Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » A mai világban orvosnak miért...

A mai világban orvosnak miért tanulnak kevesen miközben az egyik legjobb karrier?

Figyelt kérdés
Külföldön a világ egyik legjobban fizetett állása. Itthon is kiváló pénzek vannak magánorvosként.

2019. júl. 10. 21:18
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
39%

Rengeteg embert felvesznek, csak kb fele le is morzsolódik. Az meg még kevesebb, aki a végén a szakvizsgát is meg tudja csinálni.

Több orvosi kart, támogatott helyet meg teljesen felesleges létrehozni, így is Angliának termeljük az orvosokat.

2019. júl. 11. 03:09
 12/21 anonim ***** válasza:
37%

Ugyan már, ez hülyeség. Szakvizsgát megcsinálják, az államvizsgára gondolsz? Orvosin az annyira nem nehéz azért, főleg ha valaki odáig eljut. Minden karon van lemorzsolódás, maximum csúsznak de annyian azért nem hagyják ott.

Szóval éppen hogy kellene több orvosi kar, ez falsch hozzáállás, hogy mert külföldnek termeljük mert nem. Sokan mennek külföldre de nem mindenki akar vagy legalább is nem hosszú távra.

2019. júl. 11. 08:57
 13/21 anonim ***** válasza:
81%

Pár megjegyzés orvosként... "csak háziorvos" nos a csak háziorvos éppen olyan szakvizsgával rendelkező szakorvos, mint a belgyógyász, vagy a sebész, továbbá a munkája is legalább olyan fontos, csak nem annyira látványos, de ezt pár éven belül szépen megtapasztalják a kedves magyar betegek, amikor már nem lesz elég és nem lesz kihez fordulniuk.

Több egyetem... szerintem nem az a probléma megoldása, hogy minden félhülyéből orvost csinálunk. A négy egyetem jelenleg elég jó színvonalat képvisel nem kellene ezen változtatni. Amin változtatni kellene az az, hogy orvosin igenis lehessen ösztöndíjból megélni, ne pedig diákhitelből.

2019. júl. 11. 10:00
 14/21 anonim ***** válasza:
14%
Egyébként aki oda való, annak most sem nehéz orvosira bejutni, aki meg egy szerencsétlen érettségit nem tud megírni normálisan az ne akarjon orvos lenni.
2019. júl. 11. 10:04
 15/21 anonim ***** válasza:
100%
A miért tanulnak kevesen kérdésre, a válasz azért bonyolultabb. Itthon nem tanulnak kevesen, viszont az állam és maguk a betegek is semmibe veszik az orvosaikat (lásd csak háziorvos), ezért nagy a kivándorlás. Külföldön más a helyzet, egy jó gazdasággal rendelkező országban nem éri meg orvosnak menni, mert ár érték arányban nem keres annyival jobban, mint amennyi áldotatot követel a szakma.
2019. júl. 11. 10:10
 16/21 anonim ***** válasza:
11%

Miért gondolod, hogy ha több orvosi kar lenne akkor romlana a színvonal? Ez nem következik egyenesen ebből. Tegyük fel valaki nem 440 pontot szed össze hanem mondjuk 400-t vagy 390-t, nem jelenti azt, hogy ne lehetne belőle jó orvos csak mert pár ponttal lemaradt. Én sok olyannal találkoztam, hogy huh ő 460 pontot szerzett de menő közben ő hullott ki elsőnek.

Nyilván a szakmai féltékenység is beszél az orvosokból, ha több orvost képeznének nagyobb lenne a verseny nem úgy mint most, hogy örül az ember ha talál (mindegy milyet) és jó sok pénzt elkérhetnek az emberektől magánrendelésen mert amúgy a kórházban hosszú a várólista kevés orvossal és akkor a lekezelő, beképzelt stílusról ne is beszéljünk sok esetben.

Kell egy kis verseny, aki jó orvos az emberek keresik majd, aki nem az pedig nem fog tudni megélni belőle.

Jelenleg az van, hogy hiány van orvosokból és szakmailag nem tudod megválogatni, hogy kihez mész, ez meg hülyeség, hogy nem keresnek sokat (nyilván kezdőként nem, ahogy sok más szakma esetén is), viszont szakvizsga után egy kis magánrendelés stb. akár millió is megvan, ezt mondom úgy, hogy van orvos rokonom és mindig mesél a munkájáról (hálapénzt rezidensek is kaptak nem keveset), van, hogy napi 20e-t is kap már nem rezidensként. Arról nem is beszélve, hogy az ügyeletekkel hogyan sakkoznak, hogy több pénzt kapjanak, ezt is konkrétan elmesélte (és ügyeletben neki soha sincs semmi 1-2 esetet eltekintve).

2019. júl. 11. 10:24
 17/21 anonim ***** válasza:
57%

Nos megsúgom, hogy betegként rohadtul nem tudod megállapítani ki a jó orvos és ki nem az. Azt tudod megállapítani, hogy ki kedves, ki odafigyelő, ki határozott és ki nem az.

Hálapénz... Na ez az, amit rohadtul el kellene felejteni. Nem hálapénz kell, hanem normális fizetés. Egyébként csak pár szakma kifejezetten hálapénzes, egy anesztes szinte soha nem kap hálapénzt pedig legalább olyan fontos a munkája, mint az operáló sebésznek, egy patológus, klinikai mikrobiológus, semmi hálapénzt nem kap, pedig nélkülük megállna az élet a kórházban.

És igen kell verseny. Az a verseny, hogy állambácsi megválogatja, kibr érdemes 14 milliót beleölni és kibe nem. Egyébként én az évfolyamomon azt tapasztaltam, hogy aki normális pontszámmal elsőre, esetleg másodikra bejutott annak nagy része el is tudta végezni, akinek viszont már a bejutás is problémát okozott az orvosin sem táltosodott meg.

Egyébként a négy orvosi egyetem bőven elég Magyarországnak, ugyanis háromszor annyi magyar orvost tudnának képezni, mint jelenleg. Most ugyanis az van, hogy csak a hallgatók harmada magyar, a többi fizetős külföldi.

2019. júl. 11. 10:42
 18/21 anonim ***** válasza:
64%
#16 Gondolj már bele abba, hogy 6 év tanulás után 185 nettóval szúrják ki a rezidensek szemét. Igen igen, így magánrendelés meg amúgy ügyelet. És szerinted marad ideje, hogy mondjuk szabadidejében magára fordítsa azt a pénzt? Marad ideje a családjára? Rengeteg sok pénzt meg lehet keresni, de állandó munkával, míg külföldön egy orvos röhögve megkeres ugyanennyit az alapbérezéssel, sima 8 órás munkaidővel.
2019. júl. 11. 11:13
 19/21 anonim ***** válasza:
0%

Ezt értem és szerintem sem jó így, bár hozzáteszem én tudok olyan orvosról, aki nettóban 600-700-t is megkeresi 8 órás munkaidővel, sőt csomószor előbb lelép a rendelésről és a beteg várakozik.

Szakmailag a beteg annyit tud megállapítani egy orvosról, hogy mondjuk ha totál eltérő diagnózist állít fel az egyik mint a másik vagy egyszerűen azt mondja, nem tudom mi lehet a baj, próbálja meg ezt talán vagy ezt.

Ez más szakmáról is elmondható, hogy sokat tanul és kiszúrják kevés pénzzel a szemüket, lásd mondjuk egy kezdő jogászt, nemhogy nettó 185-t de még 150-t sem kap meg (és nekik ösztöndíj sincs), 120-t maximum és annyi, holott azért egy jogi egyetem elvégzésébe elég sok energiát fektet az ember (volt szerencsém látni). És a munkaidő? Napi 10-12 óra sokszor, sőt volt, hogy az irodában volt hajnalban is vagy benn kellett aludnia. Őket ugye senki nem sajnálja? Hozhatnék más példát is, pl. gyógyszerész. Van jogász közeli ismerős is, tehát az ő helyzetüket is látom valamennyire, csak állandóan az orvosokat, rezidenseket hallani panaszkodni ők meg gondolom tűrnek a kamara meg magasról tesz az egészre. Jah és külföldön egy jogász szintén sokkal többet keres kezdőként is. Tehát ez nem csak az orvosokra igaz, hanem az összes szakmára.

2019. júl. 11. 11:32
 20/21 anonim ***** válasza:
87%
A kérdés az orvosokra vonatkozott, senki nem mondta, hogy másnak nem lehet nehéz, csak én témánál maradtam. Egy beteg nehezen tudja megítélni egy orvos szakmai tudását, és egy orvos se tudhat mindent. Ez nem így működik, hogy ha a beteg A, akkor a diagnózis meg B. Összetett tud lenni, eltérő vélemények lehetnek, vagy egy-egy diagnózis összemosható egy másikkal, mert majdnem ugyanazt jelenti vagy alkategóriája. Inkább ismerje el egy orvos, hogy nem tudja mi van, de van elképzelése és esetleg meg lehetne próbálni ezt meg ezt, mint hogy beetesse a beteggel, hogy ő márpedig tud mindent és punktum.
2019. júl. 11. 13:01
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!