Kezdőoldal » Állatok » Állatvédelem » A denevérek a legveszélyesebb...

A denevérek a legveszélyesebb állatok, mégis védettek. Ez nem ellentmondás?

Figyelt kérdés

Mindenkitől azt hallani, hogy a denevérek súlyos fertőzéseket terjeszthetnek el és emiatt jobb félni tőlük.

Magyarországon ugyanakkor védettek, a fészküket nem lehet leverni, ha beköltöznének a padlásra vagy olyan helyre, ahol a fertőző vírus átmehet az embere.

Ez nem ellentmondás?

2020. szept. 26. 16:48
1 2 3 4 5
 11/44 anonim ***** válasza:
86%
Azért azt megjegyezném, hogy vannak olyan emberre veszélyes trópusi fajok (paraziták, férgek), melyek nem inváziósak, nem veszélyeztetik az ökoszisztémát mégis mesterséges módon, ki szeretnék irtani a föld színéről.
2020. szept. 26. 18:07
 12/44 A kérdező kommentje:

> Az megvan, hogy a denevérnek nincs fészke?

Én úgy tudtam, hogy odúban laknak, ami egyfajta fészek. De mindegy. Azért írtam a padlást, mert ha beköltöznek oda, akkor az ürülékük ott fog gyűlni, ami továbbadhatja a fertőzést. Kikergetni meg törvényellenes onnan, szóval... érted a problémát?

> Úgyhogy ez a "mindenkitől azt hallani" villámgyorsan meg is bukott, mert az eddigi válaszoknak pont 0%-a támasztja ezt alá.

Ha állatvédelmi oldalon teszem fel a kérdést, akkor nyilvánvaló, hogy nem a szkeptikus többség fog válaszolni. :)

> Akkor képzeld csak el a patkányok mennyi betegséget terjeszthetnek!

Igen, de azok nem védettek. Épp ez az!

> Arról nem is beszélve, hogy nagyon is hasznos állat. Nekem a padlásomra költöztek páran, és örülök neki. Nincs se légy, se szúnyog. Nem bolygatom a denevéreket, nem nyúlok hozzájuk, hagyom élni őket. Cserébe, ők meg gondoskodnak arról, hogy ne kínozzanak a szúnyogok, rovarok engem.

Most, hogy mondod ez tényleg így van. Valahol a csatornában vannak denevérek nálunk, mert este szoktam látni őket és tényleg, mintha alig lenne szúnyog idén.

@9-es: Te miről beszélsz? Nem az Indexen írtak miatt tettem fel a kérdést, csak úgy eszembe jutott.

@11-es: Telitalálat, épp ezt az ellentmondást nem értem. Hatalmas pacsi!

2020. szept. 26. 18:16
 13/44 anonim válasza:
85%
A denevérnél még a galambok is "veszélyesebbek"!
2020. szept. 26. 18:42
 14/44 anonim ***** válasza:
94%

Ha a denevérek nem lennének védettek, azzal a betegséget terjesztő/kellemetlen rovarokat védenénk.

.

A galamb a franciáknál "repülő patkány" - és mennyire igazuk van.

.

"Mindenkitől azt hallani"

Gondolod, mindenki tudatlan, vagy csak neked vannak tudatlan ismerőseid, akikre hivatkozol?

2020. szept. 26. 19:18
 15/44 A kérdező kommentje:

> Gondolod, mindenki tudatlan, vagy csak neked vannak tudatlan ismerőseid, akikre hivatkozol?

Nem gondolom, de ez a közvélekedés. Ha nem hiszed el, írd be a Google-be, hogy denevér és rögtön az első oldal tele van olyan írásokkal, amik a fertőzést is említik. Ha megkérdezel valakit, neki is biztos az fog beugrani, hogy nem szabad hozzájuk nyúlni, mert fertőzhetnek. Vagy te mit mondanál egy gyereknek, ha megfogna egy denevért? Simogasd fiam, semmi bajod nem lesz tőle? Ugye, hogy te is eltiltanád tőle!

2020. szept. 26. 19:25
 16/44 anonim ***** válasza:
95%

Nem kell fogdosni semmilyen vadállatot. Akkor veszélyes ha piszkáljuk. De ha úgy adódik hogy berepül a szobába, egy törölközővel szépen megfogod és egy dobozba rakod. Ha nem sérült, elengeded. Kezet mosol. Semmit nem fogsz elkapni tőle. De ha megkarmol vagy megharap akkor érdemes fertőtleníteni a sebet és orvos véleményét kikérni. Simogatni, ölelgetni amúgy sem kell. Az ürüléke sem veszélyesebb mint bármely madáré vagy mondjuk kóbor macskáé.

Magyarországon nincs vérszívó denevér így a közvetlen veszély viszonylag kicsi arra, hogy megfertőzzön bármivel. Más módon pedig nem tud bántani.

2020. szept. 26. 19:31
 17/44 anonim ***** válasza:
95%

De miért kéne megfogni?

Az ő nyugalma érdekében sem szabad, és normális ember ezt már gyerekkorában is tudja. Ezek vadállatok, nincsenek háziasítva.

Ha galambot vagy patkányt látsz az utcán, azt megfogod?

Nem fogdosunk vadállatokat, hagyjuk őket nyugodtan élni, elférünk egymástól.

2020. szept. 26. 19:32
 18/44 anonim ***** válasza:
86%

#15:

Nagyon egyszerű, nem kell hagyni a hülye gyerekednek, hogy állatokat fogdosson, mivel nem tárgyak, hanem élőlények, ennyike.

2020. szept. 26. 22:28
 19/44 A kérdező kommentje:

#18: Ismét kiragadtad a lényeget. (Nem.)

Szóval újra: Ha meghallja valaki a denevér szót, akkor első gondolata az, hogy ne nyúljunk hozzá, mert fertőzést hordozhat magában. Egy patkánynál pontosan ugyanez játszódik le a fejekben. A különbség az, hogy a patkányt írtjuk, a denevért pedig megtűrjük. Miért ez a kettősség?

2020. szept. 27. 01:16
 20/44 anonim ***** válasza:
89%
Akkor újra leírom hogy azért, mert hasznos. Nélküle megennének a szúnyogok.
2020. szept. 27. 06:13
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!