A párom kiváló villanyszerelő, ráadásul a számítógépek és autók javításához is nagyon ért. Van munkahelye, mellette néha megjavít ezt-azt a szomszédoknak. Hogyan győzzem meg, hogy ő ennél többet tud, többet érdemel, és nyisson egy saját vállalkozást?
Meg kell tudni húzni a határokat. Nyolc éve vállalkozom, és nem készítettek ki.
Nem, de nem is ebookokat adok el webáruházban.
Értem, ahhoz nem is akarok hozzászólni, én a vaterás kikészülős megjegyzésedre repültem rá. Nem kell lefekedni a vevőknek, sőt, a hülyébbekkel nem is érdemes foglalkozni. Jól kell pozicionálni magadat.
De hát az nem is vállalkozóként történt :-)
Csak magánemberként adtam el dolgokat és a "nemnormális" este fél 10-kor hív.
Viszont vállalkozóként is volt részem abban, hogy a legkülönbözőbb helyzetben csörgött a telefon.
Persze, a vevők a végletekig hajlamosak kihasználni az embert.
De nem kell hagyni. Nem kell lefeküdni nekik. Célszerű céges telefont használni, és munkaidő után lenémítani vagy hangpostára állítani.
Egy vállalkozónak is lehet, és kell is, hogy legyen magánélete. Aki elvárja tőle a 24 órás szolgálatot, az egyszerűen nem komplett.
Több, mint 25 éve van villanyszerelő vállalkozásom én nem ajánlom, megmondom miért. Anno más volt a helyzet ma szinte minden megváltozott, ha van ideje, energiája és pénze akkor meggondolandó.
Kérdéses az is hogy ipari kivitelezésről beszélünk vagy az otthoni felhasználóknál akar konnektorokat cserélgetni? Mert ez a kettő ég és föld... és nem csak pénzben. Aki profi akar lenni és tényleg komolyan gondolja a vállalkozást papír szerint ez kell: Egy villanyszerelési szakma, aztán a regisztrált villanyszerelőit megszerezni, ez a minősített villanyszerelő, kell még hozzá a hálózatra csatlakozási és FAM szerelői engedélyek és vizsgák valamint az érintés/villámvédelmi szakvizsga is igen ajánlott.
Amit tudni kell hogy ezek nagy része időre van, azaz lejár az engedély és újra be kell menni az oktatásra és befizetni a pénzt. Nem árt elvégezni a mesterképzést több okból is, mert akkor sokkal egyszerűbb megszerezni az engedélyeket és nem csak időben. Ha a nulláról nézzük mondjuk akinek nincs szakmája akkor minden papír megszerzése kb 5 éve ha átmegy a vizsgákon. Az összes képzés kb. egy milla körül van mostanság.
Ez volt a papír része, ehhez nem árt minél több szakmai gyakorlatot szerezni. És akkor jöhet a vállalkozás, amit ki kell váltani ha megvannak a szakmai dolgok akkor ennek nincs akadálya kell egy bankszámla, egy könyvelő és persze az okmányirodai procedúra. Ami kell még hozzá az a húzósabb része a tőke... Munkásautó, szerszámok, gépek, műszerek, létrák, stb... kb. 4-5 milla. Na meg idő és kitartás, és nem árt ügyfeleket megrendelőket szerezni hogy munka is legyen, mert különben koplalás lesz a vége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!