Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Mit csinálok rosszul?

Mit csinálok rosszul?

Figyelt kérdés

Két halam hasvízkóros lett (víz tetején kapkodják a levegőt, hosszú átlátszó széklet).

Az akváriumom adatai:

- 450 literes, ebből 60 liter aqua substrate pro aljzat

- eheim 2078 és egy régebbi eheim, összesen 12 liter szűrőtérfogat (mátrix, purigen, kerámia). Az eheim 2078 két hónapot ment üresen az akvárium indítása előtt, hogy beálljon a bacikultúra, a 2.-at járatás nélkül kötöttem be egy hónapra rá.

- co2 2 bubi/másodperc, reaktorral, napi 6 óra

- fény 0,86 w/liter, napi 7.5 óra

- táp green aqua koppincs egy akvakertészes vegyésztől, napi 15 ml macro, 13 ml micro (gyári adagolás ajánlás), carbo 5 ml/nap

- nagyon sok növény, főleg rotala fajták, bucek, hygrophilak

- másfél-két hónapja indítottam

- vízcsere 3 naponta 30%, az elején 2 naponta volt, + foszfát adagolás, ezt most 4 napra igyekszem venni, mert kezd beállni az aktív talaj

Lakók:

- 28 neon (30 volt, egy elpusztult a telepítéskor, egy az új szűrő bekötésekor)

- 30 villásfarkú törpe kalászhal

- 6 corydoras pygmaeus

- 4 géb.

- 10 red cherry garnéla.

A probléma ott van, hogy amikor bekötöttem a 2. szűrőt, azt nem járattam előtte üresen, viszont volt az aljában valamennyi víz. Azon gondolkodtam, hogy átmosattam előtte a szűrőt, de lehet, hogy ammónia gyülemlett fel benne, és a szűrő bekötésekor beengedtem a vízbe.

A másik tippem, hogy nem mulmozok, (nem érkezett meg a mulmozóm, jobb híján még nem csináltam rendesen), és a mulm felgyülemlett. Az elrohadt növényi részeket ki szoktam szedni, szóval vagy túletetek, vagy a mulm.

Plusz egy probléma lehet, hogy pár napja sokat nyúlkáltam a vízbe, lehet, hogy stresszeltem a halakat.

Vagy így vagy úgy, valami baj lehet. Ammóniát, nitrátot nem tudok mérni. Úgy voltam vele, hogy a kezdeti sűrű vízcserék miatt eleinte felesleges. Na most. Két furcata produkálja a fent leírt tüneteket, el fognak pusztulni 1-2 héten belül. Szerintem hasvízkór.

Mi lehet a kiváltó ok? Túl sok táp? Ammónia?

2020. nov. 25. 14:00
1 2 3
 21/24 medvemorzsa ***** válasza:
Még annyit megjegyeznék, jól gondolod hogy nem jó nagyobb munkákat végezni az akváriumban, inkább a folyamatos 2-3 naponkénti szöszmötölés :) az, ami javasolt, ezt a halak is jobban tolerálják.
2020. nov. 28. 23:07
 22/24 A kérdező kommentje:
Ha valakit érdekel: még nem pusztultak el. Vagy az is lehet, hogy elpusztultak, csak nem találom a holttestüket, és összekeverem őket. Még mindig a víz tetjén úszkálnak imbolygó mozgással, de már nem kapálóznak olyan szerencsétlenül, mint eddig. Lehet, hogy megmaradnak.
2020. dec. 2. 20:37
 23/24 Zöldfülű Törpe ***** válasza:
Reméljük a legjobbakat
2020. dec. 2. 21:14
 24/24 A kérdező kommentje:
Szerintem túlélték. Nagyon magas volt a nitrátom. Köszi mindenkinek a javaslatokat!
2020. dec. 9. 15:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!