Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Hogy mondjam meg a volt...

Hogy mondjam meg a volt osztálytársamnak, hogy már nem fotózom ingyen?

Figyelt kérdés

Középiskola alatt kezdtem el fotózni, de azóta komolyabbra fordult ez a hobbi, jelképes összegekért vállalok fotózásokat. Van egy volt osztálytársam, akit már többször fotóztam így (nem voltunk barátok középiskolában, de rosszban sem voltunk, aranyos lány), de révén, hogy osztálytársak voltunk nem kértem tőle pénzt az első alkalommal, pedig meg is kérdezte hogy mennyivel tartozik. Ezt követte 2-3 szintén ingyen fotózás, a napokban pedig megkeresett hogy egy barátnőjével szeretnének közösen képeket plusz a barátnője egyénit is. Nem arról van szó, hogy szándékosan kihasználna, viszont én nagyon nem tudom hogy kell "odalépni" ilyen helyzetben, mert nyilván ez nekem munka+idő.

Kíváncsi vagyok, hogy volt-e már valaki hasonló helyzetben/ Ti mit tennétek?

2019. jan. 25. 02:18
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
60%
Már komolyabbra fordult ez a hobbi, jelképes összegekért vállalok fotózásokat, ha így is érdekel, szólj.
2019. jan. 25. 17:38
 12/17 anonim ***** válasza:
61%

sok fotós és egyéb kreatív alkotó küzd ezzel a problémával. bezzeg az ügyvédek, könyvelők, fogorvosok, kőművesek nem szoktak hezitálni, hogy pénzt kérjenek a munkájukért. nyilván azért, mert ügyvéd, könyvelő, fogorvos, kőműves nem hobbiból lesz valakiből, fel sem

merül, hogy neki jó, hogy csinálhatja. ezt a gondolkodást előbb magadban kell átforditanod, hogy már nem hobbiból csinálod, nem neked jó, hanem más kéri, más akarja, tehát ő fizet érte.

hogy kinek dolgoz ingyen azt ne fotozasban need le, hanem képzeld azt, hogy hazát építeni hívnak. “figyu, segítség kéne nálunk a nyaraló építésében, az jössz ingyen cipelni a téglát, meg a cement és zsákokat, meg kifejteni a házat?” aki annyira közeli barátod, annak lehet, hogy segíteni fogsz, mert ez is lehet jó buli és szívesen segíted. de azért a többségnek inkább azt mondod, fizesse meg a munkát - és lehetőleg inkább valaki másnak. te meg inkább fizetsz a kondíciók bérletetért és a személyi edzőért, minthogy hobbiból és ingyen vagy fizetésért egy építkezésen edzz...

abban viszont igazuk van az utolsóknak, hogy minden fotózással (vagy bármilyen más üzleti tevékenységgel) szerzett bevételt be kell vállalnod, különben adócsalást követsz el és megbüntethet a NAV. ezt is vedd figyelembe az aradi kialakításánál! és ne csak jelképes összeget kérj, hanem olyat, amiért tényleg meg is éri csinálni, mert a jelképes összegből megélni nem fogsz, így értelme sem lesz. viszont ha most hozzászoktak a megrendelő is, akkor máskor is ennyiért akarnak majd dolgoztatni téged, te meg legközelebb azon szenvedést majd hogy a jelképes összegről hogyan emelj arat értelmes összegre. kérj eleve annyit, amennyinek értelme is van.

2019. jan. 26. 09:13
 13/17 anonim ***** válasza:
61%
Ezt még csináld meg nekik ingyen, aztán ha legközelebb is megkérne, mondd meg, hogy nagyon elfoglalt vagy, szívességből már nem vállalsz fotózást.
2019. jan. 26. 09:38
 14/17 anonim ***** válasza:

azt, hogy “csak még ezt utoljára” elég sokáig lehet mondogatni anélkül, hogy tényleg tennél a változásérg. mindegy, hogy miről próbálsz épp leszokni, sosem jó taktika halogatni. érdemesebb most azonnal elkezdeni máshogyan csinálni a dolgokat.

a helyes válasz, hogy “ennyi az ára”. nem kell megindokolnod, hogy miért kérsz pénzt, vagy korábban miért nem tetted. ha minden áron mentséget keresel, mondd azt, hogy a menedzsered nem engedi - és nem árt, ha tényleg keresel egy menedzsert, aki szigorú veled és tényleg nem engedi. pl. ha van egy családod, akiket etetni kell, az elég jó motiváció tud lenni, hogy “ne engedjék”, hogy rossz üzleti döntésekkel a család megélhetését veszélyeztesd...

2019. jan. 26. 20:54
 15/17 anonim ***** válasza:
60%
Én voltam hasonló szitukban. Zenei producer vagyok és manapság szerencsére néha pisilni sincs időm. Néha 1-1 haverom felkeres, hogy írjak nekik zenét, remixeljek meg valamit szülinapokra vagy akármi. Ilyenkor udvariasan megmondom, hogy ne haragudjon, de sajnos abban az időben én pénzt tudnék keresni, őt viszont nem szeretném lehúzni, tekintettel a jó barátságra. De ha ő is áldoz rám időt és átjön egy 6-os pakk sörrel akkor együtt megcsinálhatjuk hétvégén, mindkettőnk szabadidejében. Ilyenkor általában már annyira nem is fontos nekik. :) Nekem meg ők, mint "barátok". Bár ezt a Te esetedre nem tudom mennyire lehetne alkalmazni, de hátha ihletet merítesz, hogy hogyan előzd meg, hogy kihasználjanak.
2019. febr. 1. 04:09
 16/17 anonim ***** válasza:
80%
...de amúgy egy "hú ne haragudj, de iszonyat sok a megrendelésem, nincs most időm sajnos" is bőven elég. Nem szabad belemenni magyarázkodásba. Ha igazi barát akkor nemhogy megérti, hanem veled örül. Ha csak egy kihasználós haver akkor meg indul a pletyka, hogy "jaj de elszállt a gyerek, már a barátaira sincs ideje, pedig csak pár képet kértem"... :D Tapasztalat.
2019. febr. 1. 04:11
 17/17 anonim ***** válasza:

"Középiskola alatt kezdtem el fotózni, de azóta komolyabbra fordult ez a hobbi, jelképes összegekért vállalok fotózásokat."

Amíg hobbi nem gond, viszont amint pénzt kérsz érte már üzleti tevékenység. Ilyenkor nagyon meg kell gondolni, hogy kit vállalsz be, mert egy rosszakaró simán felnyom a NAV-nál, aztán fizetheted a büntetést.

A fotózáshoz fényképész végzettség kell, hogy pénzért csináld legálisan, meg egy egyéni vállalkozás.

Nekem a hobbim a lovaglás és szeretek tanítani is, ezért, megcsináltam a lovasedzői papírt és hétvégente szerződéssel pénzért oktatok hobbiból, mert amúgy max zsebpénznek elég amit így keresek.

2019. febr. 1. 08:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!