Hogyan kellene folyamatosan stabilan tartani a víz
paramétereit?
Figyelt kérdés
Eddig őszintén nem igazán foglalkoztam a víz keménységével, de gondoltam belevágok. Így ma mértem az akvárium vizének gh és kh értéket (gh: 21, kh: 14), ez azt jelenti hogy kicsit növelné kellene a ght majd lágyítani a vizet ha nem tévedek ha javitsatok ki, szeretném helyesen csinálni. Csapvizet is mértem, annak gh: 17, kh: 14. Ez azt jelenti hogy szikes a csapvíz (ugye?) Mivel ugye a megfelelő kh gh arany az 2:1 , így valami ilyesmit szeretnék elérni. Növényt is szeretnék, tudtommal a legtöbb növénynek ez az ideális vizkemenyseg, így anubius fajtakban gondolkodhatok?
Lényegre visszatérve, hogyan tudnám megoldani azt, hogy a heti 1 20%os vízcserevel ugyanolyan gh kh arányú víz menjen vissza az akvaba, mint ami benne van és megfelelő? Vagy egyáltalán hogy néz ez ki? Ti hogy csináljátok? egyébként 60 literes az akva, 6 mollyval 1 tarka pancelos harcsa, 1 albínó anci, mesterséges és természetes dekoraciokkal vegyesen, belső szűrő magi 380 internal típusú ami gondolom gyenge
Annyira nem értek hozzuk. Azt hiszem bizonyos talajok lehúzzák (talán csak a Kh-t), mások a foszfátot szoktál elszívni a kezdeti időszakban.
Ha ódzkodsz az aktív talajoktól akkor az is egy működő alternatíva ,hogy alulra valamilyen földet/ komposztot/ táptalajt raksz s azt vastagon feded valamilyen semleges talajjal. Az említett csoportban többen is tudnak konkrétabb tanácsokat, tapasztalatokat adni mindkét esetre.
2023. aug. 23. 08:51
13/20 anonim válasza:
Az aktív talaj is ki fog merülni, akkor jöhet a B-terv. A tápanyagdús talaj, főleg a komposzt oxigénmentes környezetben rohadni kezd. Amikor a metán, kéndioxid stb. elindul fölfelé a halakat evakuálni kell.
2023. aug. 23. 19:34
14/20 Salx Narval válasza:
A csapvized értékei megfelelnek a Molly-nak sőt nem is tenne nekik jót ha belepiszkálnál, v lágyítanád, ők szeretik a kemény és sósabb vizeket. Az akváriumod mérete valóban kicsi számukra, egy kétszer ekkora akvárium már megfelelő lenne sima csapvízzel és heti 30% vízcserével és egy külső szűrővel. Ha nem tudsz akváriumot cserélni akkor marad Teve javaslata miszerint a halakat kell lecserélni. Talajtakaró növényzet viszont ebben a környezetben és vízérték mellett nem telepíthető hacsak nem éred be mohával de gondolom nem ez lenne a cél, bár nekem tetszik a moha minden mennyiségben.:D El kellene döntened mit szeretnél és min tudnál leginkább változtatni. Én minden esetre megtartanám a halaimat sőt kibővíteném a talajlakók létszámát, természetesen ennek feltétele egy nagyobb akvárium és szúró, cserébe viszont nem kell a vízzel vacakolni egy kis vízkezelő után cserélhetsz vizet bármikor méricskélés és lágyítás nélkül. Növénynek mohákat, páfrányféléket, anubiasokat, nemes algákat ajánlanék ezekből akár növényes akvárium is kialakítható. Nálam pl az egész hátoldalt mohafal takarja a talajra Balaton-parti zöld algás kövek vannak téve igaz ezeket pótolni kell mert főleg etetési célokat szolgálnak, a víz tetején és a felső részen nincs más mint tüskéshínár. Ezt csak azért írtam le ,hogy tudd, dús növényzetet keményebb csapvízben is lehet csinálni. Természetesen nem akarlak lebeszélni a vízi kertészkedésről ez egy csodálatos ága az akvarisztikának de komoly felkészülést, kitartást és nem kevés anyagi ráfordítást igényelne attól aki belefog.
2023. aug. 24. 07:46
15/20 A kérdező kommentje:
15/13: viszont az aktív talaj kimeruleset meg lehet előzni bizonyos fajta tablettakkal, amit a földbe kell nyomi, az üveg aljáig, így van?
2023. aug. 24. 17:58
16/20 Tevenyereggyarto válasza:
Az kissé pontatlan megfogalmazás ,hogy azokkal megelőzöd a talaj kimerülését. Attól még az aktív talaj kimerül, a tablettákkal csak pótlod a tápanyagokat. Szóval a talaj kimerüléséből adódó tápanyaghiányt tudod megelőzni velük.
Egyébként igen, minél mélyebbre kell nyomni. Kb ugyan azért amiért a táptalajt is vastagon kell fedni.
2023. aug. 24. 18:15
17/20 A kérdező kommentje:
Akkor hogyan lehet megelőzni? Vagy ez egy természetes dolog?
2023. aug. 24. 19:40
18/20 anonim válasza:
13-tól. Ahogy a Teve írta, csak pótlod valamennyire a tablettákkal de ha ez elég lenne akkor miért kezdenéd táptalajjal? A kimerülés természetes dolog.
Pótolni lehet a talaj alatti vízréteg kialakításával, ami tulajdonképpen a rég divatjamúlt, rosszul alkalmazott talajszűrő csak a gyökerekre káros szűrőbaktériumok mellőzésével.
2023. aug. 24. 20:03
19/20 Tevenyereggyarto válasza:
Nem tudok olyanról ,hogy ez megelőzhető, aztán hátha valaki ír valami érdekességet. Egyszerűen egy idő után (ez helyzettől függően kb 1-2 év szokott lenni) kimerülnek. Persze utána még használható talajként (már ha olyanról beszélünk s nem valami föld/ komposzt volt berakva), ha másra nem is “tölteléknek/ emelésnek” a neked tetsző talaj alá, csak az eredeti tápanyagok már nem lesznek benne.
2023. aug. 24. 20:08
20/20 Salx Narval válasza:
A finom levelű amazonasi kardfű nem különösebben igényel táptalajt, natúr puha homokon is szépen hozza az indákat ( a finomabb könnyű talajokat kedveli) elég ha a víz tápozva van. Közepes fénynél megnyúlik, erős fény mellett kb 10-12 cm magasan tartható és szép vörös leveleket is hoz. Nem szereti a nyírást, én féltem is tőle bár halottam, hogy mások nyírják. Talajtakarónak max 3-400literes akváriumban nevezhető a kisebb akváriumokban más hatást kelt a 10-15cm magasságával. Ez a növényke viszont igényli a lágy vizet, közepesen kemény csapvízben is kérdéses a nevelése. Nem szereti a nagy áramlást és azt sem ha valami árnyékot vet rá. Ha jól érzi magát hamar benő egy 60-literes akváriumot, de mint írtam a gyep szerű hatása itt nem fog érvényesülni a növény magassága miatt.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!