Ez életképes ötlet szerintetek?
Eleinte szerintem jobban járnál, ha úgy vennéd a gyümölcsöt (kiváló minőségűt, magyar termelőktől), aztán ha a pálinkafőzésből összeszedtél egy jó kis alaptőkét, akkor eljátszhatnál a saját gyümölcsös gondolatával.
De ez csak egy ötlet. :)
Föld 1 és 2 millió között. Gyümölcs 50-100 ft/kg között a cefre minőség.
Gyümölcsöst akkorát érdemes csinálni, amit egyedül, vagy kevés családi segítséggel meg tudsz művelni. Kajszit, szilvát nagy mennyiségben el lehet adni, és a feleslegből is kelendő pálinkát lehet főzni. Ha van szőlőhegy a településeteken, potom pénzért meg tudod venni a területet.
A másik véglet az üzemi termelés, de oda nem elég pár hektár, és nem is tudod kéz alól eladni, felvásárló viszi el az export minőséget. A többit a Sió felvásárolja. Gondolom több ezer liter pálinkát nem igen tudnál eladni. A lényeg, hogy a nálam okosabbak éppen nem rég közöltek egy elég részletes cikket, ahol összegeztek minden kiadást, nagyjából 15 év a megtérülési idő, és 30 éves távlatban alig ver rá a jegybanki alapkamatra. Egyszóval ezt, pláne 0-ról, nem éri meg felépíteni, még akkor sem, ha van pályázati pénzed. Az első út még járható. Viszonylag sok munkával, 2-2,5 hektárból ki lehet venni 3-4 milliót egy évben. Ez egy középvezető keresete, ami sztem nem rossz.
Nem egyszerűbb felvásárolni a gyümölcsöket. szerintem jobban jönnél ki mint földvásárlással, telepítéssel, azok permetezésével, betakarítással, majd főzéssel.
+ jó lenne tudni hogy mennyire kapós a pálinka külföldön, és mennyiért lehetne kivinni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!