Mi az ideális szöge a víz felülethez képest annak a ventilátornak aminek az a célja hogy néhány fokkal hütse a vizet?
"A ventillátor szelet csinál, nem hűt le semmit."
Ez így pontatlan. Ha mondjuk -10 fokos levegöböl csinálja azt a szelet, akkor jó eséllyel le fog hüteni egy 15-20 fokos vizet.
Akkor ezek az akvárium hűtő ventilátorok
Kamuk?
Mit kell átgondolni?
"Egy ventilátor szerinted hol talál -10 fokos levegőt?"
Miért kéne találnia? Egyáltalán mit jelent, hogy "talál"? ez számomra értelmezhetetlen. Egyébként is ez csak egy példa volt.
A lehetöség viszont végtelen:
1.
Télen elöfordul kint még néha -10 fok. Ilyenkor kiteszek 15 fokos vizet, és fujatom ventillátorral, nyilván gyorsabban fog hülni, mintha csak otthagyom.
2.
Tulajdonképpen a klíma is így müködik.
A höszivattyú lehüti a höcserélöben levö hütöközeget, ami a rajta átszívott levegötöl elveszi az energiát, így a ventillátorra már hideg levegö jut.
3. 80 fokos vizet kezdek el fujatni ventillátorral, 20 fokos kinti hömérsékletnél. Gyorsabb lesz a hülés, mint légkeringetés nélkül.
Mivel a kérdezö a kérdéskor ezen részét nyitva hagyta, felesleges beszükíteni az elsö eszünkbejutó megoldásra.
Egyáltalán nem kamu, csak az eddigi válaszolók inkább herbáztak fizikaóra helyett.
A párolgás, hőelvonással jár! Mivel a halmazállapot változáshoz, energia kell, és azt hőenergiából nyeri az adott közeg.
Lásd: becsavarod a szódás szifon patronját, és ráfagy a kezed!
Egy sima víz párolgás nyilván nem ilyen drasztikus, de attól még a jelenség működik!
Egy 30 fokos szobában, egy nagy felületen, erősen párolgó víz hőmérséklete, soha nem lesz 30 fokos! (nyilván, nem fűtéssel párologtatott vízről beszélek) Mivel a halmazállapot változáshoz szükséges energiát, a víz, a belső energiájából nyeri. Az meg hőként mérhető.
Kérdező, igazából tökmindegy a szög, minél jobban párologjon a víz.
Ha a strandon kijössz a vízből, és fázol, (szintén ugyanez a hőelvonás jelensége) ha jobban fúj a szél, jobban fázol, de igazából mindegy honnan fúj a szél, a lényeg, hogy minél jobban elősegítse a párolgást.
"Tulajdonképpen a klíma is így müködik.
A höszivattyú lehüti a höcserélöben levö hütöközeget, "
Na közelítünk a lényeghez!
A hőszivattyú is hasonlóképpen dolgozik, mint ahogy a párolgó felület hűt!
Az összesűrített, vagy akár cseppfolyósra sűrített gáz tágul ki, aminek szintén a belső energiája csökken le emiatt, ami a hőmérsékletének a csökkenésében érhető tetten.
Én azt hinném hogy van egy ideális szög de akkor ebben tévedek?
Végül is a ráfújt levegő visszapattan a víz felületről.
Laikusként ezek alapján arra gondolok hogy vízszintetesen kell elhelyezni minél közelebb a víz fölött és előtte kell valami ívelt beszívó nyílás másik oldalon pedig szintén ívelten kell, egy felület hogy ne az akvárium falának ütközzön hanem a tetején menjen ki ez a levegő...
Agyonbonyolíthatod, de szerintem század fokokban lesz mérhető a különbség.
A lényeg, hogy a víz felülete fölött fújjon a szél, és a vízgőzzel telített légréteg, mindig cserélődjön friss, (száraz) levegőre.
Nekem pl a tetőbe volt beépítve. 2 db 10 cm-es pl ventilátor.
A tető tök vízszintesen állt, (rétegelt lemezből csináltam)
és hátul voltak rajta lyukak. 5 cm-es lyukak, 4 db, ahol a vezetékeket, külső szűrő csöveit, stb vezettem ki.
Plusz az etető nyílás is nyitva volt. Szóval a ventilátor lefelé fújt, a levegő meg ott ment ki, ahol akart... a cserélődés volt a lényeg.
szerintem vagy 2 fokot biztos, hogy hűtött rajta. Amikor kritikus a meleg, az a 2 fok is sokat számít.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!