Ha tulajdonosa voltam egy felszámolt cégnek, az jelenthet a további életemben hátrányt pl hitelfelvételnél?
Tehát egyszemélyes Kft, ha jól értem.
Az, hogy hogyan egyeztetek meg nem igazán számít, ha felszámolják a céget, akkor az egykori alkalmazottak, beleértve az ügyvezetőt, aláírási joggal rendelkezőt, stb-t is, már nem érdekesek a NAV szempontjából.
A céget te képviseled, így a felelősség is a tiéd. Ha a cégnek 500e a jegyzett tőkéje, akkor a NAV tartozást 500e-ig be fogják hajtani a cég pénzéből, vagyonából. Ezt neked mint "tulajdonosnak" a magánvagyonodon is behajthatják. Ha nem csak tartozás van, hanem pénzek el is sikkadtak esetleg, akkor azt is tőled fogják kérni, nem az apádtól, mivel a cég tevékenységéért te felelsz.
Már csak az a kérdésem, hogy ha az apádat örökre eltiltották a vállalkozástól (gondolom okkal), akkor hogy mehettél bele, hogy a te nevedben folytassa tovább...?
Na sorban:
1) A levelek nem is mehettek volna a te nevedre, a kft nevére mennek, de mivel a kft a tiéd, ez olyan, mintha neked ment volna. Az, hogy te nem olvastad, az a te hibád.
2) Nem kell a "tulajdonosnak" dolgozni a cégben, de a felelősség az övé. Ez olyan mint egy autónál. Nem egyértelmű, hogy te vezetted amikor lefotózták gyorshajtásért, de senkit nem is érdekel, a kocsi a tiéd, te fizetsz...
3) Bárkinek adhatsz a cégben aláírási jogot, de ez nem jelenti azt, hogy a NAV felé ő lesz a felelős a döntéshozatalért. A felelős ugyanúgy te maradsz, maximum perelheted az apádat.
4) Nem kell, hogy be legyél jelentve, a cég attól még a tiéd. Ha van egy 8 órás munkád mellette, nem kell bejelenteni magad, de ez nem jelent semmit. Dolgoznod sem kell benne effektíven.
5) 500e ft-ig vagy felelős, mivel ez a jegyzett tőke. Ha ezt betetted és még ott van érintetlenül a cég számláján, akkor nincs gond, valóban addig vagy felelős. Viszont ha ez közben már nincs meg (valószínűleg), akkor bizony a saját vagyonoddal vagy felelős 500e ft összegig, tehát ezt nem pontosan tudtad.
6) Korábban már részleteztem, hogy miért te vagy a felelős, függetlenül attól, hogy ki hozza a döntéseket. Nem tolhatod át a felelősséget egy kvázi alkalmazottra, a cég a tiéd és kész. Őszintén szólva akkor kellett volna ezeket megkérdezni amikor belementél, hogy vállalod ezt.
7) Nem vagyok ügyvéd, vállalkozó vagyok, szerintem vállalkozóknak illik tisztában lenni alapvető dolgokkal, de keress fel egy ügyvédet, szerintem szükség lesz rá!
Próbáljunk végre a kérdésre válaszolni és ne minden másról beszéljünk. (tulajdonos, vagy tag stb felesleges kérdések.)
Bizony jelenthet hátrányt, ha egy másik céget csinálsz és ott hitelt szeretnél felvenni. A gondos bankok utánanéznek a korábbi cégtulajdonok sorsának. A legtöbb hitelfelvételkor tőled is kér nyilatkozatot, hogy milyen cégben voltál és vagy tulajdonos. Nem érdemes ezt eltitkolni, mert ha kiderül akkor tuti nincs hitel. Egy korábban felszámolt cégben tulajdonosi viszony hátrányt jelent.
Felszámolás közben téged csak annyiban terhel felelősség, ha (igazolhatóan) tudtál arról, hogy az ügyvezető rosszul viszi a céget és nem váltottad le, mint munkáltató és tulajdonos.
Kft-nél pedig csak a betett összeggel felelsz.
Következő cégalapításnál a NAV-nak van vétójoga, ha bizonyos határt átlépte a cég tartozása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!