Kezdő vagyok, az első akváriumról tudtok tanácsot adni?
Sziasztok!
Szeretnék halakat tartani, a hétvégén kerül hozzám az akvárium. kb. 25 l-es lesz.
A kérdése(i)m a következő(k):
-Hogyan fogjak hozzá? - először a kifőzött apró szemű kavicsot helyezzem el, és ha feltöltöttem vízzel, mennyi ideig kell menni a szűrőnek, hogy bele tudjam rakni a halakat?- kavicsit, vagy homokot rakjak?
- olvastam, hogy guppikat, szifókat, mollikat, plattikat ajánlanak.- más egyéb halfaj? - a vitorláshal nagyon nagy falat lenne nekem?
- a 25 l körüli akváriumba kb mennyi halat lehetne tenni? Algaevő halakból melyiket ajánljátok?
-Neonhalakból mennyit érdemes venni, hogyha guppikat is szeretnék tartani?
Nagyon sok kérdésem van még.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Erről oldalakat lehetne írni.
Ezt olvasd el kezdésnek, sok kérdésre választ fogsz kapni.
25 literbe sajnos nem sok választási lehetőséged van a halak terén. Szigorúan nézve nem is lenne alkalmas halak tartására, a törvény minimum 30 literes akváriumot ír elő. 25 literbe vagy tartasz 1 hím bettát, vagy 3-4 hím guppit. (szifónak, mollynak, vitorlásnak, neonnnak sajnos kicsi nagyon ez az akvárium)
Köszönöm a válaszokat!
A 25 liter tényleg nem nagy, nem is szeretnék nagyon sok halat tartani...
Félre értettél ,amiket felsoroltam ezeknek nem egybe sok hanem külön külön is.
Ismétlet 2 alternatíva van: - 1 hím betta, - 3 hím guppy
Értem,mit mondasz.
Igazából még nem került hozzám az akvárium, csak annyit mondtak, hogy 20-25, esetleg 30l-es.
Én nem nagyon ajánlom hogy megvedd... Egy ilyen kis akváriumban nehéz beállítani az egyensúlyt, minimum 50-60 literes lenne a legjobb, ha kezdő vagy. Ebben már lehet 8-10 guppit, vagy 12-13 fős nano hal csapatot tartani.
Ha kavics talajt szeretnél, figyelj arra, hogy ne mészkő legyen(amennyiben nem csak guppikat vagy plattikat szeretnél tartani), ezt sósavval tudod ellenőrizni, ha rácseppented a talajra és pezseg, akkor mészkő. A kavics talaj a növényválasztékot is igen csak lecsökkenti, csak a nagyon igénytelen növények bírják, vagy amelyeket tárgyakra kell kötözni. A homok egy fokkal jobb talán, de ez sem a növények álma.
Az akváriumot járasd három hétig, teljesen úgy, mintha halak is lennének. Működjön a szűrő a fűtő a világítás és pár naponta szórj be egy kis haleledelt is, hogy el tudjanak szaporodni a lebontó baktériumok a szűrőben.
Miután megvan a három hét, két részletben telepítsd a halakat, minden héten csinálj 25-30%-os vízcserét, a szűrőt akkor takarítsd, mikor láthatóan csökkent a teljesítménye. Ajánlott két szűrőt használni ekkora akváriumnál, mert így ha külön-külön takarítod őket, akkor nem zavarja meg annyira az egyensúlyt az akváriumban.
A felsoroltak közül csak a guppi és a platti tartható ekkora helyen, viszont a korábban említett nano halakból sok faj kapható. Innen a csapvízben tartható fajok megfelelőek neked: [link]
Olvasnivaló:
Köszönöm a hasznos válaszod!
Kis nano halakból ebben a 25 l-es akváriumban lehet 6-8db-ot tartani?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!