Mi a véleményed az El Natural növényes akvarisztikai ágról?
Te kipróbálnád, ha lenne rá lehetőséged? Mi vonz benne, ha igen, ha nem, miért nem?
Kedves Salx Narval,
Az abbóli aggodalmad, hogy a virágföld tápanyagokkal lemérgezi a halaidat alaptalan, mivel megfelelő fedőréteggel nincs szoros kapcsolatban a vízzel. Ami szivárog, rögtön felveszik a növények.
Abban az akváriumomban, ahol virágföldet használok, a nitrát alig mérhető, ammónia és nitrit nem mérhető, de a növények nőnek mint a dudva mesterséges tápszerek nélkül is.
Az akvakertészet nem is igazán a nitrát és foszfát túlsúly miatt veszélyes, 30 ppm körüli nitrátkoncentrációt még a halas akváriumokban is mérni, hanem a szén-dioxid miatt. Az ilyen fórumokon mindennapos dolog, hogy valaki mellesleg említi, hogy nemrég x halat nyírt ki a co2 rendszere.
A termőföldeket akkor jó, ha a korábbi technológia folytatása abbamarad. Beoltod bacival, majd a körünyek kirtják úgy is őket. Ha rendezed a körülményeket, maguktól visszatelepülnek ezek a baktériumok. Ebből a szempontból kicsit parasztvakítás.
Akváriumba miért akarod adagolni, mit vársz tőle?
Salx Narval ez végül is baktérium trágya, egyszer használtam, kaptam olcsón, még megvannak a kannák, 20 literes kék kannába volt, de a címke lekopott róla valami bio..... Kell hozzá szerves hulladék, nekem csemege kukorica lett leszecskázva, majd beszántottam, át lett talaj margózva, utána permetlében ment a baktérium trágya. Nagyon büdös! kegyetlen szaga van mindegyiknek, következő évben a krumpli sokkal többet hozott, ősszel gőzölt a fél hektár, messziről lehetett érezni a bűzt.
Agrár vonalon keress rá a baktérium trágyára, pl: [link]
Magába semmi, kell hozzá bomló anyag, a kártevők annyiból nem szeretik, hogy hővel jár a bomlás, pl egyik évben borsó van a kertben, fűnyíróval átmész a zöld száron, bedolgozod, majd jövő évben mutatkozik a hatása.
Tartalmaz mindegyik micro elemeket, ezért jó lomb trágyának is, gyakorlatban meg inkább kálium nitrát, kalcium nitrát, vagy micro elemes npk, a növényhez igazítva az összetétel.
Pl krumpli az magnézium igényes, így keserű só, kálium igényes arra meg kálium nitrát, van micro elemes is, por alakban venni olcsóbb, komplexbe meg a yara cuccai jók, szintén granulált.
Akváriumba a micro elemek miatt lenne hatása, inkább a micro max a fitohormtól, ha már micro elem kell, a baktérium trágya tele van bomló anyaggal, soha nem lesz népszerű, mert rövid az eltarthatósága, a tárolási hőfok is gáz, 5-20 c.fok, vagy hűtve kell, fölötte gyorsan felélik a bacik azt a bomló anyagot ami a flakonba van.
A micro max kertészeti táp, így össze vissza lehet benne minden, tömény is, a micro elemek tól-ig vannak, plusz lehet benne npk, meg só, stb
Gyakorlatilag, baktérium, micro elem, és a szavatossági idő alatt a baktériumokat kiszolgáló bomló anyag keveréke. (ezért büdös) a szav idő változó, 3-6 hónap, a tárolási hő függvénye, plusz a kiszerelés nagysága is számít.
Én npk híve vagyok, mellé érett szerves trágya, érzékenyebb növényeknek 0,5-1%-os tápoldat, por alakban lényegesen olcsóbb.
Leszaladok fotózok egyet, nem biztos, hogy láttatok még 120 cm magas krumpli bokrot, aminél 1,5 kg/bokor a hozam.
Salx Narval nem tudtam beljebb menni, az elejétől 2m távolságba bele döftem egy ásót: [link]
Még nől, ez a kontroll táblám, az idén csibe trágyát tudtam szerezni, az ment a földekre, mellé npk alap trágya, kálium nitrát micro elemekkel a lumb és táp oldat egyben, hasit egyenlőre, tavaly is voltak 40 dekás krumplik minden bokorban.
Az npk azért nem kihagyható
Szobanövényeket, balkon növényeket, emers kertet, akvárium vízzel locsolom, nem kapnak mást.
Kerti növényeknél a termés ciklus fontos, milyen a növény, determinált, fél determinált, vagy folytonos növekedésű, determináltaknál az alaptrágya lényeges, kivétel a borsó, annál bármilyen npk az ellentettjét fejti ki, kinyújtja a termésciklust, kevesebb lesz a borsó rajta, neki csak víz kell, főleg az első 10 napban amikor kialakulnak a baktériumok a gyökérzeten, később ezek a gubacsok szedik ki a légkörből a nitrogént.
A többi növénynek mind más tápozást igényel, lehet egy alap trágya, ami szerves, mellé egy választott npk, az npk por trágyába viszont szinte mindig kell valami, uborkának kalcium, paradicsomnak kálium, krumplinak magnézium, palántázott növényeknek az elején szuperfoszfát, a gyökeresedés miatt, van bór, vas stb
Por alakban úgy érdemes, hogy megvenni a megfelelő kiszerelést utána több évig elég, akár táp oldat, akár lomb trágya, akár alap bemunkálva.
Folytonos növekedésű, és bokros fél determinált növényeknél jobb a fejtrágya, ami a sorközbe van szórva, majd betövezve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!