Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Számlán melyik időpontot...

Számlán melyik időpontot tüntessem fel teljesítési dátumnak?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Az lenne a problémám van egy keretszerződésem, a megrendelőmmel úgy egyeztem meg, hogy havi elszámolással fizet.

Na most lement az első hónap és az elszámolás teljesítési igazolás alapján történik. A teljesítésin szerepel az időszak, hogy tàrgyhó elsejétől a hó utolsó napjáig szolgáltatást nyújtottam x összegért. Viszont a teljesítési igazolásomat következő hó 13-án kaptam meg, ami szintén szerepel a teljesítési igazoláson, hogy 13-án lett kiállítva.

Kérdésem az lenne melyik dátumot tüntessem fel a számlán teljesítési dátumnak? A teljesítési igazolás kiállításának napját vagy a tárgyhó utolsó napját?

2023. febr. 15. 09:32
 1/8 anonim ***** válasza:
Időszaki elszámolású számlák szabályainak nézz utána, abban lesz a válasz. Áfa tv 58.§-tól kezdd nézegetni.
2023. febr. 15. 09:37
 2/8 A kérdező kommentje:

Igen! Csak a szerződésünkben nem szerepel, hogy időszakonkénti elszámolással fizet a megrendelő.

Így egyeztünk meg szóban. Hó elején kiállítja TIG-et és utána mehet a számla. Igaz, hogy TIG-en, mint ahogy korábban is szerepel az időszak is. Illetve a TIG kiállításának dàtuma is szerepel ami 13.-a.

Szerződésbe annyi szerepel elszámolás TIG alapján.

2023. febr. 15. 10:59
 3/8 A kérdező kommentje:

Javítás:

“Igaz, hogy a TIG-en, mint ahogy korábban is mondtam szerepel a leszámlázandó időszak is.”

2023. febr. 15. 11:04
 4/8 anonim ***** válasza:
Oké, de nem a szerződés, hanem a szolgáltatásod jellege határozza ezt meg, hogy időszaki elszámolású lesz. Ott van a tigben az időszak, ha egymás mellé rakják a tigeket, akkor látszódni fog, hogy folyamatos a szolgáltatás.
2023. febr. 15. 11:14
 5/8 A kérdező kommentje:

Hát igen, ha így vesszük akkor megint más a helyzet. Mert akkor a fizetési határidő a teljesítési dátum, ha jól értelmezem.

Akkor most három közül melyik lesz a jó?

2023. febr. 15. 11:22
 6/8 anonim ***** válasza:
Én így "látatlanban" azt mondom, hogy időszaki elszámolás alapján kell számláznod.
2023. febr. 15. 11:27
 7/8 anonim ***** válasza:

A tig kelténél ne legyen korábbi a számla kelte.

Én kelte pl ma, fizetési határidő +8/15nap(22,0301), és a teljesítési idő az 0222/0301. Ez a teljesítés az áfa telj, a számla szövege, tétel megjegyzésébe pedig gumibugyi varrás 2023 január hónap számláznám, látatlanban.

2023. febr. 15. 17:48
 8/8 anonim ***** válasza:

Ez alapján én is az Áfa tv. 58.§-a alapján állítanám ki a számlát.

Rá kell írni a vonatkozó időszakot, ami a TIG-en is rajta van, a fizetési és a teljesítési időpontoknak pedig meg kell egyezniük egymással, kivéve, ha fizetési időpont az időszak utolsó napjától számított 60. naptári napon túlra esik, mert ilyenkor a 60. naptári nap a teljesítés időpontja.

Tehát, ha például január havi teljesítésről van szó, akkor rá kell írni a számlára, hogy például "2023. január havi takarítás", a teljesítés és a fizetés határidő pedig megegyezik, hogyha 2023.04.01 vagy azelőtti időpontot írsz rá. (Mert 2023.01.31 + 60 nap = 2023.04.01.)

Ha fizetési határidőnek már későbbi időpontot írsz, mondjuk 2023.04.30, akkor a teljesítés időpontja a 60. nap, vagyis ez esetben 2023.04.01.

Ezt a hatvan napos szabályt sokan nem tudják sajnos. Napi szinten kell számlákat visszautasítanunk emiatt a munkahelyemen, úgyhogy erre figyelj, nehogy így járj te is!

2023. febr. 16. 16:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!