Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Kislányom halat szeretne,...

Kislányom halat szeretne, milyet? MIlyen felszereltség kell hozzá?

Figyelt kérdés
olyan halat szeretnék, ami kisebb ráforditást igényel, mert kb 2 honaponta ugyis mást akar.
2009. dec. 2. 22:23
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
23%

Szia!

A halakat nem lehet megunni, mert olyan nagy ráfordítást nem igényelnek, nem kell őket sétáltatni meg oltásra hordani mint egy kutyát és még a papucsaitokat sem rágják meg sőt még a lakást is szépen dekorálják. Szóval szerintem vegyél neki, mert nem fogja megunni, ha mégis nem olyan nagy ügy fél évente kitakarítani az akváriumot. Egy 30-35 l-es medencébe már elfér 10-15 kisebb halacska. Mivel elsők lesznek ezért valami igénytelenebbet válasszatok. Ami kell az egy akvárium, kezdésnek elég 30 l-es, bele való szűrő, vízmelegítő, egy halfogó háló, 1-2 növény, kavics vagy homok (a kavics sokkal jobb szerintem) Meg egyéb apróságok: algagátló, metilinkék, növénytápsó, klór ellen tabletta. Halakat tekintve guppi, molli, szifó, platti, esetleg egy kisebb csapat neon. Nem árt ha van világítás is, a halaknak nem létszükséges, de a növényeknek annál inkább és úgy szép egy akvárium ha azért látszik is. Éjszakára elég bekapcsolni a világítást, legalább ha éjjel felkelsz valamiért nem esel hasra semmiben, mert lesz egy kis fény. Az árakat tekintve tök változó... Én most vettem egy 45 l-es aksit szekrénnyel, világítással, 12 ezerért, alkalmi vétel volt. A barátnőm adott bele szűrőt meg vízmelegítőt egy ezresért. 22 db hal van benne, főleg molli és platti meg 3 dánió, meg még egy fajta aminek nem tudom a nevét, de az is ilyen békés hal, szóval jól megférnek. 480.- volt a növények darabja, nem tudom a nevüket, de szépek Összesen 3 fajta növény van benne, ezek a fajta halak nem zabálják a növényt úgy mint az aranyhal úgyhogy reményeim szerint meg is maradnak. Tettem bele egy szép kisebb kagylót és egy világító tornyot, ezt is a kereskedésben árulják. A kagylókkal csak óvatosan, mert nem tesz jót a halaknak. Röviden ennyi. Ja meg halkaja. Az élő eleség sokkal jobb nekik, szebbek lesznek, jobban fejődnek, viszont szerintem macerás, lehet kapni fagyasztott eleséget, de hogy én azt olvasztgassam... Lemezes hal kaja, tubifex kocka, szúnyog lárva, kiegészítés kép lehet nekik adni egy kis vízibolhát is meg van az a kis színes bogyók, azt nagyon bírják, hátránya az, hogy ezek a halak (molli meg stb) fentről táplálkoznak ezek a bogyók meg lesüllyednek szóval nehezen találnak rájuk. De nem rossz egyébként. Minél változatosan eteted őket annál jobb. Remélem tudtam segíteni.

2009. dec. 3. 00:16
 12/28 anonim ***** válasza:
33%

Szia

Láttam néhány hozzászólást remélem csak jóindulatból írtak bár sok a hiba bennük.Tehát ha halakat akarsz a kislányodnak,akkor 99%,hogy egy hét múlva rád marad a gondozása.leírok neked néhány alapszabályt ha vállalod a tartásukat ha nem akkor maradhat a plüsshal\nagyon tetszett\Tehát a legfontosabb az akvárium.azt tanácsolom minimum 54 literes vagy nagyobb legyen ugyanis minél nagyobb annál könnyebb rendben tartani.2:VÍZSZŰRŐ ennek akkora teljesítményűnek kell lenni,hogy az akváriumba lévő vizet minimum 3x átszűrje egy óra alatt,lehet külső,vagy belső szűrő a külső inkább nagyobb akváriumnál való 100 litertől a belső csendesebb és kisebbekhez ajánlják\bár nekem belső van és gond nélkül átszűri a 250 literes aksit\A szűrőnek ÉJJEL-NAPPAL menni kell,ugyanis a baktériumkultúra ami szűri a vízből a káros bacikat vízáram nélkül elpusztul egy, másfél óra alatt!A tisztítása a leszívott akváriumvízben enyhén kinyomkodod a szűrőanyagot.3:légpumpa vannak olyan belsőszűrők amik ellátják ezt a feladatot,de ha nem akkor lehet külön vásárolni3-5 ezer forintért már jók vannak.de ha van esőztetőd\a szűrőből a megtisztított víz egy csövön érkezik vissza az akváriumba és a víz felszíne felett csepeg.\akkor nem fontos mert a víz felszínének megtörésével jut az oxigén a vízbe.\teccik érteni:) \természetesen a légpumpa sem véletlen lett 24 órás üzemre tervezve!!!!4.fűtő.ezen nincs mit magyarázni megveszed a termosztátos fűtőt beállítod a halak hőigényére és kész.5.hőmérő jó ha tudod jó e még a termosztátod a fűtőben és nem lesz halászlé a halakból :).6.világítás:erre elsősorban a növényeknek van szükségük és napi 12 órát világítok de 9-21 ig.célszerű akvarisztikai csövet venni mert annak a színhőfoka más mint a sima fénycsöveké.ha van villanyszerelő ismerősöd olcsóbb lesz ha nincs meg kell venni az armatúrát\foglalat,gyújtó,borítás.\kivéve ha szettben veszed az akváriumot mert azoknak alapból benne szokott lenni a tetejébe.SEMMIT NE barkácsolj ami elektromos és nem értesz hozzá!7ajzat.ajzatnak ajánlom a 3-5 mm es kavicsokat\azért célszerű ez a méret mert eközé nem megy be a szemét és nem tud ott bomlani terhelve a vizet\ lehet venni szedni akármi csak alaposan ki kell mosni.és egy lavórt használok e célra addig kell mosni amíg a ráengedett víz tiszta marad\kemény meló vannak előmosottak is az drága és ugyanúgy át kell mosni néhányszor\kiválasztod a helyét az akváriumnak \ne legyen közvetlen az ablak előtt,mellett\ erős állványra rakod\gondold el 1 liter víz 1 kiló + a dekoráció\az aksi alá teszel poliformot\kiegyenlíti a felületet és szigetel\vízszintbe állítod az akváriumot\természetesen az állványt szintezed\mert csúnya a ferde vízvonal,és a ragasztásnak sem tesz jót ha egyik oldalon nagyobb a nyomás.beleteszed a kavicsot kb 5-6 cm magasan és elkezded feltölteni vízzel mikor negyedig töltötted akkor elhelyezed a növényeket a talajba\kiszeded a kosárból ha hosszú a gyökere kicsit visszavágod,tápgolyót is dughatsz alá\ha megvan jöhetnek a dekorok,gyökerek ha akarsz bele tenni.A gyökereket és a nagyobb köveket célszerű kifőzni.ha megvagy feltöltöd teljesen\ne ijedj meg mindenkinek zavaros a vize feltöltés után egy két nap és letisztul!\ha feltöltötted akkor üzembe helyezed a szűrőt,légpumpát világítást és üresen járatod minimum egy hétig,közben mindennap szórsz egy csipetnyi haleledelt a vízbe\a baciknak is enni kell ne haljanak éhen :)\hetente csinálsz egy húsz százalékos vízcserét,ajzatporszívózás,és letörlöd az aksi üvegét kívül belül ennyi a karbantartás egy beállított aksinál.cakk pakk max 20 perc.A halakat ne úgy vedd meg,hogy amelyik tetszik jöhet nézz utána és azonos igényű halat párosíts össze.\segítünk\itt nézelődhetsz halak és növények igényeiről [link] ha valami nem tiszta írj privátot és szívesen segítek!

2009. dec. 3. 05:27
 13/28 Salx Narval ***** válasza:
44%
Én a kislányomnak egy 40literes medencét vettem.Kell egy szivacsszűrő és egy energiatakarékos kompakt fénycső15W, ezt esetleg egy asztali lámpába is betekerheted.Talajnak 2-3 mm szemcseméretű sóder vásároltam.Egy jókora kupac jávai mohát tettem a talajra és tüskés hínárt ültettem a hátsó részbe.Dekorációnak nagyobb köveket és egy szőlőgyökeret használtam,az üzletben vasfát árulnak, egy kisebb darab még megfizethető.De ha nincs fa az sem probléma.Állatok:10db kék neonhal 5db Red Sherry garnéla,4db törpe páncélosharcsa.Ha fűtött helyiségben lenne, akkor nem kell külön fűtés.Eledel:granulátum és lemezes táp,főételnek fagyasztott vegyes eledel.Vízkezelő:klórtalanító,tőzegkivonat.Karbantartás:Heti részleges vízcsere,a víz 20-30%-át kell lecserélni klórtalanított azonos hőfokú vízre és a talajról le kell szívni az ázalékot egy slag segítségével.A mohát ki kell venni és langyos vízben átöblíteni.Az első üvegről egy mágneses algakaparóval el kell távolítani az algát.Ezek a munkálatok heti 10pecet igényelnek kb.Két hetente ki kell nyomkodni a szivacsot a szűrőben, sohasem szabad teljesen kimosni és mindig a már leszívott vízben mossuk.A népességet az akvárium mérete határozza meg és minél kisebb egy akvárium, annál nehezebb a biológiai egyensúlyt fenntartani.Nem ártana az alapokat elolvasni egy akvarisztikai szakkönyvben, mielőtt belevágsz,nehogy sírás legyen a vége.Ha megírod mekkora akváriumot akarsz akkor pontosíthatunk.
2009. dec. 3. 06:39
 14/28 anonim ***** válasza:
30%

Igaza van annyiban a gömbakváriumosnak az aranyhallal hogy 2 hónapnál többet ugysem bír ki.Ha viszont komolyan gondolrta akkor ne tartson halat,elöbb olvasson utána,mert egy kukkot sem ért az akvarizálásoz.Amugy egy 54literes akvárium 17e ft mindennel együtt.Mindig lefelejtik az emberek a világítást de a nélkül nem él meg a növény...Vagys 1-2 igen.Szal 17e ft,kell még bele talaj ekkora aksiba talajtol fügően kb 1000-2000ft ért de még olcsóbban is kapsz.Növények darabja az olcsóbbaknak 4-6sz ft ha 3 növényt veszel,már több mint a semmi,nem éppen dósan növényesített akvárium,nekem 11fajta van ekkrában.Kaját ha nagyon az olcsóságra mész akkor veszel 2 fajta zacskós kaját az olyan 500az egész.Veszel 5-6 guppyt,ugy is szaporodni kezd majd,darabját kb 350ért.Egy pár követ díszítésnek beleraksz és kész,lényegében, igy az olcsóságot szemelött tartva viszont ha többet áldozol rá szebb egészségesebb halaid lehetnek,és az akváriumot is csinosíthatnád.Amugy nekem isezt gondoltá,hogy ugyse foglalkozok vele majd. 3 éve egyfolytába olvasok erröl és a zsebpénzem jelentős részét erre fordítom.(elötte én is olyan voltam h mindig ami uj annak örülök és 3hónap mulva megunom)És ami gondoskodást igényel:heti 30% vízcsere,napi 1 etetés heti egy koplaló nap(nem adsz enni nekik).Persze lehet midezt másképp is csinálni,mintahogy leírtam.Lehet dúsan növényesíteni,neonokkal razbórákkal és szebbnél szebb halakkal,többféle kajával etetni hogy egészségesek legyenek,lehet benne tartani garnélát stb-stb-stb...(én az utóbbira szavazok,mert egy szép akvárium nagyon megnyugtató látvány)

Bocsi ha olyat is leírtam amit már elöttem leírtak,nem olvastam végig,elég sok,hosszú választ kaptál.Minden esetre tartózkodj az aranyhaltol 100literes aksi alatt és a gömbakváriumokat uy ahogy vannak kerüld el messzire.

2009. dec. 3. 07:27
 15/28 anonim ***** válasza:
30%
Ahogy elnézem a kérdés első oldalát,onnan használható válasz csak a 22:45-ös a többit el sem kell olvasnod...Méghogy nem kell semmi,hálás lesz hogy elhozod.Mi ez?Ha rosszul élsz öngyi leszel és a menyországba jutsz?Halat megveszed,a semmibe beteszed mert hálás lesz ha meghal és utána a mennyben a kánaánban érzi magát,vagy mi?...
2009. dec. 3. 07:32
 16/28 anonim ***** válasza:
39%
Az 5:27 és a 7:27 esnek hihetsz,a kttő köztit nem olvastam,arrol na mtudok véleményt mondani,de:az első oldal ugy ahogy van törölhető lenne,a második oldalon az elsőtől hülyét kaptam.Mindent lekapcsolhatsz estére csak a lámpa maradjon hohgy lássál ha felkelsz?Az szép...A szűrőnek mennie kell északa is(0-24 órában) A levegőztető a baciknak kell a belső szűrőbe de ha a szűrő annyira mozgatja a vizet akkor onnan is jut oxign be,én a légpumpát le szoktam estére kapcsolni,bár az sem szabályos,viszont nem tudok aludni tőle.A lámpát le kell kapcsolni,A halaknak is van élyszaka,arrol nem is beszélve,hogy elvileg 11-13 órás világítás kell,iy milen mennyiségű alga szaporodik fel...Itt nem alakaparót kell használni már hanem láncfűrészt az alga letakarításához...A fűtésnek is mennie kell,hisz este sem áll meg az élet,attol még nem fázhatnak meg,de oxigén és tiszta víz nélkül sem maradhatnak...Bocsi amugy a drsztikusabb hangért,tudom hogy mindenki segítőkész,és jószándékúan írta a válaszát,de ne hagyjuk már hogy szerencsétlen kérdező döglött halakat bámuljon...Amugy a kérdezőnek még annyit:Sok ellentmondást találhattál itt a különféle írásokban,ugyhogy,a legjobb az lenne ha elolvasnál egy akvarisztikával foglalkozó könyvet,minden kezdőnek al kéne,legalább valami alapja lesz.A rutin majd kialakul,de alapok nélkül elkezdeni...
2009. dec. 3. 07:47
 17/28 anonim ***** válasza:
54%

Nem olvastam el minden kommentet, mert az első oldalon levőktől ájultam el. Amit a 9. leírt... egy mélyebb serpenyő is megteszi az aranyhalnak???????? Az aranyhalnak MINIMUM 100-200 literes aksi kell!!!!!!!!!!És már azért is hálás hogy megszabadítottuk a boltból, hát ha te ezt komolyan gondoltad, te nagyon KEZDŐ vagy, és sugárzik ki belőled hogy nagyon nem értesz hozzá!!!Csak azt nem értem, hogy ezek a HOZZÁ NEM ÉRTŐ EMBEREK minek válaszolnak egy kezdő kérdésére(nem lebecsülni akartam a kérdezőt). Azt aki a 9. választ írta nem ártana hogyha átcsálazna egypár akvarisztikai könyvet!!!!!

De hogy választ is adjak, szerintem vegyél egy 20 literes aksit és rakhatsz bele 1 sziámi harcoshalat(DE CSAK EGYET, mert ha kettőt raksz bele, akkor nemsokára lessz 1 vagy 2 döglött halak, mert a halálig küzdenek!)vagy pár guppit(nekem szivárványos guppim van, de választhatsz másikat is).A guppi viszont gyorsan szaporodik(elevenszülő, ezért hamarosan le kéne cserélni az aksit.), ezért hátrányos. A sziámi harcoshal viszont szerintem jó megoldás, mert labirintkopoltyús hal ergó nem kell neki levegőztető, de kell neki vízmelegítő( le is kell fedni az aksit, mert megfászhat a hűvösebb levegőtől)és vízszűrő. Ha sziámi harcoshal mellet döntesz akkor:

[link]

Szerintem mindent leírtam. De ha bemész a boltba ott bővebb tájékoztatást kapsz. Ha fehérvári vagy akkor van egy bolt a Cserepes köz 5 szám alatt.Itt a legolcsóbb székesfehérváron szerintem.

Javítson ki valaki hogyha tévedek, még én sem vagyok profi.:)

Ja és bocs a csúcsa szavakért, de elborúlt az agyam, hogy egyesek ilyen kegyetlenek lennénk a a halakkal.

Egy haladó akvarista

2009. dec. 3. 15:54
 18/28 anonim ***** válasza:
Az előző vagyok. Nem is volt csúnya szó, mert addig nem engették elküldenem a kommentet!!!!!!!
2009. dec. 3. 15:58
 19/28 anonim ***** válasza:
0%

Igen, egy serpenyő is megteszi neki. Kiskoromtól fogva tartottunk halakat GÖMB ALAKÚ akváriumban és ÉVEKEN keresztül kibírták. Rengeteg kishal született, tehát nem hiszem, hogy túlzottan rosszul érezték magukat.

És nem csak a közismerten igénytelen aranyhalakat, hanem más, különlegesebb fajtákat is.

Az, hogy te egy sznob s*ggfej vagy és körülbelül egy kategóriába tartozol a chihuahuájukra overallt és csizmát húzó emberkékkel egy dolog. A másik pedig az, hogy ugyanezzel a nagy lendülettel, amivel megpróbáltál leoltani, el is kezdhetsz leszokni az ítélkezésről, mert azt hiszem az állad a földet söpörné, ha megmondanám hány akvarisztikával foglalkozó könyvet olvastam.

Az pedig egy külön dolog, hogy dolgoztam már állatkereskedésben.

Kedves kérdező, gondolom már telebeszélték a fejed a baromságaiddal, így most már én is inkább a plüsshalat ajánlom. Nem kell neki kosztot venni és mindenféle tisztítóketyere se kell hozzá, elég havonta bevágni a mosógépbe a zoknik közé.

Sok szerencsét.

2009. dec. 3. 18:06
 20/28 anonim ***** válasza:
76%

Ezek szerint mégtöbb akvarisztikával foglalkozó könyvet kéne olvasnod.Az hogy gömb aksiban megéltek 2 évet is,nem azt jeleni hogy jól éltek,és hogy ez a max életkoruk...Ha valaki szar k9örülmények közt 10 évig él,az nem azt jelenti h hű ha,10 évet kibírt,hanem azt kell nézni hogy hűha,lemaradt az életéből 80év...(emberre vnatkozólag) az aranyhal elvileg 5 és e fölötti éveket is megél,csak nem a hőn szeretett gömbaksidba,és amelyik könyvbe azt olvastad hogy ugy kell tartani ahogy te tetted azt,akkor az jó lesz tüzelőnek,és olvashatnál valami más könyvet is akvarisztikárol,nem csak a vicc,és a Hogyan kínozzam a halaimat?-részt.És ha gömbaksiban ekkorka helyen kicsinyei lettek aranyhalaknak,megeszem a kalapom...Minden könyvben le van írva(kivéve abban a sokban amit te olvastál) hogy gömbaksi,nem aksi...A gömb torzít,nem jó a halaknak,elpusztulnak,blabla bla.Ahogy szoktam mondani:Én még algát sem nevelgetnék gömbakváriumban...És a rossz tanácsadás helyett inkább kérj tanácsot...Nagyon szivessen segitek.Első tanácsom,min 100-200literes aksit vegyél.Amugy a kisállatkereaskedőkről annyit:Ha megkérdezem az eladót hogy hány liter aksi kell az aranyhalnak,és azt mondja hogy tessék itt egy 5literes Gömb akvárium,beletehetsz 10 aranyhalak,akkor abban a perben kifordulok az üzletből,továbbá,nem hozzáértő eladó nagyon sok helyen van,ezt a tábort te is erősited.És hogy leesne az állunk hogy te mennyi könyvet olvastál.Hát nyilván,mert eddig nem ismertünk olyan embert aki minusz 1könyvet olvasott.Olyat haalottam h 0,vagy 1et,de iylet még soha,de ez meg is mutatkozik a hozzáértéseden.Javaslom a családtagjaidnak,hogy ha véletlen halat akarnál veeni,üssenek le egy serpenyővel amibe elötte jól beleégettek egy plüss halat.

Amugy mostantol a neved: Mr.Akvaristic

Szeva.

2009. dec. 3. 18:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!