Kell e vízet cserélnem?
Van egy 30x50x30as akváriumom teljesen berendezve.
-aljzat
-növények
-dekorkövek
-belső szűrő, kb 2decis lehet a szűrőttartálya, benne csak az eredeti szivacs van. Ez egy elég régi eheim
szűrő. Sajnos mást nem tudok róla mert nincs ráírva más :( de elég nagy áramlást produkál:)
- a világítás 2db ledsor egyenként 4000k
- légpumpa 2db porlasztókővel
Ez így pont egy hete "jár". A víz tiszta a növények is látszólag jól vannak:)
Még jó darabig nem tennék bele más élőlényt.
Tehát kell cserélni a vizet? És ha igen mikor és mennyit?
A válaszaitokat előre is KÖSZI:)
Én két és fél hét után telepítettem az akváriumba az első lakókat (használtam baktériumkultúrát is) és az előtt csináltam egy 30%-os vízcserét egy nappal, onnantól kezdve ez hetente ismétlődik. Amíg nincs lakód szerintem nem szükséges mert nincs igazán ami sok bomlásterméket produkáljon.
Viszont 2 naponta "etesd" meg a bacikat egy csipet halkajával hogy szaporodhassanak.
Köszönöm a választ:)
A majdani lakói: pár csiga valami szép és hasznos:)
Halak közül nano halakra gondoltam amik max 4-5cm-ek
pl.kalászhalak. Guppikat lehet úgy tartani,hogy csak hímeket? Mert nem szeretném tulzsufolni az aváriumot a szaporulattal. Esetleg tudnál ajánlani,hogy mijenek legyenek ne öljék egymást és jó legyen nekik? Ja és miböl mennyit? Mert nem "kínzókamrát" szeretnék:)
És harcsábol mennyit?
szeretnék pár csigát is:)
Lehet csak hímeket tartani, amúgy ha kisebbeket akarsz, abból is létezik endler guppi, az kisebb.
Amúgy a nanohalak inkább 2-3 cm-esek, mint 4-5, és jobban is illenek 45 literbe.
Vizet cserélgethetsz egy heti 10%-ot, hagy frissüljön valamennyire.
Igazán köszönöm! /Az elkerülendő példát is/
Akkor "járatom" az akit etetem a bacikat és válogatom a nanohalakat:)
Szerintetek, mivel mindenhol azt olvasom,hogy "túlszűrt" aki nem létezik ez jó ötlet lenne? Mert nekem nagyon tetszik és szerintem meg is tudnám csinálni:)
Minden szűrés kiegészítés jó ötlet.
AZt viszont érdemes tudni, hogy az ammóniától és nitrittől a szűrőbaktériumok szabadítanak meg, ezért egy ilyen extra tartályba (még ha kisebb is) érdemesebb minőségi biológiai szűrőt tenni, és nem növényt.
A növényzet a nitrát egy részétől szabadít meg, de alapvetően a nitrátot a rendszeres részleges vízcserékkel lehet csökkenteni, és ezt növényzet ide vagy oda, akkor is csinálni kell, tehát a növényzet nem veszi le rólad ezt a feladatot.
Így a szűrőben lévő növényzet amellett, hogy alapjaiban nyilván stabilabbá teszi a vizet, dekorációs elemként szolgál.
Én meg ezzel úgy vagyok, hogy ha már dekoráció, akkor dekorálja belülről az akváriumot, úgy sok más előnye is van, pl stresszmentes környezetet biztosít a halaknak.
Ha fölöttük van a növény, azzal nem tudnak mit kezdeni. :)
Ráadásul mivel víz nélkül jobban éri őket a fény, elég szépen is növekedhetnek, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a vízben lévő növényektől komoly mennyiségű nitrátot von el.
Ezzel önmagában nincs probléma, be lehet állítani egy egyensúlyt, de tudni kell róla, bele kell kalkulálni, hogy ha túl sok növényt raksz egy ilyen szűrőbe, és a halak nem termelnek elég nitrátot, akkor az akváriumi növényzetnek akár hiánytünetei is lehetnek.
Egyébként klasszikus felső polcos szűrés, meg lehet csinálni az akvárium mellett is, és alatta is, bár utóbbihoz kell némi barkácsolós rutin.
A nanohalas linkelt oldalon, (akvafarm) felül a barkács rovatra klikkelve, ha legörgetsz, mind 3-mat megtalálod.
Köszi, tök tuti:)
Tudom,hogy így is fog kelleni a rendszeres részleges vízcsere:)
Csak gondoltam teszek bele szivacsot,lávakövet meg siporaxot,hogy megnövekedjen a biológiai szűrés:)
Meg 1-2 szerencsebambó kissebb páfrány?
Az akiban is vannak növények.
ha kell majd adagolok nekik vm.tápot/természetesen utánna olvasok nehogy el*szam:) /
Nekem tetszene és az aki így sem túl nagy,sajna:(
A belső szűrőm meg hááát....?-mint írtam nem tudom elég e :(
Szivesen küldenék róla meg az aki-rol is képeket, de nem tudom hogy kell:(
Keress egy képfeltöltő oldalt , ott értelemszerűen tallózás kijelölés feltöltés
. Ha feltöltötted, ad néhány linket, valamelyiket másold be ide.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!