Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Gyerekcsoportok vezetésébe...

Polarbeer kérdése:

Gyerekcsoportok vezetésébe szeretnék kezdeni aktív, nappali felsőoktatási tanulmányok (jelenleg Msc, később állami ösztöndíjas PhD) mellett. Milyen lehetőségek vannak (alább részletezem)?

Figyelt kérdés

Szeretnék gyerekcsoportokat vezetni, nekik előadásokat tartani úgy, hogy számlaképes legyek. A csoportok kb. felében a szülők fizetnének nekem, az esetek másik felében pedig iskolai / óvodai pályázatok révén kapnék pénzt.

Tenném én ezt ősztől úgy, hogy 2019.júniusáig Msc hallgató vagyok, nappalin, államin; majd 2019 szeptemberétől doktorandusz, PhD hallgató leszek nappalin, állami ösztöndíjjal.

Hogy érdemes ezt csinálni? Szellemi szabadfoglalkozást végezzek egyéni Adószámos Magánszemélyként, VAGY PEDIG váltsam ki az egyéni vállalkozóit?

Ami várható:

A) Rendszeresség:

1) Alapesetben úgy gondolom, hogy 2 erős hónapom lenne április végétől június elejéig, továbbá gyenge hónapok lennének a július, a szeptember és az október. Többi hónapban nem várható semmilyen bevételem.

2) Bár a bevételeim zöme április-május-júniusban származik majd, de meg tudom oldani (kicsit a tavaszitól eltérő módon) azt is, hogy minden hónapban legyen valamennyi bevételem.

B) Üzletszerűség:

Várhatóan 1 évre vonatkoztatva kezdetben 200.000 Ft - 1 millió Ft jövedelem (bevétel mínusz költségek) között fogok keresni, tehát az éves doktori ösztöndíj összegem alatt maradnék. Tudom, nagyon tág intervallum, egyelőre ennél konkrétabban nem tudom megsaccolni. A csoportok zöme 20 ezer Ft / csoport áron jönne hozzám, és 1 csoport mindössze 1, ritkán 2 alkalommal jönne hozzám 1 évben. A bevétel több, mint fele április-június között érkezik.

C) Költségek: szeretném leköltségelni a munkavégzéshez szükséges tárgyakat, azonban ezt meg tudom oldani úgy is, hogy nagyon minimális legyen, ha úgy éri meg. Ha a cél az, hogy minél nagyobb összeget tudjak leköltségelni, akkor az már kissé problémásabb, mert vagy nagyon olcsó dolgok kellenek, vagy nagyon drágák (2-3 millió Ft közöttiek).

D) A Cél:

Természetesen, mint mindenhol, a célom az lenne, hogy minél nyereségesebb legyek belőle. Jól kiegészítse a doktori ösztöndíjamat, és lehetőséget adjon, hogy ha felfejlesztem, akkor évek múlva ebből tudjak élni teljesen.

Szerintetek milyen lehetőségeim vannak?

Kérlek, írjátok le ezzel kapcsolatban a véleményeteket!

A kérdésekre nagyon szívesen válaszolok.

Ha tudtok konkrét, számszerű, dolgokat, amik alatt / fölött kéne teljesíteni, akkor azt is nagyon szépen megköszönöm. Az ilyen "attól függ" dolgokra kéne felhívni a figyelmemet.

2018. máj. 22. 18:43
 1/7 anonim ***** válasza:

Azt tudom jelenleg, hogy ösztöndíjas PhD mellett csak heti 20 órát szabad dolgozni.

Vállalkozás természetesen más kategória. A bevételeid után a hatályos törvények szerint kell adózni.

Valami adószám és számlaadással járó tanfolyamról van szó?

2018. máj. 22. 19:57
 2/7 anonim ***** válasza:

Egyébként bemész adóhivatalba, kérsz adószámot az önálló tevékenységedre, veszel számlatömböt és adsz nyugtát.

Év végén megcsinálod a bevallást. PhD fizut bele se írják, nekem ki se küldték, de a kiegészítésemet igen. Be is kellett 160K adót termelnem.

2018. máj. 22. 20:02
 3/7 anonim ***** válasza:
Ja és még annyi, így nem kell EHO-t fizetned szerintem mert a PhD rendszer fedezi.
2018. máj. 22. 20:03
 4/7 A kérdező kommentje:

Szóval akkor az egyéni vállalkozás jobban megéri, mint az adószámos magánszemély, igaz?

Az adószámos magánszeméllyel leginkább az a problémám, hogy utánam még a kifizetőnek (ami sokszor egy pályázat, melyet az iskola / óvoda nyert) még utánam mindenféléket be kell fizetnie. Ez plusz macera neki, én ezt nem szeretném. Ha át tudnám valahogy az ilyen kötelezettségeket vállalni, az jó lenne -> tehát én fizessem meg magam után az SZJA-t és az EHO-t, ne pedig a kifizető.

Egyéni vállalkozásként pedig tudom, hogy olyan számlát adok, amivel utána a kifizetőnek semmi gondja nincs, mert az egészet költségként rendesen elszámolhatja.

Az adószámos magánszemély 34,5 %-ot adózik (SzJA + EHO, más nincs), ha hallgatói jogviszonya van, és a maradékot ki is veheti. Ezt tudom.

Az egyéni vállalkozó ugyanezen feltételek mellett mennyi adót / járulékot / hozzájárulást kell, hogy befizessen, mondjuk havi 100, 200 ezer Ft-os bevételnél? Ne feledjük, doktori ösztöndíjas vagyok (leszek) mellé.

2018. máj. 22. 23:18
 5/7 anonim ***** válasza:

"Gyerekcsoportok vezetésébe szeretnék kezdeni"

Ez mit jelent nálad?

2018. máj. 23. 09:30
 6/7 A kérdező kommentje:

Gyerekcsoportok vezetése = egy adott témában egy vagy több iskolai osztálynak / óvodás csoportnak oktatási intézményen kívüli foglalkozást tartok.

A témát nem fejteném ki, ha nem gond, minden mással kapcsolatban szívesen elmondom, ha valamire kíváncsiak vagytok.

2018. máj. 23. 12:20
 7/7 anonim ***** válasza:
"PhD fizut be sem írták" - azt az egyetemet is fel kellene jelenteni (meg nyilván téged is), nem 20 fillért kaptok ma már, többet, mint egy tanársegéd (sokszor a nagy nullára). Te kérdező, meg ugyan honnan tudod előre, hogy fel is vesznek az állami ösztöndíjas PhD-ra?
2018. júl. 6. 22:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!