Programozó vagy szakács? Melyik karriert választanátok?
Látom, már több mint egy hetes a kérdésed, de talán még aktuális:
Előre leszögezem, egyik területesen sem vagyok szakavatott, éppen ezért úgy írok, ami személyiségemből fakad.
Én magam, habár szeretem a kényelmet, meg mindenféle egyebet, mégsem ez számomra az elsődleges. Sokkal jobban szeretem azt, ha érzem, valami hasznosat csinálok, és ha szabadabb lehetek. Szeretem a kreativitást, a humánus területeket.
Jobb szeretem szolgálni a társadalom érdekét, sokkal fontosabb nekem, mint a jó kereset. A programozó szerintem jól keres, de egy jó szakács szintúgy. Persze, más a munkabeosztás, de egészen más személyi márkaértéket alakíthat ki egy szakács és egy programozó.
Éppen ezek alapján én inkább a szakács szakma felé húznék...
Nem szereted a kényelmet annyira, meg nem szempont.Baromság. Dolgozz végig egy kemény nyarat egy forgalmas étteremben szakácsként, és utána megdumáljuk, akarsz-e programozni egy ergonomikus széken egy légkondis irodában!
Szakácsként néhány évtized és járni se nagyon fogsz tudni, a szolgálat meg bromság. 10 percig se hálásak az emberek és már 5 órával később a budiban van, amit csináltál. Miközben nyomogatják a telefonjukon azt a szoftvert, amit te is írhattál volna.
Fejlesztőként nem kellenek kapcsolatok, hogy bekerülj ilyen helyekre. Diploma és/vagy tapasztalat kell. Vagy még diploma előtt is be lehet kerülni gyakornokként.
A fejlesztéshez szerintem kell kreativitás. Én pont ezt szeretem benne. Ha alkalmazottként dolgozol, és tényleg csak fejlesztesz, akkor a kóddesignhoz kell. Minél magasabb szinten tervezel, annál jobban. Ha pedig saját alkalmazást csinálsz, akkor magát a felhasználói felületet és logikát is megtervezheted. Ez azért elég sok kreativitást igényel. De már az is igazából, hogy kitaláld, milyen alkalmazásra van igény.
Fejlesztőként a semmiből teremtesz valamit. Én emiatt a művészetekhez szoktam hasonlítani. Csak itt nem gyönyörködsz a végeredméyben, hanem használod. A rajzolás nagy hobbim volt gimnáziumban, szerintem ahhoz nagyon hasonló a fejlesztés folyamata. Persze biztos van, aki olyan projekten vagy munkakörben dolgozik, ami nem igényel kreativitást (inkább alsóbb szinteken), de általánosságban én azt mondanám, kell hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!