Munkahelyen muszáj megtartani az ebédidőt?
Na, ez egy jó kérdés!
Én is inkább az otthoni kajálást választanám. Munkahelyen amúgy sem lehet nyugodtan étkezni és nem is esik jól semmi meg macerás az egész ebédmegoldás.
De szerintem a Munka Törvénykönyve alapján muszáj megtartani, mert a kötelező idők elmulasztása/be nem tartása/tartatása bírságot róhat a munkáltatóra, ha kap hirtelen egy ellenőrzést a cég - például ezért, de van, aki ki sem bírná kaja nélkül a 8 órát és nehogy már a cég veszítsen 2 percet amíg a rabszolga bekapja menet közben a szendvicsét....
(U.i.: Egyébként a 8 órai munka is sok, bőven elég lenne napi hat, heti 4 napban!)
Nem lehet ezt így csinálni, hacsak a munkaszerződésed direktbe nem engedi meg, mivel:
Munka törvénykönyve
103. § (1) A munkavállaló részére, ha a beosztás szerinti napi munkaidő vagy a 107. § a) pont szerinti rendkívüli munkaidő tartama
a) a hat órát meghaladja, húsz perc,
b) a kilenc órát meghaladja, további huszonöt perc
munkaközi szünetet kell biztosítani.
86. §
(3) Nem munkaidő
a) – a készenléti jellegű munkakört kivéve – a munkaközi szünet
Dolgoztam olyan helyen, ahol én voltam az egyetlen, aki nem cigizett. A többieknek meg járt óránként 10 perc.
Én összeadtam és kerekítettem az időt, és 1 órával korábban elindultam haza. Egyből leüvöltötték a fejem, és hiába mondtam, hogy de én akkor is dolgoztam mikor a többiek, ez őket nem érdekelte.
Na onnantól én is kivettem a 10 perc cigiszünetet és netezem.
Ahogy írták, ki kell adni a szünetet és nem számít a munkaidőbe.
Szerintem 8 órát étlen tölteni, ráadásul folyamatosan dolgozva lehetetlen és egészségtelen. Mindenkinek kell a szünet, ez a te érdeked. Ha nem akarsz, akkor ne egyél, de foglalkozz mással a munkán kívül.
Én sem dohányzom, de én is kimegyek a cigizőkkel 1-2 óránként, iszok egy kávét, nyújtózok. Nem csak dohányzásra jár óránként 5-10 perc szünet, arra használod, amire akarod. Ez a te érdeked, nem a munkáltatóé, élj vele.
De meg tudok enni egy szendvicset 5 perc alatt is.Azt meg kibírom 4-ig,hogy nem eszek nagy ebédet.Ebéd után tele hassal amúgy is elfáradok és nem megy a munka.
Es egy csomó időt elvesz ez,fél orával hanarabb itthon lennék
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!