Milyen halakat javasoltok?
A lehető legszínesebb, "legvegyesebb" akváriumot szeretnék összeállítani. (A halak sokszínűségét illetően)
Milyen halakat, esetleg hány darabokat ajánlotok belőle?
Kijegyzeteltem már egy jó pár oldalt magamnak, h melyik halnak mi lenne a legideálisabb, de most úgy érzem, h besokalltam, ezért kérem a segítségeteket.
Először gurámis akvát szerettem volna, aztán átnyergeltem az apróbb rajhalakra, lazacokra. Most már nem tudom :)
Az akvárium 430l-es
Lávakővel, faágakkal, rengeteg növénnyel, sok bújóhellyel és szép nagy kiúszóhellyel rendelkezik.
A növények most már nagyon szépen nőnek, úgyhogy már tenném bele a halakat :)
Köszönöm!
Afrikai sügéreket akartam írni, de látom növényes szóval azokat inkább ne :)) Esetleg ami afrikai felállás lehet az egy pár vagy hárem bíborsügér vagy meggyhasú sügér, szintén alulra egy csapat kistestű Synodontis/ hátonúszó-/ tollasbajszú harcsa raj, fennebb meg kongólazacok meg hasonlók.
Ha lágy a víz (kb 10 nk vagy akár kevesebb) akkor pontylazacokat s úgy általában dél-amerikai fajokat ajánlom. Mondjuk egy pár vagy hárem valamilyen törpesügér (Ramirezi vagy Apjstogrammák), páncélosharcsák, pontylazacok, mindenből van ezer faj többé-kevésbé egyforma igényekkel.
Ha törpesügérek helyett/ mellett mondjuk vitorláshalakat szeretnél akkor pontylazacokból nagyobb fajokat válassz amik nem nőnek kisebbre kb 5 cm-nél, lehetőleg nem is karcsú alkatúak.
Ha kicsit keményebb a vized (15 nk körül) akkor ázsiai fajok mint gurámik vagy paradicsomhalak, vízközre békésebb márnák s razbórák (pl: rombuszsávos, ékfoltos), alulra Pangio csíkok. Vagy ha kicsit gyorsabb folyású a rendszer akkor dániók, kalászhalak/ szivárványhalak s kisebb Botia csíkok.
Szintén ázsiai vonal a palacsinta algázók és kolibrihalak ha hűvösebb vízzel dolgozol.
Ha kemény vized van (~20 nk) akkor elevenszülők minden mennyiségben mehetnek. S igazából belőlük lesz is minden mennyiségben ha vannak hímek s nőstények is.
Talán egyszerűbb lenne ha kiválasztanál legalább egy fajt amit mindenképp szeretnél s a többit hozza igazítod.
Keresgélni-okosodni én rendszerint ezeket ajánlom:
#5-ös válaszoló dél-amerikai verziója mellé még egy alternatíva:
Délkelet-ázsiai biotóp.
Az aljzatra csík félékkel, bóciákka, középre razbórákkal, vagy márnákkal, felülre dánió félékkel.
Hogy konkrétan mit mivel, meg miből mennyit... az rajtad is műlik, mi tetszik.
Itt élőhely szerint is tudsz szűrni.
A hasonló vízigényekre figyelj! (hőmérséklet, keménység...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!