Valaki elmagyarázná?
Húúúúh!
Jó nagy vitát kavart a kérdésed! Pedig egyszerű
a válasz. Kifejtem:
Rengeteg kutya fajta létezik a világon. Ennek köszönhetően az ember válogat a maga kedvére. Kinek mire kell, mire használja. Bocsi ha nyers vagyok.
Az ember igen is használja az állatot is. Van aki ház őrzésre használja van aki csak nyunyorgatni akarja, és arra használja, van aki őrzés- védelemre, van aki versenyzésre, ( agilty ) van aki tenyésztésre ( ezért szükségesek a kiállítások szűrések ami nem két fillér ) és sajnos van aki szaporításra ( ez esetben nem viszik kiállítani szűrni, és az se baj ha nem teljesen fajtatiszta ).
A menhelyeken a keverékek keverékei vannak általában. Azért annak is van hátránya ha valaki sintér telepekről vagy menhelyekről fogad örökbe állatot. Nem tudni milyen élete volt. Ha pl. bekerül egy ilyen kutya a egy családba, figyelembe kell venni, hogy egy idős emberhez nem biztos hogy egy nagy testű fiatalos pörgős kutyát kéne adni. Vagy egy kis gyerekes családba selenne aktuális. De ezt a sintér telepen nem nézik.
Vagy ha valakinek őrzésre kellene kutya ( mert arra használja ) nem valószínű hogy el is kapja a tolvajt.
Én pl. a kan kutyámat vettem. Tenyésztőtől.
Potom 50 000 ft-ért egyáltalán nem volt sok. Az apja Európa győztes az anyja szintén díj nyertes. Szürtek.
Nekem első sorban munkára kellett ( mert arra hsználom a mai napig ) de kiállításokra is akartam vinni, csak hobbyból szórakozásból. Én neveltem így tudom, hogy ha eszik akkor se harapna meg senkit ( gyereket se ) ha belekotorászna valaki a táljába. ( mamának szokása, hogy még tesz neki valamit a táljába )
Egyszer megmentette az életem, és mivel túl élte, ezek után még tolvajt is fogott a telepen...
Van menhelyi kutyám is. Szintén Tk.-tt. A sintér telepen nem vették észre a fülében a számokat. Három évesen ki tudja hogyan tudott meglógni előző tulajtól, semmit nem tudott. Én tanítottam meg ülni és feküdni meg behívni.
Őrzésre nem alkalmas. Kizárólag a buszokat, és kamionokat ugatja. És egész biztos hogy ,,kapott" valamivel.
Remélem érthetően fogalmaztam.
Szal amelyik kutyát megveszed X összegért tenyésztőtől ott tudod, hogy mit vettél. Tudod, hogy a viselkedése az adott fajtára jellemző. A sintér telepről származó kutya viselkedése sokszor kiszámíthatatlan, ezért elő fordulhat kissebb és nagyobb baleset is.
Abban teljesen igazad van, hogy akinek munkára (pl. őrzésre, vadázatra) kell a kutya, az fajtisztát fog venni mert fontosak neki a fajtára jellemző adottságok. De sajnos szerintem legtöbben nem ezért vesznek fajtatiszta kutyát, hanem hogy elmondhassák, hogy hát ez a kutya bizony fajtatiszta és díjnyertesek a szülei és hogy milyen drága volt!
Az viszont a te felelősséged, hogy milyen kutyát viszel a családba, szerintem nem a tenyésztőnek, meg nem a sintértelepnek kell tudni, hogy neked/családodnak milyen kutya való.
Persze nem a sintérnek kell megmondani, hogy a családomba milyen féle kutya való. DE!
Semmilyen infót nem szoktak átadni a válsztott kutyával kapcsolatban. Így történik meg számtalanszor, hogy kikötik a szerencsétlent valahová, majd a hülye állatvédő úgy is összeszedi.
Így történik meg, hogy még aznap mikor kivitték, szatyorban felakasztva landol valahol. És jönnek megint a hülye állatvédők akik visszaviszik...
Szal a célnak nem felelt meg az eb. Mint mondtam mindenkinek más valamire kell a kutya macska. Az ember kihasznál mindent. Ha nem válik be akkor megválik tőle. Ennyire egyszerű az egész.
"Mint mondtam mindenkinek más valamire kell a kutya macska. Az ember kihasznál mindent."
(írtam már, de nem tudom, hogy mikor,hány óra/perckor szval bocs :/ )
Ezzel én nem egészen értek egyet. Én 2 cicát fogadtam örökbe és nem azért, hogy kihasználjam őket. Nagyon max arra tudom őket használni, hogy agyonsimogassam őket, de még ezt se hívnám kihasználásnak. Ma is korábban felkeltem, mint szoktam, hogy az elfogyott tej helyett melegítsek újjat és odaadjam nekik. :/ Én nem érzem úgy, hogy kihasználnám őket, sőt... szerintem pont fordítva van, bár RÉSZBEN IGAZAD VAN! Ha pl kutyát vesz valaki vagy elhoz, akkor olyan 80-90%, hogy neki az kell valamire. Macskáknál nem nagyon lehet ilyesmi... Kivéve ha fajtatiszta és szaporítani akarja.
14:01- nek.
,,van aki csak nyunyorgatni akarja, és arra használja, van aki őrzés- védelemre, "
De ezt is írtam.
Amúgy nálunk is van két macska. Imádom nyunyorgatni mind a kettőt. :-D
,,Mennyivel okosabb, kedvesebb, szófogadóbb egy fajtatiszta kutya, mint egy hálás kutyus a menhelyről?? "
Na és ez fordítva?
Sajnos nem egy esetben olvasom, hogy visszab@ták a sittre mert harapott. ( az már más kérdés hogy miért )
Nem tudni mi érte a múltban, és az új gazdik sokszor ezt nem veszik figyelembe. De a sintér telepen se nézik, hogy hová kerül, csak vigyék. Aztán meg csodálkoznak amikor visszahozzák, vagy amikor az utcáról kell megint összeszedni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!