Milyen kiskaput ajánlotok?
Szeretnék vállalkozást indítani Okos otthon témában, viszont ehhez nincs megfelelő végzettségem. 5 éve dolgozom benne és most eljutottam oda,hogy megérné vállalkozásban csinálni. Villanyszerelői végzettség kellene hozzá de ha most elkezdem OKJ-n akkor is a leghamarabb, 1 év múlva lehetne belőle valami.
Mivel sürgős lenne a dolog,ezért van esetleg valami alternatíva amivel el tudnám kezdeni akár most is? Aztán menet közben persze elvégezném a villanyászatot is.
Azt értem de neki nem kell. A merohely kialakitashoz kell az áramszolgáltatói regisztráció de csak addig. Létezik pl új bekotesnel tuv papiros szekrény feltevese ami terv alapján rendelhető a henselnel pl de drágább 4 lakásnál kb 100e Ft plusz a gyári megoldás a regisztrált szerelohoz képest.
Ha gyari a regisztrált szerelő se szükséges de alapvetően ezek ritkább dolgok. A mérő utáni részhez semmi papír nem kell .
Így neki az okos otthonhoz se.
Én javaslom neki a társas vállalkozás megcsinalasat, és a villanyszerelő OKJ elkezdését . Duplán jól jár , dolgozni már idén tud, és jövőre meglesz a papírja.
A mérő utánihoz nem kell, itt én is arra az esetre értem, ha hálózatot kell fejleszteni, mert hiába van bent 20A ha nem elég az új eszközökhöz pl, vagy módosítani a fűtést, konyhát gázosról elektromosra, bemérni a hálózatot stb. Ezt írtuk eddig is.
Papír nélkül, még egyénibe is meg tudja oldani az indulást,( vagy társasba ha talál maga mellé valakit, akivel eleve olyan bizalmas a kapcsolata, hogy elbír egy közös céget ) és aki az ilyen regisztrációhoz kötött dolgokat megoldja/aláírja neki ( akár munkaszerződésben is, ami meg elég az egyénihez is neki okj nélkül is, de nyilván végezze el ha lehet).
Plusz így nem csak az ilyen vezérlőegységes adó-vevős dolgokat tudja ráaplikálni a már meglévő elektromos rendszerekre, hanem még hatékonyabb, komplett energetikai korszerűsítést is be tud vállalni, magasabb árral/bevétellel pl.
"és csövezetlen alumínium vezetéken fut a falban szabadon végig az áram"
Gondolom, MM-fal vezetékről van szó, az meg nem volt szabálytalan akkor se.
Akkori kivitelezés szerint persze, hogy nem volt. Csak az idő haladt előre, lettek nagyobb fogyasztók, tbb eszköz igény, amit ha rákötsz egy ilyen régi hálózatra, lehet hogy tűz lesz a vége. Hasonló miatt égett le az egyik házunkban a fürdőszoba is. Nagyfogyasztók rá lettek kötve a 20A hálózatra, a mosógépen csapódott ki végül a dolog.
Ma már egy kábelcsatornában van, hogy a gyenge áramú vezetéket ( pl. internet, telefon) sem szeretik ha együtt fut a többivel.
Utolsó, ugyan miért ne lenne köze a témához, annak hogy villanyszerelőként jó ha van képesítése és el tud vállalni komolyabb munkát is, nem csak egy réteg piacot olyan eszközre amihez nem feltétlen kell komolyabb szaktudás.
Melyik része az irreleváns szerinted?
1. A vállalkozás szempontjából, hogy nem korlátozza le magát egy adott szegmensre, ami vagy bejön vagy nem, vagy az hogy egyéni vállalkozóként törvényességi felülvizsgálaton ami 30-90 nap múlva lesz esedékes csak ( addigra meg lehet az okj-ja is hozzá, ha megint csak érdekes módon sikerült felhívni a figyelmet, hogy indulnak még képzések, amiket be tud fejezni, mert ha dec 31-én is kezdődik meg,az még pár hónapos okj lesz ) vagy képesítést tud igazolni, vagy kötelezni fogják 20 munkanapon belül hiánypótlásra a bizonyítványnak bemutatáásra, vagy egy munakszerződésre olyannal, akinek megvan a villanyszereléshez a képesítése. Ellenkező esetben törlik a tevékenységi köréből .
A társas vállalkozás esetén el tudja kerülni a képesítés igazolását, mert a cégbíróságot nem ellenőrzi, de csak akkor működik ha olyannal állsz össze akibe feltétele nélkül tudsz bízni ( volt már olyan kft-m amiből kvázi menekülni kellett a másik tag dolgai miatt ).
Az, meg hogy egy másik ingatlanomban pont egy ilyen felújításban vagyok és láthatóan nem elég sokszosr az, hogy ha Te elektromos fűtést tervezel (akár a gázfűtés kiviáltása kapcsán meg pláne nem) , hogy felteszed a fűtőtestet és bedugod 220-ba, vagy ráteszel egy adó-vevőt meg egy kontroll panelt egy meglévő eszközre, már borítja az "üzleti elképzelését".
Szabályozhatsz régi, nagy fogyasztású eszközöket ilyen módon, amivel spórolsz egy kicsit. Erre le tud szerződni minden további nélkül.
Viszont ha már komplett cserével új eszközöket akarsz betenni, amivel többszörösét spórolod a fűtési költségnek ( lásd pl kedvezményes tarifa télen, 4SCOP-os klímával) ahhoz lehet, hogy már kevés ez a fajta megoldás. Pedig utóbbi jobban is fizet, ami a vállalkozás szempontjából sem hátrány.
Ha túl tudták terhelni, akkor egyéb baj is volt. Ha nem tartották karban, akkor egyéb baj is volt. Azaz, semmi értelme ráfogni, hogy azért égett le, mert "fut a falban szabadon"
"Ma már egy kábelcsatornában van, hogy a gyenge áramú vezetéket ( pl. internet, telefon) sem szeretik ha együtt fut a többivel."
Ennek a mondatnak én nem találom értelmét.
“Ma már egy kábelcsatornában van, hogy a gyenge áramú vezetéket ( pl. internet, telefon) sem szeretik ha együtt fut a többivel."
Csak azt ne mondd, hogy erősáramú vezeték is van a lakásban!
Nyilván nem mindenhol van karbantartva a hálózat a régi építésű ingatlanoknál, megint csak azt mondom, hogy a kérdező szempontjából épp erről beszélek.
Nekem a túlterhelés már eleve kijön a tervezés során ott, ha 16A-20As hálózatra kizárólag elektromos fűtést, konyhát, fürdőt, vízmelegítő akar valaki rátenni. Csakhogy egy laikus lakásvásrló sem biztos,-ahogy mi sem - azzal kezdi, hogy szétbontja a a konnektort, meg falat megnézni, hogy milyen vezeték van a falban. Pont erről szól a linkelt cikk is. (De az az egyik családi ház volt, nem a lakás.)
A kérdező szempontjából meg ezért is lényeges lehet, ha hálózatfejelszés is kell az energetikai beruházáshoz, akkor ne essen már ki a kosárból, csak azért mert nincs hozzá megfelelő kompetenciája.
Az új hálózat kialakításnál jött ez elő, hogy a villanyszerelő egy kábelcsatornába behúzta volna nagyteljesítményű vezetékekkel együtt, de mondta, hogy inkább külön külső csatornába teszi mert a kábeltévések, telefonosok, netszolgáltató, nem szeretik ha egyben fut a többi vezetékkel.
Ezek vannak a lakásban:
3x1,5-es Mbcu
3x2,5-es Mbcu
1,5-es Mcu
10-es Mkh vezeték
Coax kábel
UTP kábel
Szerintem a 10-es MKH, és az 1,5 + 2,5 MCU MBCU vezetékek nem feltétlen kisteljesítményű vezetékek, mint a telefon, nethez elegendő UTP, FTP, Coax stb, vagy igen?!:-)
Nem egyben, hanem párhuzamosan. És nem a szolgaltato nem szereti mert nem szeretet kérdése.
Különben ha fel centire megy mellette csak másik kabelcsatornaban akkor adott a szarnak egy pofont.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!