Milyen kiskaput ajánlotok?
Szeretnék vállalkozást indítani Okos otthon témában, viszont ehhez nincs megfelelő végzettségem. 5 éve dolgozom benne és most eljutottam oda,hogy megérné vállalkozásban csinálni. Villanyszerelői végzettség kellene hozzá de ha most elkezdem OKJ-n akkor is a leghamarabb, 1 év múlva lehetne belőle valami.
Mivel sürgős lenne a dolog,ezért van esetleg valami alternatíva amivel el tudnám kezdeni akár most is? Aztán menet közben persze elvégezném a villanyászatot is.
Még decemberre is vannak kiírva kézpések, ahol online meg tudják szervezni ott indítanak. ( Aranykalászos gazdától a Tb ügyintézőn át a klímaszerelőig sokmindent ).
Bár nem hiszem, hogy komolyabb tudást szerezne a "papíron" kívül az ember pár hónapos képézéssel. Ezért is ajánlottabb inkább felvenni valakit aki ért is hozzá gyakorlati szinten is és minősített. A kérdezőnek elég ha mellette segédmunkázik, vagy magát a megbízásokat/árajánlatot/vállalkozás adminisztratív ügyeit kezeli képesítés nékül ugyanúgy megteheti.
Anno Bt-vel voltam így, webáruhzához nem kellett képesítés, fizikai üzlethez igen. Fél éves okj képzés utolsó két hónapjába is engedtek becsatlakozni, így két hónap alatt meg lett a bizonyítvány, csak azért mert kötelező a képesítés. Tudásban egy szakmunkás bizonyítvány többet ad.
Minősítettre azt értem, hogy ha hálózati felújítás, vagy fejlesztés is kell a nagyfogyasztókhoz, azt csak pl. a szolgáltatónál regisztrált villanyszerelő plombázhatja, építheti át a villanyórát, gerinc hálózatot, stb. ) eleve. Társasházi hozzájárulás szintén csak ilyen regisztrált villanszerelő kap, de még egy klma beszerelsé esetére is, pl. ha "H tarifára" akarja kötni a tulaj, a külön márőórához megint csak nem nyúlhatsz enélkül hozzá.
Ha nincs ilyened, akkor így is úgyis kelleni fog valaki az "üzletbe", aki "átveszi" az általad kiépített hálózatot.
Oktáv pl még decemberben is fog okj képzéseket indítani
2021-es kezdéssel viszont már csak iskolarendszerben lehet okj-zni
Nekem most csinálja a villanyszerelő 50 éves 3. emeleti társasház lakásban ami alapból gázkonvektoros és csövezetlen alumínium vezetéken fut a falban szabadon végig az áram.
Ilyen esetben azzal indul, hogy elektromos hálózat felújítás, csak hát eleve nem egyfázisú 32A lakásra lettek tervezve anno a lakások, hanem gázokonvektoros fűtésre és konyhára, így jön képbe az aszimetrikus terhelehetősége a fő vezetéknek, amihez kapcsolódóan villanyórát is lehet meg kell bojgatni, pláne ha alá még be akarsz tákolni egy külön órát a 30%-al kevesebb áramdíjért fűtésre a klímának és nem árt, ha a kismegszakítók sem 2X16A-ből állnak összesen.
Szerintem csak a mienk lesz full elektromos és vezérelt. De hidd el Lakásszövetkezettől kellett pár hozzájárulás és az egy dolog, hogy 32A éppen elég mindenhez ( hűtő -fűtő klíma külön H-s mérővel + Nobo, tűzhely-sütő,bojler, egyéb "nagyfogyasztók" és ledes lámpák, vagy rgb-k.) stb.
Ahogy az utóbb is írták, ilyen esetben is kelleni fog olyan aki ezt a szolgáltató felé is hitel érdemlően le tudja igazolni. Ahhoz meg okj sem kell feltétlen, e jó ha van, meg mellette a kisebb segédmunkákat el tudja végezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!