Tyuktartásba jártas valaki? Kezdő tanácsok kellenének.
Tyuktartáson gondolkosom. Nem kereskedni szeretnék vele, tehát nem tojásbiznisz, és nem húspiac! Csakis saját felhasználásra. Reménykedem benn, hogy a tojás nem vékonyhéjjú fejér, hanem sárga, a comb pedig nem esik össze felére a sütőbe😊 Ezek motíválnak. Valamikor nagyszüleimnek voltak tyukok, tehát emlékekbe még megvan a naposcsibétől a kakas teritórium védelméig minden😂.
Nem szeretnék infralámpával vacakolni, tehát nagyobbacska csibékre gondoltam.
Kérdéseim;
Zárt tyukol, az oké. Este zárás, reggel nyitás. Kb. 15négyzet helyet kerítenék el a kertből hálóval, lefedve. Ebbe a nyitott "kifutóba" lennének a nap nagy részén. Ha itthon vagyok, kiengedem őket a kertbe, de ha dolgozom sajnos elzárás van. Szomszédom az erdő, rengeteg a róka,nyest,menyét és társai. Kb. Délután 4körül mehetnek a kertbe, takarodóig. Tudom, ez most hülyén hangzik😂😂😂. Ezen a kis helyen, kb. Hány tyuk tartható egészségesen? Nem szeretnék nyomortanyát, abból a zsúfoltság miatt csak betegség lenne.
Nézzük a pénzügyi oldalát; takarmány, átlag kb 10ezer/mázsa azért írom átlag, mert ugye kukorica, árpa, búza stb. Különböző áru. Kb ez mennyi ideig elég? Tehát mennyi takarmánnyal számoljak/tyuk/hónap vagy hét. Napra gondolom nevetséges lenne.
Anyagilag, gondolom nem nagyon éri meg. Inkább hobby, meg saját felhasználásból csinálnám.
Kb. hány hetesen kezdenek tojni? Kb mennyi tojással számolhatok/tyuk/nap, vagy hét?
Előre is köszönöm a segítséget
9-es tipikus kötekedő vagy. Igen kell szakirodalmat olvasni. Mert legközelebb itt fog kérdezni, hogy hasmenése van a tyúkjainak mit csináljon és zöldes híg az ürüléke magas láza van. Na te tudod mi ez?
Vagy ezt tudod mi, amikor szemölcsszerű csomók vannak az toroklebenyén, taréján, orrlyukaknál, füllebenynél vagy bárhol máshol a testén?
Vagy mitől fogy le a tyúk? És mitől lesz fakó majd mitől válik sárgává a toroklebenyük és a taréjuk?
És hogy pl. ezek közül a betegségek közül van ami bejelentésköteles?
Pl. neveléskor elkövetett hibák miatt azt is tudod milyen betegség alakulhat ki a csibéknél? Mert ugye tenyészteni is akarja.
Illetve a rossz összetételű takarmány milyen betegséget okozhat? Azt is tudod?
Azt is tudod, hogy milyen betegségre utal pl. egy elvékonyodott tojáshéj vagy deformálódott tojáshéj?
Mert nem csak takarmányozás miatt lehet vékony a tojás héja, vagy nem csak kalciumhiány miatt.
Azt is tudod milyen betegség a lógó szárny, bizonytalan ingó járásmód, természetellenes behajlított lábak, szürkészöld szem, csipkésszélű pupilla? És azt is tudod, hogy ez ellen a betegség ellen megelőző oltással lehet védekezni?
Fel tudod ismerni mikor náthás a tyúk?
És azt is tudod hogy mikor alakul ki petevezeték gyulladás egy tyúknál?
Azt is tudod milyen betegség okoz ilyen tüneteket, hogy hasmenés, nem feltétlen véres, tompaság, kevés mozgás, fejüket, szárnyukat lógatva, félig becsukott szemmel gubbasztanak, alig esznek, annál többet isznak, a növekedésben visszamaradás, és minél fiatalabb annál neccesebb ez a fajta betegség a fiatal egyedekre.
Bizonyos tápok megelőző gyógyszert is tartalmaznak, mint pl. amit most írtam betegséget arra is van olyan takarmány.
Az emberek azt gondolják, hogy a tyúk az jelentéktelen állat, semmi tudást nem igényel a tartása. Dehogynem. Ha komolyan akar foglalkozni vele, akkor olvas, megtervezi az egészet, megveszi az állattartáshoz szükséges eszközöket mielőtt az állatok hozzá kerülnének, és tesz félre pénzt állatorvosi beavatkozásra is. Takarmányozásról is kell olvasni szakirodalmat, ne elégedjen meg a tapasztalati tanácsokkal, ez csak kiinduló helyzet legyen neki abban, hogy tudja minek kell utána olvasnia.
2-es nagyon bölcsen osztotta meg azt a szakirodalom gyűjteményt.
A helyigényről is szólnék, és viselkedés ügyileg. Nem tudom, hogy tudod-e, de a hárembe rangsor van, és ha nem egymagasságba teszed a rudakat akkor azért rangsorbeli csaták folynának a tyúkok között, hogy melyik foglalhassa el a legmagasabban lévő rudat. Tedd egy magasságba mindegyiket, és olvass utána hogy milyen magasság az ideális mert fajtánként változó.
Egy helyen azt olvastam, hogy 10 csirkére 3 négyzetméterrel számolj, és ezek csak csirkék. De a forrás ahol olvastam nem jelzi, hogy szakmai-e ezért nem is linkelem.
Egy agrár oldalon írnak számokat, de ezek nagyobb létszámú baromfikról szólnak, de ez alapján tudsz számolni.
Ha találok infót kis létszámúra linkelek, de abban tévedsz, hogy nem jó olvasni szakirodalmat. Állattartásnál csak úgy elkezdeni minden tudás nélkül rengeteg problémát és hibát von maga után, pláne, hogy a ti egészségeteket is vedd számításba, mert emberre veszélyes betegségeket is hordozhatnak a baromfik is.
A 10csirke/3négyzet az az olra vonatkozik, vagy a kifutóra? 2tyuk/1négyzet is még soknak tűnik nekem🤔.
Ha "normális'szakirodalom, azzal nincs gond, azt elolvasom ha értelmes. Kicsit elbeszéltünk egymás mellett, én XY agrárujság Tóth Pista ujságíró cikke után nem nagyon szeretnék menni, mert elképzelhető hogy tyukot csak a naptárfotón látott.
14-es ez nem elrettentés, csak alapdolgok ismerete, hogy tudja mit kell csinálni és ne pánikoljon be ha esetleg probléma van.
15-ös Mezőgazdasági szakirodalmat linkelt 2-es én is megnéztem, bár ezek már tudományosak. De ha te is körülnézel és a kiadó mezőgazdasági kiadó az szakkönyv, és a szerzőnek utánanézel és szaktanár, vagy állattenyésztő mérnök akkor azok szakirodalmak, de lehet majd én is körülnézek neked irodalom ügyben. Én tanultam állattenyésztést,de már rég. Azért nem linkeltem amit olvastam először, mert az ismeretlen forrás volt.
Amit linkeltem neked cikket az mezőgazdasági szakcikk.
Ezek nem Tóth Pista újságírótól származnak, hanem szakmai könyvek amit 2-es is linkelt, de az neked valószínűleg lehet nehezebben érthető lesz.
A lényeg, hogy ahol ott a mezőgazdasági kiadó védjegye, vagy agrártanárok nevei a szerzők között, vagy állatorvosok nevei akkor azok szakkönyvek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!