Egy cég tulajdonosa bármit megtehet a munkavállalóival?
Azért kérdezem, mert egyre inkább azt tapasztalom, hogy sok helyen a munkavállalókra nem úgy tekintenek, mint akiknek (elviekben) bizonyos jogaik is lennének. A magánszférára gondolok elsősorban.
(Tisztelet persze a kivételnek, én is láttam már normális céget is, igaz, csak elvétve.)
Értsétek már jól, na ...
Nyilván nem ölheti meg. De pl. a fizetését lecsökkentheti annyira, hogy a fűtést és az egy hónapra szükséges élelmiszert már ne tudja belőle megfizetni?
Jogilag nem, de a valóságban bármit megtehetnek. Ha nem tetszik, akkor el lehet menni. Jön a helyébe 100.
Ez a mai magyar valóság.
De ez állami cégnél is előfordul.
"a fizetését lecsökkentheti annyira, hogy a fűtést és az egy hónapra szükséges élelmiszert már ne tudja belőle megfizetni?"
A minimálbér alá nem csökkentheti. Az, hogy a béréből meg tud-e élni a munkavállaló, az nem a cég tulajdonosának a felelőssége.
"És itt most nem arra gondolok, hogy valakit már eleve minimálbérrel vettek fel. Hanem pl. volt egy viszonylag normális fizetése, és azt elkezdik csökkentgetni."
A fizetést csak úgy lehet csökkenteni, hogy a munkavállaló is aláírja a fizetéscsökkentést. Persze ha nem minimálbér+zsebbe fizetés van, hanem rendesen bejelentve. És jól írják: ha nem tetszik, el lehet menni, csak azzal mégrosszabbul jársz.
Nálunk már anélkül érkezett kevesebb fizu, hogy aláírtunk volna bármit is. Rengeteg más szabálytalanság is van a cégnél.
Érdemes ilyenkor perelni? Mert szerintem nem. De már kezd nagyon betelni a pohár.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!