Hogy mondjam meg a volt osztálytársamnak, hogy már nem fotózom ingyen?
Középiskola alatt kezdtem el fotózni, de azóta komolyabbra fordult ez a hobbi, jelképes összegekért vállalok fotózásokat. Van egy volt osztálytársam, akit már többször fotóztam így (nem voltunk barátok középiskolában, de rosszban sem voltunk, aranyos lány), de révén, hogy osztálytársak voltunk nem kértem tőle pénzt az első alkalommal, pedig meg is kérdezte hogy mennyivel tartozik. Ezt követte 2-3 szintén ingyen fotózás, a napokban pedig megkeresett hogy egy barátnőjével szeretnének közösen képeket plusz a barátnője egyénit is. Nem arról van szó, hogy szándékosan kihasználna, viszont én nagyon nem tudom hogy kell "odalépni" ilyen helyzetben, mert nyilván ez nekem munka+idő.
Kíváncsi vagyok, hogy volt-e már valaki hasonló helyzetben/ Ti mit tennétek?
Én egyszer voltam barátaimnak ingyen fotózni lagziba, ilyen szerényebb kevesebb vendéggel amikor egy másik ismerősöm hivott leirta, hogy mit szeretne válaszoltam, hogy vállalom és azonnal irtam az árat.
Nem kell itt mellébeszélni, hozd fel a barátnődnek a témát beszéljétek meg a helyszint pl. és a végére ird meg neki, hogy ennyi meg ennyi ft lesz.
Megköszönöd eddigi modellt állását és hogy gyakorlolhattál.
A barátnője miatt már alapból kérhetsz összeget.
De egy üdítő mellett megbeszélheted a csajjal, most már dolgozol azon a szinten, hogy merj tőle is pénzt kérni a munkádért s ne haragudjon, de te is pénzből élsz s olykor rengeteg munka, idő.
Ezt elmondod s ha rendes ember úgyis megérti. A legrosszabb esetbe: Többet nem látod (ha olyan a csaj).
Én anno utáltam pénzt is elfogadni s nem szerettem kimondani, hogy mennyit kérek a munkáimért, de adódott pár olyan személyiségű ember...undorító viselkedése, hogy meguntam.
Azóta határozottabb vagyok, fizesse meg az ember azt az időt s munkát, amit áldozok rá vagy/és a termékre.
Rengeteg művészeti ágon alkotok, grafika, szobrászat, 3D modellezés nyomtatás, fotó, tetoválás, varrás...stb ; olykor még barkácsolok is pl alap szerkezettől a bőr kárpitozásig csináltam kanapét is - fotó kelléknek is befogom, de oda ültetem rá a hozzám látogatókat egyeztetésre, legyen szó bármilyen alkotásról.
Változtass a "nem merek" oldaladon, mert különben nem fogsz te se előre haladni.
Én is azóta haladok igazán, amióta határozottabb lettem
Nagyon szépen köszönöm az építő jellegű válaszokat, ment a zöld pacsi! Kicsit kínos,mert pl tudunk egymás magánéletéről stb. , de már legjobb barátnőm is mondta hogy kicsit többet fotózom ingyen, mint indokolt lenne, és hogy írjam össze azt az 5 embert, akitől mondjuk nem kérnék pénzt mert olyan közeliek, a többin pedig hajtsam be (3000-5000 Ftról beszélünk)
Nemrég szintén megkeresett egy srác akivel régen barátok voltunk, de ma már nem beszélünk hogy ráérek-e egy fotózásra tekintettel arra, hogy anno ő volt az egyik első modellem, neki sem tudom nagyon hogy mit mondjak
Tévedésben vagy. Kétféle fotós van:
a) profi (ez nem utal a minőségre, csak azt jelenti, hogy ez a fő bevételi forrása, tehát pénzért fényképez),
b) amatőr (hobbiból fényképez, nem kér és nem kap pénzt a képeiért).
A kettő között NINCS átfedés, már csak azért sem mert a)-nak végzettsége és vállalkozói háttere KELL, hogy legyen. Jelképes összeget elkérve is ugyanannyira fog megcsapni a NAV mint ha rendesen elkéred a munkád árát, csak nem adsz róla számlát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!