Miért van az, hogy vannak állatok akiket kiskedvencnek hívunk és vannak akiket ételnek?
#13-as: Neked kéne inkább utánanézned, mert fogalmad sincs a hazai ill. Uniós mezőgazdaságról, jogszabályokról, de azért ontod magadból a hülyeséget ilyen alpári stílusban ráadásul.
Mo-n nem lehet genetikailag módosított növényeket termeszteni ez igaz, de az Unióban nincs ilyen általános szabály illetve arra sincs, hogy Mo-n nem lehet GMO termékeket forgalmazni. Pont a napokban volt egy műsor erről a témáról, ahol a magyar gazdák egyik képviselője beszélt arról, hogy Mo-n mivel nincs hagyománya fehérje-növények termszetésének ezért a szóját szinte 100%-ban importáljuk, a csicseriborsót olyan 80%-ban és olyan országokból ahol gémódosítottan termesztik,szóval a boltok polcain lévő szójatejek, pudingok, borsóproteinek stb. sokszor ilyen növényekből állítják elő, tehát a "made in EU" felirat a dobozokon nem garancia a minőségre. A gyártók bizonyos százalék alatt nem kötelesek feltűntetni a GMO tartalmat, de a Greenpeace pl. vizsgált be termékeket és sokszor határértéken túllépett tartalomnál sem tűntették fel.
23-as
Igen, a b12vitamin hiányzik a boltban vásárolt növényi ételekből. Az összes többi vitamit kivétel nélkül tökéletesen fedezni tudjuk.( D vitamin ha kimész néhány percre a napra már meg is van)
Az ismerősöd gondolom ezt a két vitamint pótolja(d vitamint esetleg télen, de télen is hozzájuthatuk), a többi teljesen fölösleges.
A b12 vitamin egy baktérium mellékterméke, amely baktérium megtalálható az ételeinkben (növényi eredetű táplálékban is egyaránt)
Viszont 1942-ben beköszöntött a modern mezőgazdaság kora, és a II. világháborúból megmaradt vegyi fegyvereket a Bayer és a többi gyártó cég elkezdte rovarirtóként és műtrágyáként forgalmazni, a gazdák felelőtlenül kiszórták ezeket a földekre, és ezzel gyakorlatilag kiölték a talajból a baktériumokat. Ennek következtében a növényekből eltűnt a b12 vitamin, és ez csak egy a "kémiával a jobb életért" kezdeményezés számtalan "véletlen" következménye közül. Sajnos ennek a kezdeményezésnek a mai napig érezhetők káros hatásai, főként a természeti egyensúly megbomlásában, és ezt csak most kezdjük megérteni.
Azonban a biogazdálkodásból származó, komposzttal trágyázott, szerves anyagokban gazdag talajban termett növényekben rengeteg a b12vitamin. (tudom, ezt nem mindenki engedheti meg magának, de azt se mondja senki hogy a hús olyan olcsó lenne) viszont, ez igazolja, hogy eredetileg minden növényben az összes szükséges vitamin kivétel nélkül megtalálható, amire szükségünk van.
2. a b12vitamin az egészséges ember beleiben és nyálkahártyájában is termelődik.
#25: a B12-be kapcsolatban ajánlom ezt a cikket. Nagyon jó cikk, külön érdekessége, hogy egy vega írta...
Fehérjét, vasat illetően: Teljesen vegán életmóddal csak akkor viszel be elegendő fehérjét (mindjárt erről is keresek cikket), ha odafigyelsz, hogy mit mivel eszel!
Ugyanez igaz a vasbevitelre. Valóban be lehet vinni a szükségletet növényekkel, de ehhez nem elég az, hogy az ember csak az általánosan fogyasztott zöldségeket eszi. Ehhez tudatosan kell táplálkozni.
Sok esetben azonban, főleg fiatalok, erre nem figyelnek, csak arra, hogy mit NEM esznek, és így bizony nagyon komoly hiánybetegségek alakulhatnak ki.
Kérdező, én ovo-vega vagyok, de nem minden kijelentéseddel értek egyet.
"2. a b12vitamin az egészséges ember beleiben és nyálkahártyájában is termelődik."
Igen, de nem szívódik fel belőle. A végbeledben termelődik, ahol a felszívódás nem megy végbe, így nem hasznosítható. Amit a trágyázásról és a növényi B12-ről írtál, teljes mértékben igaz, ezért van az, hogy pl. a keleti (Indiai) vegánok nem szenvednek B12- hiányban (hiszen ott továbbra is hagyományosan termelik a növényeket), az európai, amerikai vegetáriánusok és vegánok igen.
Ha úgy tetszik, ez nem az étrend hanem a technológia hibája, mert eredeti, "természetes" állapotában a növényi étrenden sem gond a B12.
Más: ehhez kapcsolódik az is, hogy húsból gyakorlatilag csak a bio megfelelő B12 forrás. Az az állat, amit műtrágyázott, ipari takarmányon tartanak ugyanúgy NEM JUT B12 vitaminhoz. Némely gazdaságban oltják őket, némelyben nem. Tehát a "normál" nem bio hús ugyanúgy nem kielégítő B12 forrás, mert az állat ugyanabból az okból nem jut hozzá ahhoz, mint az ember sem. Igaz, hogy az állati bélben is termelődik némi B12, de az bőven a szükséges alatt van.
Azt meg nem tudom megérteni, miért jobb az állatokat beoltani B12-vel, vagy B12-vel dúsított tápanyaggal etetni őket, mintha mi magunk vennénk be a B12-t? Ez az, amit megmagyarázhatna valaki...
"Sok esetben azonban, főleg fiatalok, erre nem figyelnek, csak arra, hogy mit NEM esznek, és így bizony nagyon komoly hiánybetegségek alakulhatnak ki."
Érdekes, hogy az ADA véleménye ezzel pont ellentétes, tehát hogy általánosságban a mindenevő fiatalkorúak vitaminhiányosak és a vegetáriánus/vegán fiataloknál kiemelkedően jó a vas aránya.
Ez többek között arra is visszavezethető, hogy a tejtermékek megakadályozzák a vas felszívódását, de ez más kérdés.
Azt meg nem is értem, napi kb. 45-55g fehérjét hogy lenne problémás bevinni, amikor ez 200g olajos magban vagy hüvelyesben megvan, és ennyi egy átlagos felnőtt szükséglete. Szerintem valamit félreérthettél.
"Adolescents
Growth of lacto-ovo-vegetarian and
nonvegetarian adolescents is similar
(50). Earlier studies suggest that veg-
etarian girls reach menarche slightly
later than nonvegetarians (79); more
recent studies find no difference in
age at menarche (53,80).
Vegetarian diets appear to offer
some nutritional advantages for ado-
lescents. Vegetarian adolescents are
reported to consume more fiber, iron,
folate, vitamin A, and vitamin C than
nonvegetarians (54,81). Vegetarian
adolescents also consume more fruits
and vegetables, and fewer sweets,
fast foods, and salty snacks compared
to nonvegetarian adolescents (54,55)."
(ADA-Position of the American Dietetic Association:
Vegetarian Diets)
#28: A fehérjebevitel azért problémás, mert nem mindegyik növény tartalmaz minden esszenciális aminosavat.
Aki erre tudatosan odafigyel, az be tudja vinni a szükséges mennyiséget. De szerintem kevesen figyelnek erre oda.
Igen, persze a mindenevők közt se figyelnek oda sokan. De ha valaki nem extrém módon él műkajákon, az általában mindent bevisz... Sokkal kevesebb az esély egy hiánybetegségre, mint egy nem odafigyelő vegán esetén.
Miért linkelgetsz ész nélkül hiteltelen forrásokat, blogokat, átlagpolgárok egyéni véleményeit? Semmiféle tudományos megalapozottsága nincs.
Az aminósavaokhoz sajnos nem nagyon értesz úgy látom, mert a legtöbb babféle és a szója is pl. teljes értékű. A másik az, hogy a komplettálás úgy érhető el, ha 2-3 különféle zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyest, olajos magvat vagy gabonát, vagy ezekből készült termékeket fogyasztasz egy nap.
Én nem ismerek olyan embereket, akik naponta csak 1-1 ételt ennének, egy vegánra az jellemző, hogy egy nap folyamán legalább 8-10 különféle forrást kombinál - és nem feltétlen számolgatva.
Szerinted lehetséges egyáltalán úgy enni, hogy ne vigyél be egy nap több különféle alapanyagot? Szerintem nem igazán, innéttől kezdve ez a téma lejárt lemez.
Érdekes egyébként, hogy a mindenevők rugóznak a komplettáláson, akiknek fogalmuk sincs róla, ha megkérdezel egy vegánt meg annyit mond, hogy semmi gond, bele se kell gondolnia abba, hogy mit eszik; akkor is megvan. Ha ennyit adsz mások véleményére, igazán elfogadhatnád azét, aki tapasztalatból beszél :)
#27: Magamból indultam ki. Kamaszkoromban volt egy átmeneti vega korszakom. És bizony nagyon egysíkúan, és hiánybetegség lett a vége.
Ismétlem: semmi bajom a vegákkal, csak említettem, ha nem tudatos a táplálkozásuk, lehet következménye...
Ti vagytok azok, akik meg akarjátok téríteni a világot!
Felőlem ti élhettek kizárólag zöldségeken...
De habazt akarjátok, hogy mások elfogadják, Ti is fogadjátok el, hogy mások a növények mellett esznek mézet, tejet, tojást, és igen, húst is!
Akkor is, ha emiatt 60 évesen vastagbélrákban fogok elpatkolni!
29es
Egyáltalán nem kell tudatosan figyelni arra, hogy milyen kombinációban esszük az ételeket vegánként.
Egyszerűen csak kiegészítem az étrendem sok nyers gyümölccsel és zöldséggel. Ezek teljes értékűek, az összes gyümölcsben, nyers zöldségben kivétel nélkül megtalálható az összes esszenciális aminosav. Én imádom a gyümölcsöket, nem kell semmit tudatosan összeválogatnom.
A húsban hiába található meg az összes fehérje, főzés hatására teljesen megváltozik a szerkezete. A főzés lehetetlenné teszi hogy ezek a fehérjék lebomoljanak, ezáltal lényegében haszontalanná válnak számunkra. Minden elfogyasztott fehérjét le kell tudnunk bontani egyszerű, egyedi aminosavakká, mert enélkül nem tudjuk hasznosítani azokat; így a szervezetünk semmit sem tud kezdeni a fehérjével.
A szőr és a haj is elsősorban fehérjéből áll. Egy hajszálat gombóccá sodorhatunk, majd újra kiegyenesíthetünk. Ha azonban a gombócot gyertyaláng fölé tarjuk, akár egy pillanatra is, kémiai változások történnek. A haj gyakorlatilag összeragad, és többé már nem tudja visszanyerni eredeti formáját. Hasonló visszafordíthatatlan kémiai folyamatok zajlanak le, amikor pl. tojást sütünk. Az emésztőrendszerünk csak nehezen tudja lebontani az összesűrűsödött, összetapadt fehérjemolekulákat. A legtöbb, amit tehet, hogy részben lebontja-polipeptidekké. Ezek számos betegségeket és rendellenességeket okozhatnak. Ezt egy könyvben olvastam. Persze én is eszek főtt ételt, de az állati termékek kivétel nélkül hőkezelve vannak. Attól még hogy a nyers hús el van látva sok fehérjével a ragadozók számára, attól még a főzés teljesen megváltoztatja, és ezáltal nem tud olyan tökéletesen hasznosulni, mint a teljes értékű növényi ételekben amiket nyersen is tudunk fogyasztani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!