Ha KATA mellett újra elkezdek dolgozni (teljes munkaidő), akkor be kell jelentenem valamit, hogy havi 25ezret fizessek 50 helyett vagy automatikus?
Igazából a könyvelői piacon van bőven elég kínálat, így szerintem ez egyfajta természetes szelektálódást is magával hoz. Ugyanazért a díjért - vagy adott esetben még kevesebbért is - találni felelősség biztosításos könyvelőt, mint egy kóklert. Inkább az az erősen ajánlott, hogy csak olyan könyvelőt vegyen igénybe a vállalkozó, aki rendelkezik ezekkel. És igen nem ritka a szóbeli megállapodás sem ( meg annak az egyoldalú módosítása sem, ilyenhez is volt már szerencsém :-) ) .
A tiszta, ha van egy elég részletes, feladatkörök, feladatok, megnevezve, felelősség megoszlások, stb.
Gyakorló könyvelőként mondom, hogy sajnos nagyon vegyes az ügyfelek piaca. Sajnos igenis vannak olyan vállalkozók, akik azért a havi 1-2 ezer forintos különbségért inkább olyan könyvelőt választanak, akinek nincs felelősségbiztosítása, nincs szerződés, nincs számla, stb. Aztán ha baj van, akkor meg azt sem tudják hová fussanak, meg miből fizessék ki a több százezres, nem ritkán milliós bírságokat, adóhiányokat.
Sajnos rengeteg ilyen céget és egyéni vállalkozót vettem már át, akikkel úgy kellett kezdeni, hogy rendbe raktuk a múltat. Ha volt is könyvelési szerződés, akkor az 1-2 oldalas lósz*r csak. Én rendeset kötök, 9 oldal, leírva mindenkinek a jogai, kötelességei, határidők, retorziók, ügymenet, stb. Ezen kívül ügyfélátvilágítás, gdpr, stb. A felelősségbiztosításom is több 10milliós évente, káronként is millió feletti összegig biztosít. Nem egy nagy összeg évente, nem értem miért nem lehet fizetni egy ilyet. Én kötelezővé tenném a könyvelőknél ezt, vannak szakmák, ahol kötelező is, a miénk sajnos nem ilyen.
..és akkor gondold el, hogy hányan és milyen minőségben vadásznak balekokat itt GY.K.-n is fizetős szolgáltatásért cserébe :-)
Nekem speciel most 15+ áfa két főállású bérszámfejtéssel + efosokkal az áfás ev.-m könyvelés, két pgéppel, 5 telephellyel, hasonlóképp részletes szerződéssel felelősségbiztosítással, stb. míg a korábbi kókler 20+ áfáért "ismerősi alapon" kedvezményesen végezte ezt, másnak meg 50-150.000-ért könyvel. ( kitalálta, hogy a 15 + áfás az majd számlán 500 ft-ot kér plusz díjnak, mert ő ismeri a könyvelői piacot, hogy működnek :-))), ahhoz képest, hogy évtizedek óta főkönyvelő volt, végül kiderült képesítés nélkül, törölt adószámmal, többszörös végrehajtás alatt álló cégeivel könyvelt.
Az ár szerintem nem meghatározó ehhez, nincs összefüggésben a minőséggel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!