Kezdőoldal » Állatok » Haszonállatok » Tyuktartásba jártas valaki?...

Tyuktartásba jártas valaki? Kezdő tanácsok kellenének.

Figyelt kérdés

Tyuktartáson gondolkosom. Nem kereskedni szeretnék vele, tehát nem tojásbiznisz, és nem húspiac! Csakis saját felhasználásra. Reménykedem benn, hogy a tojás nem vékonyhéjjú fejér, hanem sárga, a comb pedig nem esik össze felére a sütőbe😊 Ezek motíválnak. Valamikor nagyszüleimnek voltak tyukok, tehát emlékekbe még megvan a naposcsibétől a kakas teritórium védelméig minden😂.

Nem szeretnék infralámpával vacakolni, tehát nagyobbacska csibékre gondoltam.

Kérdéseim;

Zárt tyukol, az oké. Este zárás, reggel nyitás. Kb. 15négyzet helyet kerítenék el a kertből hálóval, lefedve. Ebbe a nyitott "kifutóba" lennének a nap nagy részén. Ha itthon vagyok, kiengedem őket a kertbe, de ha dolgozom sajnos elzárás van. Szomszédom az erdő, rengeteg a róka,nyest,menyét és társai. Kb. Délután 4körül mehetnek a kertbe, takarodóig. Tudom, ez most hülyén hangzik😂😂😂. Ezen a kis helyen, kb. Hány tyuk tartható egészségesen? Nem szeretnék nyomortanyát, abból a zsúfoltság miatt csak betegség lenne.

Nézzük a pénzügyi oldalát; takarmány, átlag kb 10ezer/mázsa azért írom átlag, mert ugye kukorica, árpa, búza stb. Különböző áru. Kb ez mennyi ideig elég? Tehát mennyi takarmánnyal számoljak/tyuk/hónap vagy hét. Napra gondolom nevetséges lenne.

Anyagilag, gondolom nem nagyon éri meg. Inkább hobby, meg saját felhasználásból csinálnám.

Kb. hány hetesen kezdenek tojni? Kb mennyi tojással számolhatok/tyuk/nap, vagy hét?

Előre is köszönöm a segítséget

2022. márc. 29. 20:31
1 2 3 4 5
 21/41 anonim ***** válasza:
19. Valóban nincs, hiszen ők sem felelőtlenül felnevelték fel az állataikat, ellenkező esetben éhen is haltak volna.
2022. márc. 30. 20:47
 22/41 anonim ***** válasza:
59%

11.

Amiket feltettél kérdéseket, azokat az állatorvosnak kell tudnia, nem a baromfitartónak.

Ha beteg, orvost kell hívni, más kérdés, hogy megéri-e.

10 évesen már tartottam tyúkokat, soha nem volt a normálisnál nagyobb elhullásom, pedig 0 szakirodalmat olvastam.

50-100 éve, vagy korábban sem olvastak szakirodalmat, mégis tartottak tyúkokat.

Nem azt mondom, hogy nem kell szskirodalmat olvasni, de 10 szem tyúkot anélkül is lehet tartani.

Reggel-este kapjanak vizet. Ha valaki nem akar tápot vagy koncentrátumot adni, akkor megteszi a kukorica és búza, konyhai hulladék, meg amit kapirgálnak maguknak.

Tojást naponta összeszedni.

Havonta (ha tiszta, ritkábban is lehet) ki kell ganézni alóluk, évente kimeszelni az ólat.

10 szem tyúknak ennyi a tartása. Lehet itt hasogatni a szőrszálakat, csak minek? Normális esetben semmi bajuk nem lesz, ha meg igen, akkor orvos.

2022. márc. 30. 23:11
 23/41 anonim ***** válasza:
19%

22-es csakhogy nem minden tyuktarto hiv állatorvost mert csak tyuk. Itt is olvasni kerdeseket es szinte minden troll azt tanacsolja hogy egyek meg. Ha megesz egy zoonozisos tyukot, marmint emberre is fertozo betegseget hordozo tyukot, akkor mar nem csak allatorvosra van szukseguk.

Illetve vannak olyan betegsegek amik bejelenteskotelesek. Ha nem hiv allatorvost es kozbe vandormadarakkal is erintkezik a tyuk mig beteg vagy a kutya kiassa a fertozo baromfit es vadmadar fertozodik akkor viszi tovabb gazdasagokba, aztan csodalkoztok boltba, hogy vagy nincs baromfi hus vagy nagyon draga. De ugyanakkor az mar buncselekmeny, ha nem jelenti be. Ok-okozat domino tipusu helyzet, ha igy all hozza. Sokan nem hivnak allatorvost nagyja itt kerdez minden hozza nem erto azt valaszolja jo a csirkehus egyek meg ne kinlodjanak vele. Sot van aki meg azt se tudja hogy a tyukja valojaban kakas.

Ok, de tetelezzuk fel a te gondolatmenetedet. Nem kell tudnia a betegsegeket. A lelki hatasrol es a panikrol most nem beszelek mikor netalantan szembesul vele ha nem tudja es nem szoktatta magat hozza.

Inkabb beszeljunk egy valamirol amit tudnia kell. Takarmanyozas. Ha azt is tapasztalati uton tanulja akkor ugyanugy hibazhat abbol is alakulhat ki betegseg. Pl. Kokcidiozis jércéknél. De egyszerűbet írok mikor már tojik a tyúk. A tojo tyuknak masabb a takarmanyigenye mint a jercenek. Pl. Tojik a tyukja egy eldeformalodott lagy heju tojast. Nem fogja nagy dolognak tulajdonitani ez igy sikerult a tyukicanak ezt fogja gondolni es nem foglalkozik vele aztan tojik meg egy ugyanolyat. Ez takarmanyozasi hiba, tobbek kozott.

Vagy belso ivarszervi problemaja lesz a tyukjanak a kakas miatt. Nem fogja felismerni ha nem olvas.

Terjunk at a viselkedesre. Nem fogja erteni hogy miert harcolnak egymassal a tyukok. Mikozben csak a rudakat egy magassagba kellett volna tennie. Ha ezeket most nem írtam volna le több mindenen kamillázott volna. Mint ahogy az is kanibalizmust okozhat ha nem tud kapirgalni vagy porfurdozni mert keves a hely mivel csak tapasztalati dolgokra alapozza a tudasat. Nem a tudas a korulmenyes hanem a nem tudas. Mivel problemakat fog okozni meg egy egyszeru dolog is amit csak igy kellett volna csinalnia de nem tudta. Aztan az egesz allomanynak problemaja van belole. Neki meg kudarcélménye aztan elmegy a kedve az egesztol mert rajon hogy ha nem tudja korulmenyesebb. Ez nem az OBI reklam. Pedig csak olvasnia kellett volna a tudatos tervezeshez. Vannak mar szakkonyvek civileknek is. Ne ugy keritse le a kertet hogy ennyi hely van ehhez mennyi tyuk kell mert akkor csalodott lesz. Hanem tudja mennyit akar es olvasson utana mennyi hely kell annak a letszamu baromfinak. Ha az neki sok hely akkor csokkentsen a letszamon. Ha egy elolenyt fogad be akkor ahhoz viszonyitson es ne forditva. Kell a tudatos tervezes az eszkozok elore megvetele hogy mire viszi a baromfikat minden meglegyen es ne forditva mert abbol csak a problema van es az allatnak se jo. Nem jo az immel-ammal beleugras tudas nelkul. Szamolgasson tervezgessen eloszor. Nezzen korul piacokon. Tanulmanyozza a fajtakat az árakat, hogy anyagilag jo ez e neki.

Mivel neki a hibrid nem jo mert nem fog kotlani de hus is kell neki ezert tanulmanyozza a nem hibrid kettos hasznositasu fajtakat hogy melyik tojik tobbet evente es abbol ki tudja szamolni kb. De azt is tudni kell hogy tojociklusok vannak a tyuknal. Es azt is ha elkezd kotlani akkor 21 napig nem fog tojni tojast. Ha egyszerre kotlik minden tyukja akkor 21 napig nincs tojas.

De ha nem hisz nekem akkor keressen meg egy allatorvost es kerje hogy ajanljon neki egy jo civileknek irodott konyvet tyuktartasrol es tenyesztesrol. Haztaji tyuktartasra.

Reméljük ő majd hív állatorvost a tyúkokhoz mikor problema adodik es a megelozo oltasokra is tesz felre penzt mert tyukoknak is van es remeljuk kokcidiozis ellen megelozo takarmanyozast csinal a jércéinél és takarmányozás és helykialakitás ügyben olvas is szakkonyvet. Igy nem tudom van e ertelme szakkonyvet keresnem, linkelnem neki. Mert ugy erzem ertelme nincs a segitsegemnek a gyk azon emberei miatt akik hoborognek. Nem fogja komolyan venni es atsiklik ezen a valaszon szerintem. Ez a szomoru itt ezen az oldalon.

2022. márc. 31. 07:27
 24/41 A kérdező kommentje:

Köszönöm. Egy ilyesmi "egyszerűsített" tartásra gondoltam. Helyigény, alapkövetelmények stb. 2-8-10tyuk,amit ez a 15négyzet enged.

#11köszönöm azért neked is, nem árt ezeket tudnom. De mint irtam, nem tyukfarmot szeretnék. Olvasgatok azért, okosodom. Ha az alap dolgokat betartom, (zsufoltság, higénia stb) akkor jőzan ésszel gondolva nem lehet nagy baj...

2022. márc. 31. 07:30
 25/41 anonim ***** válasza:
0%

Az tok mindegy hogy nem tyukfarmot akarsz de 10 tyuk eseteben is kudarcelmenyed lesz ha egyszeru dologgal nem voltal tisztaba. En csak ezt probaltam tisztazni a hoborgok iranyaba. Ja es keress egy agrar forumot jobban jarsz. Ezt most talaltam pl. Nem tudom csak epphogy raneztem majd kesobb meg csekkolom jobban.

[link]

Keresd ki a neked megfelelo szakembert es kerdezz.

Ezt ismerem itt van forum is.

[link]

Inkabb regisztralj ide mert a gyk ilyen teren kesz vicc.

2022. márc. 31. 07:37
 26/41 anonim ***** válasza:
23-as, 25-ös vagyok.
2022. márc. 31. 07:39
 27/41 anonim ***** válasza:
0%
25. Tényleg csak kutyafuttában nézhettél rá ezekre az oldalakra, hiszen ezek NÖVÉNYTERMESZTÉSSEL foglalkoznak.
2022. márc. 31. 07:53
 28/41 anonim ***** válasza:

27-es az elsore tényleg csak ránéztem így ébredés után, írtam, hogy majd csekkolom. Ha mindenképpen kötekedni akarsz akkor keress mást, én csak probálok segíteni a kérdezőnek, de ő se vette észre sajnos.

De a második állatokkal is foglalkozik, és van állattartási foruma. Ismerem.

[link]

2022. márc. 31. 08:37
 29/41 anonim ***** válasza:

Egyébként most csekkolom, nem csak növénytermesztés. Van állattenyésztés blogja, és stb.

[link]

2022. márc. 31. 08:39
 30/41 anonim ***** válasza:

Csak a tanácsadók növénytermesztő agrármérnökök. Gondolom ez majd bővülni fog állattenyésztő agrármérnökkel is szerződnek majd. Ezt az oldalt én sem ismertem.

De a második link ott talál fórumot, ahol gyakorlott gazdáktól kérdezhet.

De a szakkönyvek szépen sorra veszik logikusan mi kell egy tyúknak,a fórumokon, gyk-n meg csak rendezetlenül kap némi infót, így nem fogja átlátni.

Illetve keressen olyan oldalt, ahol állattenyésztési mérnök válaszol.

Alap dolgok betartása oké, de a takarmányozás éppen úgy alap dolog, mert ha nem megfelelően csinálod okozhat problémát, és akkor az neked is kudarc.

Pláne, hogy tojást és húst is akarsz. Nem mindegy mire tartja az ember a tyúkot, mert egyrészt életkoronként és hasznosítás szerint különböző a tápanyagigényük.

2022. márc. 31. 08:47
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!