A mai világban orvosnak miért tanulnak kevesen miközben az egyik legjobb karrier?
"az orvosi kar még akkor sem ingyenes ha államilag támogatott."
Ott a diakhitel ha valakinek csak a pénz a probléma de amúgy tehetséges és nagyon szeretné.
1-es
A jogot pont, hogy nehéz elvégezni, mindegy, hogy valaki fizet a képzésért vagy sem, közgazdászról nincs infóm.
Az meg a másik, hogy egy jogász főleg kezdőként még egy rezidensi fizetést sem kap legtöbb esetben (a kezdő jogászokat valahogy sosem szokta senki sajnálni, annak ellenére, hogy kitanulják a belüket az egyetemen szar kezdő fizuért) mivel sokat képeznek utána sem egy biztos életpálya, szóval jogra nem azok a típusú emberek mennek, hogy na ez jó lesz nekem, hanem azok, akik kitartóak, vállalják az 5 év szenvedést az egyetemen, utána meg alamizsnáért való 10-12 órázást, a szakvizsgát meg az életen át tartó folyamatos tanulást, mert itt kb. mindig mindent újra kell tanulni, nincs megállás. Szóval jogászként akkor marad valaki a pályán, ha bármit feláldoz és kitartó a hivatása iránt, mert ez egy hivatás.
Kérdező, többen jelentkeznének orvosira ha nem 4 orvosi kar lenne az országban xy keretszámmal hanem mondjuk 7 vagy 8. Mindig feltöltik a maximális helyeket, a probléma, hogy így is sokan jelentkeznek és nem jutnak be elsőre sokszor mert több ezer hallgató cuppan rá az összesen 4 orvosi karra. Több orvosi kart kellene létrehozni, nem jelentkezne ez a probléma. Csak sajnos ez még idáig nem jutott el senki agyáig :(
Az egy másik kérdés még, hogy a fizetős rohadt drága így kb. kilőve mindenkinek, csak nappalin van szóval aki mondjuk dolgozik esélytelen, hogy össze tudja egyeztetni munkával, holott mondjuk egy alapból egészségügyiben dolgozó embernél (pl. nővér) tök jól jönne, ha jelentkezhetne a képzésre, kapásból többet tud a gyakorlatról mint a legtöbb orvostanhallgató. Nekem több olyan ismerősöm volt, akinek ez miatt esélytelen, hogy jelentkezzen. Szóval aki esetleg jelentkezne ebből az okból kifolyólag sem tud pluszban, ergo csökkentve van a potenciális jelentkezők száma így is.
Ahogy hallottam reform lesz az orvosi képzésen is, ha mondjuk lerövidülne vagy csak 2-3 év lenne az elmélet a többi inkább gyakorlat lehet többen be tudnák vállalni munka mellett is vagy lehetőség lenne elismertetni gyakorlatot és csak vizsgázni kellene.
Én nem mennék orvosnak, mert nem tartom magam annyira embercentrikusnak. Nem akarnék hozzájuk nyúlni, kezelni a sebeiket ilyesmik.. orvosként mindenkit megkell ugye vizsgálni, nem mondhatod azt a büdös, retkes embernek, hogy előbb fertőtlenítse magát, majd utána foglalkozol vele. Főleg nem sürgős esetben.
Nekem ehhez a munkához nem lenne gyomrom.
Lehet valaki szerint ez rosszindulat, de ez van én ilyen vagyok vállalom. Nem tanulnék orvosnak, ha ingyen éd könnyebben lehetne sem. Nem vagyok ilyen jó lelkű típus. Szerintem ezzel még vagyunk így egy páran. Akkor van ciki, ha bejutott mert ez volt anyu, apu vágya és ott jön rá arra, hogy ez nem neki való. Na azokból lesznek később a rossz, bunkó orvosok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!