik neked a takarmányt,oltási költségeket,körmölést,és egyéb állatorvosi beavatkozásokat?Nem így megy ez korántsem.Egy borjút ne akarj,mivel a tehén társas lény,gondolom a szomszédok se örülnének ha egész nap megállás nélkül bőgne.Ha nagyon akarsz borjút tartani,akkor inkább tehenet vegyetek.A borjúval nem tudsz mit kezdeni.Ha bika borjú akkor rengeteg pénzkidobás míg felnő,és eléri a 6 mázsát míg lelehet adni.Ha tehénborjú akkor addig nem lehet fejni,míg legalább egy borjút nem ellik.Ha annyira akarsz,akkor mondom,tehénnel kezd.Mivelmég csak 12 éves vagy ezért még iskolába jársz.Akkor minden nap hajnali 5-kor felkel kelned.Megkel csinálnod az abrakot,és szénát is kel vinned,minimum 3-4 vasvillával.Friss vizet is adnod kel neki,és kikel alóla trágyáznod.Míg eszik,addig raknod kel alá tiszta szalmát,és megkel fejned.Lekel szürnöd a tejet,és berakni a hűtőbe.Miután ezekkel megvagy,akkor gyorsan bekel menned lefürödni,mert elég büdös leszel.Ez minden nap megy előröl.Elég fárasztó,és nehéz lesz,főleg neked,mivel te még csak 12 éves vagy.Tartási módja évszakonként változik.Tavasztól-nyár végéig legelőn a helye,addig is spórolsz egy keveset a szénán.Májusba,leginkább júniusba kel szénát kaszálni,és azt kel begyűjtened télre.Ha télen nem lesz lesz elég a széna és a szalma,akkor vened kel,ami bálánként 5000-6000 Ft.A tehenet körmölni is kel,ami áranként változó,de kovácsa válogatja.Ezen kívül még vannak oltások is,amiket feltétlen megkel kapnia,+ha bélcsavarodást vagy kólikát kap,akkor állatorvosi kezeléseket kel akalmazni ami 10.000 Ft is lehet.Rádaádsul,ha 40 fokos lázasan,betegen,szálbe,fagyba,esőbe,hóba,kánikulába is kikel menni foglalkozni a tehénnel.Lemondhatsz a nyaralásokról,a kirándulásokról.Szilveszter,Karácsony,Húsvét sincs,mert a tehén nem tudja milyen nap van,ő csak azt tudja hogy neki enni kel.Ha valami kérdésed van,írj üzenetet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!