Munkáltatoként jogom van kezdéskor megnézni az alkalmazottam személyijét és hogy van e nála? Merthogy az ellenőr megbirságol ha pl. le van járva neki. De biztos, hogy elkérhetem megtekintésre?
Figyelt kérdés
2015. ápr. 11. 18:34
1/11 anonim válasza:
Normális munkáltató le is fénymásolja...
2/11 A kérdező kommentje:
tehát van jogom elkérni, neki meg oda kell adnia?
2015. ápr. 11. 18:48
3/11 anonim válasza:
Máskülönben honnan tudnád meg az adatait a bejelentéshez,100% pontossággal? Vagy azt,hogy a bemutatott erkölcsi és egyéb bizonyítványok valóban az övéi-e?
4/11 anonim válasza:
Nem kell odaadnia, de ez esetben neked sem kell alkalmazni.
5/11 Shai-Hulud válasza:
Amennyiben ezért TÉGED vonnak felelősségre (bármilyen módon), azt csak akkor tehetik, ha neked jogod van ellenőrizni az igazolványt. Ha ehhez nem lenne jogod, akkor nem is büntethetnének meg miatta.
6/11 anonim válasza:
Ahogyan a #4-es mondja. NINCS jogod elkérni, de ha nem mutatja meg ÖNKÉNT, természetesen jogod van őt nem alkalmazni...
7/11 anonim válasza:
Van jogod megnézni a szeződéskötéskor, másolni is van jogod. Viszont nem bírságolhatnak meg téged, mint munkáltatót, ha nincs személyi az alkalmazottadnál, semmi közöd hozzá, hogy lejárt-e vagy van-e egyáltalán személyije. Sőt a magyar jog szerint nem is kötelező, hogy legyen a magyar állampolgároknak személyije, más fényképes igazolványunk is lehet.
8/11 A kérdező kommentje:
akkor pontosabban fogalmazok: személyazonosság igazolására szolgáló okmányát...
ugyanakkor egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy a magyar jog szerint nem birságolhatnak meg olyasmiért amit nincs jogom ellenőrizni.
nem a tiszta jogról hires ez az ország...
2015. ápr. 12. 00:51
9/11 anonim válasza:
Melyik jogszabály írja elő szerinted, hogy bírság ját, ha lejárt a személyazonosító okirata bárkinek is, vagy hogy ezért a munkáltató felelős? Ki fog szerinted megbírságolni?
10/11 A kérdező kommentje:
én a gyakorlatról beszélek.
2015. ápr. 12. 09:20
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!