Kft vagy az egyeni vállalkozó a jobb ? Tapasztalatokat szívesen olvasnám kinek milyen a tapasztalata
Akkor kiemelem harmadszor is, hogy ez egy példa volt. Az általam említett 20 millió bevételnél túl sok opciója nincs, kata nem érné meg. De akkor legyen, belemegyek a játékba. Ott van a tanácsadó vállalkozód, aki keres 12 milliót egy évben. Tegyük fel ezt 2 cégtől éri el. Már is bukta a katáját, mert ha külfüldi cégek, akkor rengeteg plusz adója van, ha belföldiek, akkor pedig a partnercégek nem fogják bevállalni az extra adót. Látod, ha úgy alakítjuk a körülményeket, akkor bárki el tudja érni, hogy igaza legyen.
Ezért is írtam, hogy ökölszabályként ez egy hülyeség, de természetesen vannak olyan esetek, amikor igaznak bizonyul.
Tehát tulajdonképpen akkor azon akadsz fent, hogy elmeséld azt a 2 esetet, amikor valószinűsíthetően nem jár jól és ezt böfögöd vissza többször is...erre a kommentemre.
"Nagyon leegyszerűsítve az utolsónak igaza van, de nem feltétlenül csak a költséget kell figyelembe venni. Attól függ, hogy milyen vállalkozásról van szó, mik az elképzeléseid..."
Én személy szerint úgy gondolom, hogy a költségek nagyban meghatározzák azt, hogy "melyik éri meg jobban" és és ez is az oka annak, hogy pl egy kisbolt 100-ból 96 alkalommal kft-t alapít, egy tolmács vagy egy kezdő tanácsadó EV-t csinál. Lehet váltani, van átmenet, vagy üzleti modell, ahogyan írtam, nyilván érdemes ráhúzni a vállalkozásformát is. Attól még nagy általánosságokban nem fog egy tolmács-fordító 50-50 %os eséllyel kft-t vagy egyéni vállalkozást csinálni, hanem egyéni váll.ként kezd. Ugyanígy égnekl állna a hajam, ha egy éttermet látnék egyéni vállalkozó nevén...
Szerintem kár belekötni nyilvánvaló dolgokba. Ha részletesen fel akarod világosítani a kérdezőt, akkor tedd azt.
Nem böfögtem, hanem normálisan írtam. És igen, 2 esetet írtam, de tudnék még rengeteget. A 2 esetet csak azért írtam, mert így próbáltam bemutatni, hogy nem feltétlenül fekete-fehér ez az egész. Ha 222 írtam volna, akkor jobb lett volna?
Igen, igazad van, a tolmácsok általában egyéniben kezdik, ezt én nem is vitatom. De nem feltétlenül azért mert kb 0 költséggel dolgoznak, hanem a kedvezőbb adókörnyezet miatt. Később sem lesz sokkal több költsége, ha esetleg kinövi magát, mégis váltani fog társas vállalkozásra, pont a kedvező adókörnyezet megszűnése miatt/átalakulása miatt.
Én itt lakok és dolgozok a balaton partján. Tudod, hogy hány balatoni étterem, büfé működik egyéni vállalkozóként? Rengeteg. Pedig bőven van költség, bevétel, alkalmazottak, stb. Nem mondom, hogy jó döntés, de sokan csinálják.
De itt van pl a városunk legnagyobb fuvarozója, éves ~400 milliós árbevétellel, szintén egyéni vállalkozóként. Pedig rengeteg autója, sofőrje, stb-je van. Mégis valamiért egyéniként csinálja (nem tudom amúgy miért, erre még nem sikerült rájönni, de nyilvános az adóbevallása ugye, szóval meg lehet nézni).
Mindegy, ez a vita parttalan, mert van igazság abban amit mondasz, ezt az elejétől kezdve mondtam, engem csak az általánosítás zavar, semmi más.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!