Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Az ellenőr mondhatja, hogy...

Az ellenőr mondhatja, hogy nem kér számlát?

Figyelt kérdés
Magamból kiindulva én szinte mindig hozzáteszem fizetéskor, hogy számlát nem kérek. Számomra tök fölösleges, úgyis megy a kukába, akkor minek vegyem el? Most készülök én is egyéni vállalkozni, piacozni fogunk. Számlák alapján fogunk adózni. Kérdésem, hogy ha egy vásárló kijelenti, hogy nem kér számlát, és ezek után nem is adok, megbüntethetnek? Vagyis egy ellenőr mondhatja, hogy "köszönöm, számlát nem kérek!" ? Esetleg ha csak odaadja pontosan az árát és már lép tovább, nekem kötelességem utánaszólni, hogy hé, számla! -? Pár ezres tételekről van szó amúgy, nem akarok rajta annyira mókerolni, csak ha ilyen szituáció van, nem tudom, mi a teendő
2018. aug. 20. 23:13
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
71%

Számlát külön kérni kell.

Te egy nyugtát vagy blokkot fogsz adni. Az utóbbit a pénztárgép automatikusan nyomja is ki.

2018. aug. 20. 23:22
 2/22 anonim ***** válasza:
93%
Ha semmilyen nyugtat nem adsz neki, hiába mondta hogy nem kér, mint a huzat úgy fog büntetni
2018. aug. 20. 23:23
 3/22 anonim ***** válasza:
93%
A nyugtát ki kell állítani, és rendelkezésre kell bocsátani. Az, hogy a vevő nem viszi el, már nem a te felelősséged. De olyan nincs, hogy a vevő nem kér nyugtát, és te ezért nem is állítasz ki.
2018. aug. 20. 23:33
 4/22 A kérdező kommentje:
piacon, nyugtatömbbel leszünk, nem lesz pénztárgép meg ilyesmi. Szóval ha odaad egy 5000-t és annyiba is kerül, amit vesz, közben elköszön, nekem akkor is meg kell írjam, mert visszajöhet és megbüntethet? Vagy ha mondja, hogy csak a visszajárót kéri, számlát nem? Illetve ha valóban otthagyja a számlát valaki, azt a következő vevőnek odaadhatom (nyilván, ha ugyan arról az összegről szól)? Vagy azt gyűjtöm amit nem vittek el és megy a szemétbe a végén?
2018. aug. 20. 23:37
 5/22 anonim ***** válasza:
18%
NAV ellenőr nem csábíthat bele törvényszegésbe.
2018. aug. 20. 23:48
 6/22 A kérdező kommentje:
vagyis ha jól értem, nem mondhatja, hogy nem kéri. Köszi, erre voltam kíváncsi, meg így is gondolom, csak nem voltam biztos
2018. aug. 21. 00:31
 7/22 anonim ***** válasza:
80%
Én a helyedben adnék mindenkinek, vendeglatoztam, árulta kB 5 évet, tudnék mesélni ezekről a veglegenyekrol... Én mindig adtam mindenkinek, az a biztos, nyugodtan is aludtam
2018. aug. 21. 00:32
 8/22 anonim ***** válasza:
100%

Kevered a szezont a fazonnal.

Számlát a vevő kér, ha szüksége van rá. Ha kér, akkor köteles vagy kiállítani neki. Másnak nem tudod odaadni, hiszen a vevő neve rákerül a számlára.

Nyugta: Ha a vevő nem jelzi, hogy kér számlát, nyugtát akkor is köteles vagy kiállítani a kapott összegről, minden esetben, és mindenkinek. Nyugtán nincs vevő neve.

Neked minimum a nyugtát a vevő rendelkezésére kell bocsátanod, tehát nem megy részedről automatikusan a kukába azzal a szóval, hogy "úgysem viszi el". Az el nem vitt nyugtákat majd összeszeded (nem szemetelünk :)), és a vásár végén kidobod a kukába, vagy begyújtasz otthon vele. Magyarul a kiállított nyugtát nyújtod a vevő felé, vagy eleve beleteszed a szatyorba, amibe a vásárolt árut is raktad.

"Vagyis egy ellenőr mondhatja, hogy "köszönöm, számlát nem kérek!" "

Igen, mondhatja, nem csak számlára, hanem nyugtára is. De Neked akkor is, legalább nyugtát ki kell állítanod és át kell nyújtanod a részére!

"Számlák alapján fogunk adózni. " Még szép... :)

Nem számlák, hanem a bevétel lesz az alap, és a fentiek alapján logikusan minden bevétel szerepelni fog írásban vagy egy nyugtán, vagy egy számlán.

2018. aug. 21. 04:29
 9/22 anonim ***** válasza:
sok kajáldában van kinn egy ilyen szöges izé, amire rászúrják azt a papírcetlit, ha a vevőnek nem kell... állítsd ki mindig te is.
2018. aug. 21. 05:34
 10/22 anonim ***** válasza:
72%

8-as nagyon pontosan leírta, mi a teeendő.

Az áru és a visszajáró átadásakor átadod a nyugtát is - teljesen mindegy, mit mond a vevő.

Ha azt mondja, hogy számlát nem kérek, attól Te még köteles vagy NYUGTÁT adni.

"Pár ezres tételekről van szó amúgy, nem akarok rajta annyira mókerolni, csak ha ilyen szituáció van, nem tudom, mi a teendő"

De azért egy kicsit mégis akarsz, ha felvetődik benned, hogy a megírt, otthagyott nyugtát a következő vevőnek add.

Teljesen felesleges, amin gondolkozol (hogy lehetne egy kicsit "csalni"), ugyanis, ha KATA-s vállalkozó leszel, akkor évi 12 millió ft-ig mehet a bevételed. NINCS ÉRTELME CSALNI!!

Hidd el, ha bebuksz, nagyobbat fog szólni a pénzbüntetés, mint amennyit nyertél a nyugta nem adásokkal.

2018. aug. 21. 06:37
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!

Adataid védelme fontos számunkra!

Mint a weboldalak többsége az interneten, honlapunk működéséhez és célzott hirdetések megjelenítéséhez mi és hirdetési partnereink is cookie-kat tárolunk az általad használt eszközön. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, a hozzájárulásod szükséges. Erről az adatvédelmi tájékoztatónkban részletes információkhoz juthatsz, illetve bizonyos cookie-k használatával kapcsolatban további lehetőségeid vannak.