Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Faipari vállalkozást szeretnék...

Faipari vállalkozást szeretnék indítani, megéri?

Figyelt kérdés
Jelenleg Magyarországon igen csak megnőtt a kereslet a tűzifa, illetve az egyéb tüzelőanyagok iránt, melyek kiválthatják a földgázt. Ez a tendencia valószínűleg folytatódik, ezért is szeretnék belevágni a következőkbe: egy kisebb területet szeretnék megvásárolni (kb.: 2 ha), majd ezen a területen gyorsan növő, nagy fűtőértékű (akáctól jobb), alacsony tápanyag igényű hazánkban eddig kevésbé ismert fafajtát kívánok rajta termelni. A gyors növekedés azt jelenti, hogy akár évente kivágható (ha brikettálni szeretném), vagy kb 4 év után úgymond betakarítható és tűzifaként árulható. A kérdésem az, hogy egy ilyen típusú vállalkozásba megéri e belekezdeni, illetve hogyan éri meg. Rögtön rámenni a fabrikett készítésre vagy a nagyobb befektetést egyenlőre hanyagolva a tűzifát preferáljam?

2013. szept. 22. 23:51
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:

Smaragdfa hézagmentes sűrűség 300kg/m3, szép mennyi lehet a tarvágás utáni összehányt, karnyi vastagságú hézagokkal tarkított m3 tömege? (100-200kg???)

Mennyibe kerül felétek 1kg puhafa?

2013. szept. 26. 13:06
 12/25 anonim ***** válasza:

Alföldre (átlag csapadék 500-600mm) is jó telepíteni, mivel nem vízigényes 600mm a minimum ami kell neki. Hogy is van ez ideális holott a minimum víz igénye nem biztosított?

Ohh értem, öntözést igényel!

2013. szept. 26. 13:17
 13/25 Kukutyin1 ***** válasza:

Erősen felejtsd el a smaragdfát és az ilyen típusű energiaerdőket. Gondolkodj szépen, kimész az erdőre és egy 40 cm átmérőjű fát kiburítasz abból ha sikerülne egy 8 méteres rönköt kivenned akkor az lenne 1!!! m3(köbméter a gyengébbeknek).

A biológiát hazudtolná meg bármilyen növény ami 5-6-7 év alatt ekkora mennyiségű rostot állítana elő, főleg ezekkel a 600mm-es évi csapadékmennyiségekkel amikkel reklámozzák a kérdéses fajtát is.

Másik.. ebből a fából származó brikettet a kutya nem fogja megvenni tüzelni, mivel ezeknek a fűtőértéke lófasz - híg füst - lelobban és kész.

Hozzáteszem erdészként tanultam és van is némi közöm a fával való üzleteléshez, de egy ilyet kisvállalkozásként.. erősen javasolnám, hogy NE!

Manapság igaz, hogy a vevők felől és így a bútoripar felől is megnőtt a kereslet a "porból készült bútorok" iránt - szemben a jó nemestölggyel vagy bármi egyébbel - de ahhoz, hogy bármi ilyesfélébe fogj legalább egy párezer hektáros energianyaras v füzes szükségeltetik.

Mutyizni meg nem érdemes sehogy sem, mert egy vállalkozást ma már nem lehet ilyen formán lábon tartani, stabilan egész biztosan nem.

Ha van tőkéd(azért az ilyen típusú játék is milliós tételnél indul) bármibe is belekezdeni tedd azt amit a többiek, járj utána, keress vágható erdőt, vedd meg - vagy területtel, de még jobb ha csak a vágás jogát - szerezz hozzá jó embereket(ez egy elég erős buktató, jobb ha fogod a favágók kezét) vágd le, és add el = haszon.

2013. szept. 27. 01:27
 14/25 anonim válasza:
39%

Hát erre ne vállalkozzál!

Több éven keresztül ültettünk akácot az előző munkahelyemen,kézzel és ültetőgéppel is.

Rendszeresen járok fát vágni különböző helyekre,erdőt takarítok.

Na akkor ahhoz .hogy te nagy fajsűrűségű fát kapj 7-8 éven belül ahhoz le is kell ám tenni valamit az asztalra,olyan minőségű fát kell ültetned ami lassan nő.

De ez nem olyan így mivel megnő a kihordási,növekedési idő egyenes arányban romlik a fajsűrűség.

Plusz ez a fa olyan mint a nyár vagy a fűz + még gyantás is.(ami ugye nem jó kazánnak)

Tehát gyakorlatból mondom,hogy ez csak annak éri meg aki eladja.

Tudnák még rengeteget írni ültetésről,engedélyről,telepítés utáni gondozásól,de ami a lényeg elültetni a fát nem is olyan nagy dolog akár kézzel akár géppel,utána azt gondozni,kivágni ,szállítani,tárolni,feldogozni,na az a nagy-embertpróbáló dolog.

De ha csinálni akarod,sok sikert4

2013. szept. 27. 08:57
 15/25 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Rengeteget olvastam utána. Először is, a 0,6-1km3 az rönkfában értendő, nem tüzelőanyagként. A fűtőértékét tekintve az adatok alapján nagyon jó, hogy ez így van e, azt sajnos nem tudom. Sajnos igen, nagyon vízigényes, elvileg 50 liter/fa/hét. A leveleire nem hinném, hogy nagy kereslet mutatkozna, nem is ez a fő cél. De pl. Romániában az egyik cég területeket keres, arra a célra, hogy ilyen fát ültessen oda, 5 Euro/fa áron adja, és szerződésben garantálja, hogy 4 év után (ha 1 éves előnevelt visszavágott fát veszel 3) 50 euróért veszi meg darabját. Az előírás minimum 1 hektár és minimum 3000 Euro kell, hogy rendelkezésre álljon. Ha ez így van, akkor gondolom valamiért megéri. A pelletet elvetem teljes mértékben, nagy befektetést igényel és esélytelen, hogy viszonylag rövid távon megtérüljön. A növekedésről: évente 4-5 centiméter vastagodás és 2-3 méter növekedés. Egy kivágott fát néztem, az évgyűrűk alapján ez teljesen helytálló, sőt. Nem vagyok naív, nem akarok egyből belekezdeni, gondoltam arra is, hogy tavasszal elültetek pár darabolt, aztán megnézem egy év alatt mit alkotnak. Ebből azért már valamit majd sikerül remélem leszűrni. Tovább válaszokat is várok! Esetleg tapasztalatokról is!

2013. szept. 27. 13:21
 16/25 anonim ***** válasza:

[link]

Az itt levő megtérülés számítás hiányos költségoldalon, optimalista a termelést illetően, túloz a bevételi oldalon... Amúgy kiindulási alapnak elmegy.

Annyi kis kiegészítést még tennék, hogy a reklámokkal ellentétben:

8-9 a fa növekedési ideje

rengeteg gondozást, védelmet igényel (lopáskárról nem is beszélve)

USA és Kína invazív fajként szerepelteti, küzdenek a kiirtása érdekében sikertelenül. Némely helyen vízrablóként szerepeltetik, ami sivatagosodást idéz elő valamint az őshonos fajok pusztulását. Ezzel szemben a reklám nem igényel öntözést nem vízigényes a

2013. szept. 27. 20:31
 17/25 anonim ***** válasza:

gyökérzete mélyre hatol, a sivatagosodást megelőzi, megszünteti erőteljes párologtatásával. Ezzel szemben ellenzői szerint pont ez a havi 500 liter kipárologtatott víz, ami a gondot okozza. Döntsétek el ti, hogyan értelmezitek!

Reklám szerint nem kell sok víz 500-600mm-es csapadék elég a túl sok vizet nem bírja, tehát nem vízlopó! Szintén a reklám szerint egyik leggyorsabban növő fafaj.

Valóság??? Gyorsan nő ennek megfelelően sok vizet fogyaszt nagy levelei miatt havi 500liter vizet párologtat átlagban (6000 liter/év párolgásra)+ a növekedése is viszi...

Természetes élőhelyén az évi 3000mm-es csapadékmennyiséget meghálálja, erőteljes növekedést produkálva.

Reklám szerint ideális az alföldre, ahol törtrésze van csak csapadékból, hát tudja a rosseb lehet, hogy a 16méterre lehatoló gyökerei miatt tényleg ellesz az alföldön :)

Nem kell csodálkozni azon sem, ha már a vezetékes víz sem fog folyni, nem lesz honnan...

2013. szept. 27. 20:40
 18/25 anonim ***** válasza:

Tapasztalatok nem igazán lesznek, mivel 2011-ben telepítették Mo.-on az első referencia erdőt 1,2ha-on, tehát erre még 7-8 évet várnod kell!

A palánták árusítására 1db cég rendelkezik kizárólagos jogokkal (nem szeretném reklámozni), árak elég borsosak (3000Ft+áfa/db), de te ezek szerint a románoknál elég olcsón megúszod 5euro :)

Tehát a tapasztalatok még váratnak magukra, a feldolgozó ipar és a felvásárló kör kiépülése úgyszintén...

2013. szept. 27. 20:45
 19/25 anonim ***** válasza:

Mivel a fa 2/3 része a föld alatt van ezért gombát próbálnak termeszteni rajta. Ez szép és jó, viszont hangsúlyozzák milyen jó ez a fa mert mérgekkel telített, szennyezett talajon is megél. A vágott fa elhanyagolható mértékben tartalmazza ezen anyagokat, mivel a fa a gyökérrendszerében tárolja el, nem épül be a törzsbe és a lombozatba.

Kérdem én a gomba is lesz olyan "okos", hogy a mérgeket, amik a termesztő közegében gyűltek fel ne építse be a BIO gombatestbe??? KÉTLEM!

2013. szept. 27. 20:52
 20/25 A kérdező kommentje:
Érdekes és logikus, amiket írtatok! Így azért már jóval tisztábban lehet látni. Igazából rendelkezésemre áll most egy 3700 nm-es telek, településen belül, kerítéssel elkerítve (szomszédé), így a lopás szinte ki lenne küszöbölve. A vadkár is. Viszont én is úgy vagyok vele, hogy annyira szép, amit írnak, hogy az már gyanús. Majd az idő eldönti, csak úgy vagyok vele, ha tényleg nagy üzlet, akkor 5 év múlva nem lesz az, de ha kockáztatok, lehet, hogy nagyot nyerek... Elég nagy dilemma. Majd megpróbálok utána nézni, egy két helyen láttam már ilyen ültetvényt! Ha tudok valamit, és érdekel titeket, majd beszámolok! Köszi még egyszer a sok segítőkész választ!
2013. szept. 27. 23:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!