Saját készítésű lakásdíszek eladása Marketplacen adóköteles?
Sziasztok!
Anyukámmal nagyon szeretünk barkácsolni, kézműveskedni, és gondolkodtunk, hogy kis plusz forrásként készítenénk eladásra is dolgokat. Pl. húsvét előtt festett tojást, ünnepek előtt asztaldísz, koszorú, stb. Mi készítenénk őket, aztán lefotózva mondjuk egy FB Marketplace oldalon vagy tematikus csoportokban hirdetném.
Ez törvényellenes, kell-e adóznom, be kell-e jelentenem, stb?
Más honlapon nem hirdetném, csak a facebookon.
Köszi ha segítetek.
igen, adóköteles.
nem számít, hogy csak FB-on árulod, attól még a bevétel után adózni kell
Az egy másik kérdés, hogy a NAV megtalál e, ha pár (tíz)ezer forintot keresel ilyesmivel, de ha valami miatt fennakadsz a szűrőn, akkor egy szavad nem lehet.
Keress egy könyvelőt.
Ő el fogja tudni pontosan mondani, hogy milyen lehetőségekből választhatsz, mit, hogyan kell csinálni. Ne haragudj, de egy GYK hozzászólásban senki nem fog elvégezni neked egy 2-3 órányi konzultációt.
Néhány darabot alkalomszerűen ez úgy tudom nem adóköteles.
Pl lesz 30-max50 ezres bevételetek per hó 2 főre?
Úgy tudom ilyen csekély összegnyik után még mit adóznál. De nézz utána van egy bizonyos összeghatár évekkel ezelőtt volt 600 e ft/év /fő, azóta lehet már a duplája ami után nem vagytok adókötelesek.
4: a 600 ezer / év az nem üzletszerű tevékenységre vonatkozik, hanem a használt, megunt dolgaidnak az eladására. Ha lakást díszt készítesz, az nem ez a kategória.
Ez egy közkeletű félreértés, hogy évi 600 ezerig nincs adó, ez nem igaz.
Pár éve a Vaterán volt is ebből nagy razzia, mikor a NAV kismamákat büntetett meg, mert rájött, hogy bizony sokan ennek a 600 ezres tételnek a fedezékében üzletszerűen árulnak holmikat, készítenek tárgyakat, stb.
(mondom, az, hogy lebuksz e egy dolog, az meg egy másik, hogy az első eladott lakásdísz is adóköteles)
6# te jó ég és képes volt a nav szerencsétlen kismamákat megbüntetni pár szem filléres holmiért?
Nemhogy támogatni kéne azt aki még egyáltalán hajlandó szülni akár egyetlen gyereket is ebbe az országba.
7: ez a "szerencsétlen" kismama relatív fogalom. Nyilván amikor azzal jöttek, hogy mutasd meg, hogy az a karton gyerekruha honnan van (számla), az túlkapás.
Másrészt, akkoriban felmentél a vaterára, egyesek egész szatócsboltokat üzemeltettek, végtelen árukészlettel, mindenféléből. Nyilván olcsóbbak tudtak lenni, mint a valódi kereskedők, mert adót, áfát, járulékot azt nem nagyon fizettek.
Én is tudok nem egy olyan embert, aki a FB Marketplace-en gyakorlatilag kereskedelmi tevékenységet folytat, megvesz valamit akciósan/nagykerből/külföldről 10-20-50db-ot, majd árulja. Erre azért nehéz azt mondani, hogy a megunt, felesleges holmijait árulja.
Annak meg, hogy kismamákkal akadtak össze az volt a fő oka, hogy gyerekruhával/játékkal rendgetegen csencseltek ipari méretekben
(és persze, lehet mondani, hogy miért kell bántani őket, de másik oldalt komoly konkurenciát jelentenek a valódi vállalkozásoknak, akik adóznak, járulékot fizetnek, és ott is családok megélhetéséről van szó, ott is van gyerek a vállalkozónál - nyilván ezek a FB Marketplace kereskedők nem a Tescoval meg a Mediamarkttal szúrnak ki, hanem a kisboltossal)
8#Ez oké, de mondjuk ha nem 26500ft lenne a gyes hanem 123456,-ft, akkor nem bíbelődnének ilyen kis szarokkal a kismamák a játszótéren üldögélve hogy jaj eladtam egy bodyt 299,-ft ért.
Szomorú ez, nagyon az. Meg az a rohadt sok fax adó amit kibnak az árusokra.
9: mondom, a body eladása nem probléma, és arra vonatkozik a 600 ezes éves adómentes keret.
Itt azokról van szó, akik MINDENT is árulnak, és nem 1-2 darabot, hanem gyakorlatilag végtelen mennyiséget. Akik munkát végeznek (takarít, fordít, könyvel, asztaloskodik), de mivel a FB marketplace-en szervezi, így nincs adó, nincs járulék.
Mondhatod, hogy téged ez nem zavar, de amikor majd a te munkahelyed szűnik meg, mert a megrendelők helyetted a FB maketplaces szakihoz fordulnak, és a végén majd neked kell még a nyugdíjukat kifizetni, mert ugye ha nem fizet nyugdíjjáruékot, akkor nyugdíjat sem fog kapni...
De ez már offtopic.
A GYES miatt meg a kormányhoz lehet fordulni, de ha megnézed, akkor az elmúlt 12 év alapján a választók nagy része úgy gondolja, hogy a GYES mértéke bőven elégséges, legalábbis én nem hallottam még olyat, hogy számonkérte volna 2/3-nyi választó a kormányt, hogy foci helyett GYESt adjon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!