A denevérek a legveszélyesebb állatok, mégis védettek. Ez nem ellentmondás?
Mindenkitől azt hallani, hogy a denevérek súlyos fertőzéseket terjeszthetnek el és emiatt jobb félni tőlük.
Magyarországon ugyanakkor védettek, a fészküket nem lehet leverni, ha beköltöznének a padlásra vagy olyan helyre, ahol a fertőző vírus átmehet az embere.
Ez nem ellentmondás?
Egyáltalán nem mondanám hogy a legveszélyesebbek.
Egy kutya is veszélyesebb, és általánosabb jelenség.
Hány barom engedi ki a kutyáját, a dögök kergetik az úton a bicikliseket, harapnák a lábukat, hajnalban követik az embert, stb.
Simán szétszednek az utcán, a körlötted lévő tömeg meg csak röhög és videózik.
A denevérek pont annyira veszélyesek az emberre, mint egy galamb például, csak sokkal hasznosabbak. Nem kell tapogatni őket, és nem okoznak semmiféle bajt. Ha véletlenül megharap egy, akkor veszettség ellen oltanak, de ez akkor is igaz, ha kóbor kutya vagy macska harap meg. Egyébként kevés zoonózis van, ami denevérről terjedre emberre, nem kell félni tőlük. Én örültem, amikor a pincében talált menedékre egy-egy példány, nem bántottam, ő sem engem.
Az, hogy védett faj-e egy állat, nem az dönti el, hogy mennyire veszélyes az emberre, nagyon helyesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!