Üzlet nyitást tervezünk. Ev. Vagy bt? Kata vagy nem kata? Afas\afamentes? Tobbi lent.
Na, akkor bemásolom ide is, amit egy másik kérdésnél feltett, ugyanezen kérdésedre válaszoltam:
Ha Gyeden vagy, akkor jelenleg nem tudod megigényelni az álláskeresők vállalkozóvá válásának támogatását. Káérdés, meddig van Gyed-en?
Amit a kérdező írt, nem rossz ötlet, hiszen ha nem vesznek vissza, akkor valóban érdemesebb először beregisztrálni a munkaügyi központba - csak úgy kaphatod meg a támogatást.
És amit még fontos tudni:
Az ISMERTETETT 3 MILLIÓ FORINTIGTERJEDŐ TŐKEJUTTATÁS ESETÉBEN FELTÉTEL – a beruházás költségének LEGALÁBB 20 SZÁZALÉKÁT ELÉRŐ – SAJÁT FORRÁS, továbbá a támogatás visszatérítése, illetőleg kötelezettségszegés miatt történő visszafizetése esetére anyagi biztosíték megléte is.
A TÁMOGATÁSBAN RÉSZESÜLŐ KÖTELES a) a vállalkozási vagy a mezőgazdasági őstermelői tevékenységének megszűnését öt napon belül a támogatást folyósító szervnek bejelenteni, valamint b) a kérdőíves nyomon követéses vizsgálatban részt venni.
Ha úgy gondolod, támogatás nélkül is meg tudod nyitni azt az üzletet ( beleszámolva a pénztárgép 100 ezres kiadását, a havi 25 ezer vagy 50 ezer ft adó kifizetését + az alkalmazott fizetését és az utána fizetendő járulékokat), akkor tényleg fordulj könyvelőhöz, mert a GYED - KATA - nyugdíjas kombó már olyan bonyolult adózásilag, hogy azt én már nem tudom.
(első vagyok)
Közben látom, hogy még 1 évig vagy GYED-en, tehát akkor a vállalkozóvá válási támogatás kiesett, akkor saját erőből kell nyitnod.
A költségek meghatározásához nem mindegy az sem, milyen boltot szeretnél nyitni?
Remélem, azt a másik kérdést nem Te tetted fel, hogy bolt nyitása - fekete folt... ? Mert 3 felé nem tudok válaszolni :D
Egyenlőre egyet tudok biztosra mondani: Alanyi adómentesnek, azaz ÁFA mentesnek érdemes indulni, ha nem lesz nagy forgalmad...
"Koszonom szepen! Igen,még van egy évem a gyedbol,de mar most tudom,hogy nem lesz helyem sajnos a regi munkahelyen.Igy idoben szeretnek lépni.Azert utánajárok ennek a támogatásnak.Lehet erdemes kivárni.:) Egyebkent egy gyermek cipoboltrol van szo. Könyvelőt mindenképp keresek majd.Egyebkent te mar elinditottad a vállalkozást,kerdezo?
Alkalmazottam egyebkent anyukám lenne,aki nyugdijas mar. Ez a gyed dolog is picit bonyolítja,mert ugye Elvileg mar dolgozhatok a gyed extra végett,viszont ugye ez akkor csak masodallas lenne...?!"
Gyerek cipőbolt? Hááát, nem tudom.... ma, amikor már az emberek nagy része a netről vásárol fillérekért...
Rengeteg kiadás (árukészlet, pénztárgép, járulékok, adó) és a bevétel meg bizonytalan. Nagyon jó beszerzési forrás kellene hozzá (olcsón de jó minőségű áru).
Mindenképpen beszélj könyvelővel, mert Ő tudja a pontos fizetnivalókat, mert mint írtam, a GYED+ KATA + nyugdíjas az nem egyszerű ehhez már alapos ismeretek kellenek. Megmondom őszintén, én nem tudom, hogy gyed mellett lehetsz-e MELLÉKfoglalkozásban vállalkozó úgy, hogy még alkalmazottad is van, aki ráadásul nyugdíjas...
Meg, mint írtam, csak maga a pénztárgép 100 ezer körüli kiadás.
KATA adózásban SEMMILYEN költséget nem tudsz elszámolni - viszont évi 6 millió ft-ig ugyanannyi az adód, és nem vagy köteles külön vállalkozói számlát nyitni, stb.
Sőt, könyvelő sem kötelező - de jó, ha van :-)
Havi 500 ezer ft bevételig (most ez csak egy átlag) csak 50 ezer ft adót kell fizetned (vagy 75 ezret, választható, de ne bonyolítsuk :-) )
Ha költséget is akarsz elszámolni, akkor viszont nem lehetsz KATA-s, magasabb lesz az adód és akkor muszáj könyvelőnek lennie, ugyanis akkor havonta kell leadni az adóbevallást, tételesen minden bevételt - kiadást. Érdemes azért mérlegelni, hogy megéri-e a havi + 10-12 ezer ft plusz, ráadásul a rengeteg papírt számon tartani, stb. Ha KATA-s vagy, akkor csak a bevételt kell gyűjteni - jelentős időt spórolsz meg vele...
De valóban, először le kell ülni egy könyvelővel, mert ha nincs meg a megfelelő pénzed a nyitásra, árukészletre, akkor felesleges ábrándozni.
Az meg, hogy mi lesz 1 év múlva... nos erről felesleges most tájékozódnod, ilyen piaci környezetben, ahol egyik napról a másikra, "ad hoc" hoznak döntéseket.
Így van, kb. így néz ki :-)
De azért mindenképpen javasolt egy könyvelő... Nekem pl. úgy van, hogy az éves bevallást Ő csinálja, év közben pedig - mivel nem is egyszer beleütközök olyan dologba, amire inkább csak egy könyvelő tud válaszolni, ezért x időközönként (nem havonta, hanem inkább negyed vagy fél évente) adok neki x összeget, ezért cserébe, ha szükségem van rá, felhívom és telefonos tanácsadást ad :-)
Ez így mindkettőnk megelégedésére jól működik :-) Én ilyenkor többet fizetek , mint amennyi munkát adok neki, cserébe ő "eltűri", hogy nem egész évben rendszeresen kap tőlem pénzt, hanem csak egyszer-egyszer :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!