Saját vegán street food vállalkozás?
Sziasztok!
Nagyon szeretek vegán ételeket készíteni. Sokan meglepődnének, hogy milyen csodálatos minden állati dologtól mentes burgereket és egyéb ételeket lehet készíteni. Sokkal egészségesebb, és még sorolhatnám milyen pozitiv előnyökkel rendelkező világ ez. De szimplán most csak azt szeretném megkérdezni, hogy ha egy vegan street food vállalkozást(pl vegan pizzák, burger, hot dog, minden egyéb) szeretnék, akkor kötelezően kell egy szakács szakmát elvégzett alkalmazott mert enélkül nem lehetne étkeztetést végezni? Néztem, hogy van külön tanfolyam ami az egésznek a része. (Pl: pizza szakács)
Az egyik rokonom közgazdász és szívesen segítene a pénzügyi részében.
Én mint szakács OKJ nélküli, nem vihetem a kis street food kajáldát?
Egyszerűen lételem számomra a vegán étkezés és össze szakadna az univerzum ha nem tudnám megvalósítani ezt a nem óriási vágyamat..
Lehet e egyátalán szakma nelkul így vállalkozni, ha a beszerzés, kivitelezés, és a pénzügyi rész meglenne?
Félinfomáció és humbug? Mely tápanyagokat, kedves válaszoló?
Mert én nézegettem amino sav profilokat, és ha valakinek problema, hogy 2900mg helyett van amiből csak 2400mg van. Hát annak tényleg nem lesz megfelelő. De hozzájön még, hogy ugyan azt a fehérje bevitelt, jobb esetben(pl:borsót) tekintve még rosttal viszed be, nem beszélve a potassium(kálium) tartalmáról és más rengeteg nyomelemről. Vagy ha tápanyag alatt a vitamint értetted, akkor tény, valóban b12 vitamint tekintve hiányt szenved. Meg mondjuk vasat (bár az kivitelezhető).
De rengeteg informacio nem elhanyagolható, mint például, hogy átlagosan az egyiket több órákig bontogatod, attól függően, hogy kinek milyen hatásfokkal bontja a szervezete a másik pedig már elfogyasztást követően 10perccel már küldi a szabad aminosav láncokat a véráramba..
De a vitaminkiegészítés használata, így is már egyfajta alapnak tekinthető ha húst eszik az illető ha nem.. főleg ha sportol..
Egy dolog lehet igazán probléma a vegan étrenddel, mégpedig az allergiák és például az immunrendszeri túlreagálás, mondjuk pollenekre, ami pedig keresztallergiákat von maga után akár gyümölcsre, akár zöldségre. Így sokaknak nem könnyű áttérni.
Én az egészségem miatt vagyok vegán és nagyon nehéz volt letennem a szokás hatalmait, mint például egy kora esti gyros, sajtszosszal mindennel. De ugyan akkor azt vettem észre, hogy ami nem tűnik etikusnak, ami a léleknek nem egészséges, az vica versa visszahat.
Legjobban anyukám házi kosztja amit kihagyok, a rántott csirkemell, krumplival és savanyusagokkal(házi) amit zsenialisan tudott elkészíteni hiányzik. De inkább a szép emlék mikor még együtt ült a család. :)
Úgy gondolom így már nem tűnik félinformációnak.. bár nem célom senkinek megváltani az életét, főleg nem humbuggal. Akit érdekel úgysem itt érdeklődik az 'igazság' után, hanem hiteles tanulmányokat olvas. De ha csak abból indulok ki, hogy józan paraszti ésszel is, ha valamit önmagában nem ehetek hetekig mert belepusztulnék, akkor nem szívesen fogyasztom mértékkel sem. Élvezeti(?etikátlan is) cikknek tűnik számomra az általam gyüjtött információkból, mintsem szükségletnek, ráadásul több kisebb egészségügyi problemamat megoldotta. De ha már csak egy alap anatómiai vagy egy organikus összehasonlítást megnézel, akkor leszűrheted minimum a gyanút, hogy nem úgy van az, ahogy azt tanították. Aki az emberiség egyik legnagyobb változást előidéző témájáról véleményt formál(főleg ha kijelenti), az minimum pár napot, de még jobb ha pár hétet rászán információgyűjtés céljából mindkét oldalról, különben nem tesz mást csak dezinformálja embertársait, főleg akik megoldást keresnek a problémájukra!
-
Köszönöm szépen a válaszokat! Kiemelten Bak Norbertnek, mert nagyon hasznos volt!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!