Üdv. Örököltem egy házat öcsém halála után de kiderült hogy van rajta közüzemi tartozás (víz-villany). Eztán jött egy végrehajtó levél hogy elárverezik a házat + még a SAJÁT LAKÁSOMAT IS EL AKARJA ÁRVEREZNI. Ilyet megtehet a végrehajtó?
Szerintem nem teheti meg, ha jól tudom örökségnél csak az örökség értékéig vagy köteles a tartozást kiegyenlíteni. Azaz ha örökölsz egy 7M-os házat, de 8M tartozás van rajta akkor elárverezhetik, ők megkapják az árát de te saját zsebből nem fizetsz, azaz max 0-ra jöhetsz ki az egészből.
De beszélj egy ügyvéddel.
Jaaa, még azt azért elmondanám, hogy viszont a "hagyaték erejéig" kifejezés nem egyenlő azzal, hogy csak a "hagyaték tárgyaival".
Tehát, ha a hagyaték tárgya, bármi legyen is az, nem kizárólag a ház, hanem BÁRMI, amit örököltél (pl. autó, cég, stb.) már nincsen meg, mert pl. eladtad, attól te még annak az ÉRTÉKÉIG felelsz - jelen esetben a saját meglévő vagyonoddal.
Szóval így fordulhat elő esetleg a házadra vezetett végrehajtás. Az örökölt vagyok ÉRTÉKÉIG felelsz, nem feltétlenül annak a tárgyaival - ha azok már nincsenek meg.
Szerintem a helyzet az hogy jelenleg 2 ház van a tulajdonodban, az egyik az örökség, a másik a korábbi tulajdonod. A végrehajtónak pedig mindegy melyik elárverezéséből fizetsz ki 150 ezret, azaz választhatsz melyik házat tartanád meg.
Egyébként véleményem szerint akkor jársz a legjobban ha kp-ban kifizeted a 150-et és megmarad mindkét ház. Mert többet kapsz érte ha te eladod mintha a végrehajtó árverezi el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!