Gyerekcsoportok vezetésébe szeretnék kezdeni aktív, nappali felsőoktatási tanulmányok (jelenleg Msc, később állami ösztöndíjas PhD) mellett. Milyen lehetőségek vannak (alább részletezem)?
Szeretnék gyerekcsoportokat vezetni, nekik előadásokat tartani úgy, hogy számlaképes legyek. A csoportok kb. felében a szülők fizetnének nekem, az esetek másik felében pedig iskolai / óvodai pályázatok révén kapnék pénzt.
Tenném én ezt ősztől úgy, hogy 2019.júniusáig Msc hallgató vagyok, nappalin, államin; majd 2019 szeptemberétől doktorandusz, PhD hallgató leszek nappalin, állami ösztöndíjjal.
Hogy érdemes ezt csinálni? Szellemi szabadfoglalkozást végezzek egyéni Adószámos Magánszemélyként, VAGY PEDIG váltsam ki az egyéni vállalkozóit?
Ami várható:
A) Rendszeresség:
1) Alapesetben úgy gondolom, hogy 2 erős hónapom lenne április végétől június elejéig, továbbá gyenge hónapok lennének a július, a szeptember és az október. Többi hónapban nem várható semmilyen bevételem.
2) Bár a bevételeim zöme április-május-júniusban származik majd, de meg tudom oldani (kicsit a tavaszitól eltérő módon) azt is, hogy minden hónapban legyen valamennyi bevételem.
B) Üzletszerűség:
Várhatóan 1 évre vonatkoztatva kezdetben 200.000 Ft - 1 millió Ft jövedelem (bevétel mínusz költségek) között fogok keresni, tehát az éves doktori ösztöndíj összegem alatt maradnék. Tudom, nagyon tág intervallum, egyelőre ennél konkrétabban nem tudom megsaccolni. A csoportok zöme 20 ezer Ft / csoport áron jönne hozzám, és 1 csoport mindössze 1, ritkán 2 alkalommal jönne hozzám 1 évben. A bevétel több, mint fele április-június között érkezik.
C) Költségek: szeretném leköltségelni a munkavégzéshez szükséges tárgyakat, azonban ezt meg tudom oldani úgy is, hogy nagyon minimális legyen, ha úgy éri meg. Ha a cél az, hogy minél nagyobb összeget tudjak leköltségelni, akkor az már kissé problémásabb, mert vagy nagyon olcsó dolgok kellenek, vagy nagyon drágák (2-3 millió Ft közöttiek).
D) A Cél:
Természetesen, mint mindenhol, a célom az lenne, hogy minél nyereségesebb legyek belőle. Jól kiegészítse a doktori ösztöndíjamat, és lehetőséget adjon, hogy ha felfejlesztem, akkor évek múlva ebből tudjak élni teljesen.
Szerintetek milyen lehetőségeim vannak?
Kérlek, írjátok le ezzel kapcsolatban a véleményeteket!
A kérdésekre nagyon szívesen válaszolok.
Ha tudtok konkrét, számszerű, dolgokat, amik alatt / fölött kéne teljesíteni, akkor azt is nagyon szépen megköszönöm. Az ilyen "attól függ" dolgokra kéne felhívni a figyelmemet.
Azt tudom jelenleg, hogy ösztöndíjas PhD mellett csak heti 20 órát szabad dolgozni.
Vállalkozás természetesen más kategória. A bevételeid után a hatályos törvények szerint kell adózni.
Valami adószám és számlaadással járó tanfolyamról van szó?
Egyébként bemész adóhivatalba, kérsz adószámot az önálló tevékenységedre, veszel számlatömböt és adsz nyugtát.
Év végén megcsinálod a bevallást. PhD fizut bele se írják, nekem ki se küldték, de a kiegészítésemet igen. Be is kellett 160K adót termelnem.
Szóval akkor az egyéni vállalkozás jobban megéri, mint az adószámos magánszemély, igaz?
Az adószámos magánszeméllyel leginkább az a problémám, hogy utánam még a kifizetőnek (ami sokszor egy pályázat, melyet az iskola / óvoda nyert) még utánam mindenféléket be kell fizetnie. Ez plusz macera neki, én ezt nem szeretném. Ha át tudnám valahogy az ilyen kötelezettségeket vállalni, az jó lenne -> tehát én fizessem meg magam után az SZJA-t és az EHO-t, ne pedig a kifizető.
Egyéni vállalkozásként pedig tudom, hogy olyan számlát adok, amivel utána a kifizetőnek semmi gondja nincs, mert az egészet költségként rendesen elszámolhatja.
Az adószámos magánszemély 34,5 %-ot adózik (SzJA + EHO, más nincs), ha hallgatói jogviszonya van, és a maradékot ki is veheti. Ezt tudom.
Az egyéni vállalkozó ugyanezen feltételek mellett mennyi adót / járulékot / hozzájárulást kell, hogy befizessen, mondjuk havi 100, 200 ezer Ft-os bevételnél? Ne feledjük, doktori ösztöndíjas vagyok (leszek) mellé.
"Gyerekcsoportok vezetésébe szeretnék kezdeni"
Ez mit jelent nálad?
Gyerekcsoportok vezetése = egy adott témában egy vagy több iskolai osztálynak / óvodás csoportnak oktatási intézményen kívüli foglalkozást tartok.
A témát nem fejteném ki, ha nem gond, minden mással kapcsolatban szívesen elmondom, ha valamire kíváncsiak vagytok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!