Tisztázzuk! Milyen igazságok és hazugságok vannak az IT karrierrel és az IT diploma szükségességével kapcsolatban?
Ebben a szektorban rengeteg az egymásnak ellentmondásos infók termesztése, és az egymás hergelése. Mindenki tudja, hogy Magyarországon álom fizetéseket lehet ebben a szektorban elérni, akár havi nettó 1 milla+ fizetéseket. Az oda vezető úthoz viszont mindenkinek más véleménye van és mást terjeszt. Vannak akik szerint oda diploma kell, és sok év releváns szakmai tapasztalat, míg mások szerint elég csak egy ilyen 5 hónapos gyorstalpalót elvégezni és már fel is vesznek mert akkora hiány van, megint mások szerint csak a tudás számít, még gyorstalpaló sem kell, elég csak megtanulnod internetről és bizonyítani a képességeidet. Akkor most mi az igazság? Én magas is sok egymásnak mondó tényeket tudok:
-van egy ismerősöm, aki a BSc szakon 2 félév után az egyetem mellett már elment gyakornoknak egy multihoz, mégis a multi elvégeztette vele az MSc-t is, pedig akkor már 2,5 év releváns tapasztalata volt annál a cégnél, mégis képeztette tovább
-van senior full-stack fejlesztő ismerősöm, akinek saját IT vállalkozása is van, nagyon jól keres, mégis az egyetemmel szarakodik 40 évesen is
-szintén ismerek néhány olyat, akik kis cégnél dolgoznak fejlesztőként, mégis levelezőin végzik az egyetemi szakot, kérdés hogy miért?
Senki nem magol fizika tételeket jókedvében hétvégenként levelezőin, amikor már a szakmában dolgozik és szakmai tapasztalata is van. Mire kell nekik a papír?
A másik oldalról meg sok olyat is hallok, hogy nincs róla papírja mégis jól megfizetik, mert autodidakta módon megtanulta az internetről. Bár személyesen ilyet nem ismerek, de hallani már sok ilyenről hallottam. Nem tudni, hogy mese-e. Ti ismertek ilyeneket?
Olyat viszont egy valakit ismerek, hogy valaki elvégzett egy ilyen bootcamp-et vagy pár hónapos kódiskolát, mégsem vették fel komoly céghez, mert azt mondták, hogy csak egyetemistákkal foglalkoznak gyakornoki pozíciókban.
Most ezek valamennyire egymásnak ellentmondásos információk. Valami nem stimmel. Ha tényleg csak a tudás számít, akkor miért akarnak papírt szerezni olyanok is akik már tudják, illetve egy cég miért küldi MSc-re az egyik dolgozóját, amikor annak már 2-3 év tapasztalata is van az adott cégnél? Miért nem dolgoztatja inkább, ha egyszer a gyakorlati tudás számít? (ami már neki minden bizonnyal megvan, és amit nem az egyetemen fog megtanulni)
Mégis rengeteget hallani a nettó 1 - 1,5 millió forintos diploma nélküliek legendájáról. Mi igaz szerintetek ezekből a mesékből és mi nem?
Nagyon jó referenciákkal kell rendelkezned ahhoz, hogy diploma nélkül szóba álljanak veled egy komoly cégnél.
Alapvető kérdés, ha akkora ász vagy a szakmában akkor miért nem tudtál kiköhögni egy szaros diplomát ?
Én fenntartásokkal kezelem ezeket a milliós fizetésről szóló kommenteket. Éves adóbevallást meg még egyetlen nagyszájú sem mutatott nekem.
A másik dolog a munkaidő. Én nem keresek 1 millát de egy héten 40-42 órát dolgozok.
Nézzük meg órabérre visszaosztva hogy mutat a millás kereset. Heti hány órát kell kódolni érte ?
Nekem van magánéletem is és nincs az a pénz amiért lemondanék róla.
"értelmezési problémák vannak nálad. Nem a cég küldi MSc-re az embert hanem a cég felajánlja, hogy fizeti a képzést. "
Nálad vannak alapvető hiányosságok. Nem a cég fizeti neki. Hallottál már ilyesmiről, hogy magyar állampolgárként 12 ingyenes félév jár a felsőoktatásban? (Persze már feltételekkel, de ha nem akarsz elköltözni külföldre, és ledolgozol X évet itt akkor ingyenes is marad)
# 5
Hogyne.. meg ha van elég pontod allamira, meg ha be tudsz járni nappali oktatásra (munka mellett?!). Meg ha 20 évre elkötelezi magát, stb... Legyünk már reálisak.
Vannak olyan cégek ahol kizáró ok ha nincs diplomád (és nincs is folyamatban a megszerzése) -
EPAM, Cloudera, MSCI, Nuance. Sajnos pont ezek a cégek fizetnek a legjobban. Szóval érdemes mérlegelni. Ha multinál akarsz dolgozni akkor érdemes nyomni MSc-ig. Ha saját vállalkozásban, vagy startupnál akkor pedig csak a tudás számít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!