Itt miért nyilatkoznak sokkal szigorúbban arról, hogy mennyi tanulással lehet valaki szoftverfejlesztő?
Ismerőseim szerint nagy a hiány, ezért nyilván kell tdás, akarat meg rengeteg, de azért kevésbé képzett embereket is keresnek már.
Elkeztem körülnézni és hát ugyanezt tapasztaltam.
Az itteni válaszolók szerint meg inkább szakirányú egyetem, de ha nem is, akkor is évekig tartó, napi több óra tanulás...
2-3 év gyakorlattal bruttó 800?
Az azért menő. Nem rossz-nem rossz.
Bootcamp is van csak 4 hónapos, valami Java-sat is ajánlgattak, nomeg a Greenfox is annyi - asszem.
Akkor persze mondjuk fél év alatt valaki OKJ mellett otthon rengeteg tanulással senki szerintetek.
Akkor szakmabeli ismerőseim miért mást mondanak pl?
De remélem azért lenézitek a bootcamp-eket is.
Csak tényleg elolvassa az ember ezt a nyomorult oldalt, és az jön le, hogy 3-4 év kőkemény tanulás, de a legjobb, ha egyetemen, mert bootcamp 0, OKJ 0...
30 évesen se párkapcsolat, se barát, se egészség, semmi
És akkor talán, esetleg sikerül elhelyezkednie programozóként.
Ismerőseim nem ezt mondják, állásbörzén nem ezt mondják és képzeld voltam állásinterjún, ott se.
Nézd, az egyetem alapesetben 3 év, de mondjuk csúszol egy évet, úgyhogy legyen 4 év. De ez a 4 év nem 0-24 tanulás, hanem mondjuk napi 6-8 óra egyetemi előadás/gyakorlat, meg mellette mondjuk heti 4-6 óra otthoni gyakorlás/tanulás. Emellett bőven tudsz sportolni, barátokkal találkozni, csajozni stb. Már ha az egyik hétvégi napod felet tanulással töltöd, akkor jó vagy, és akkor ott a 3/4 hétvége, másfél nap. Vizsgaidőszakban/ZH időszakban nyilvan nincs időd semmire, de amúgy a félév többi része azért annyira nem húzós.
De ha neked jobban tetszik a GreenFoxos 4 hónap, akkor rajta, de abban a 4 hónapban én garantálom neked (és el is mondjak előtte) nem lesz időd se sportolni, se barátokkal találkozni, se csajozni, se a családdal lazítani, de csak 4 hónap. Meg utána még egy durván fél-háromnegyed év, amíg az első munkahelyeden belerázódsz, de utána is nagyon sokat kell folyamatosan tanulni, hogy behozd azt, amit az egyetemen nem tanultál meg.
Befektetett munkában ez ugyanannyi, csak az egyetem hosszabb ideig tart, viszont kevésbé megterhelő. Nem mellékesen jegyzem meg, hogy a GreenFoxra 4xes a túljelentkezés, szóval hiába van pénzed és időd, 25% az esélye hogy bekerülj. De a többi színvonalas bootcamp sem vesz fel akárkit, elég komoly elôszűrések vannak.
OKJra viszont nincs előszűrés és nem is drága/ingyen van, de annyit is ér.
Lényeg a lényeg, mindenhogy baromi sok munkát kell befektetni a tanulásba. Ha nem így lenne, hanem hipp-hopp meg lehetne tanulni, akkor szerinted ekkora hiány lenne itthon és külföldön is programozókból?
Egyébként meg nyilván OKJn is meg lehet tanulni rendesen programozni, csak nem ez a jellemző. Amiket én hallottam, ott borzalmas az oktatás, és a jelentkezők se túl motiváltak.
Szóval nyilvan meg lehet tanulni ott is rendesen programozni, de mondjuk 100ból 10 embernek sikerül. Annak sikerül, akinek vagy baromi jó érzéke van hozzá, vagy baromi motivált és kitartó es rengeteget, tényleg rengeteget tanul mellette, illetve akik tudnak hozzáértő emberektől segítséget kérni, ha elakadnak.
Szóval még egyszer, OKJval is el tudsz helyezkedni, csak amíg ez egyetem illetve bootcamp esetében közel 90%, addig OKJ esetén 10-15, esetleg 20.
Ha nem így lenne, akkor mindenki OKJre menne, hisz az a legolcsóbb, és nem is tart 3 évig, mint egy egyetem.
Persze, le is lehet pontozni, de ez nem változtat azon, hogy egy félbehagyott nem IT egyetemmel és több saját hobbiprojecttel a hátam mögött első állásként egy külföldi cégnél dolgozom távmunkában, és bizony ennyit keresek. :)
Sajnálom, hogy az szükséges intellektualitás és kreativitás hiányában ti alkalmatlanok vagytok egy hasonló életútra, ezért frusztrációból csak a piros kéz nyomogatása marad. További jó hétvégét! :)
Hàt kèrdező valamit valamièrt.
Nekem mondom 26 èves koromig se csaj,se buli nulla szociàlis èlet,mert dolgoztam is ELTE proginf mellett.
Kihajtottam tapostam a beleim,volt hogy munkahelyemen majd nem összeestem a kimerültsègtől.
Rengeteg befektetett munka kell èn csak tudom.
Majd bepòtolod kèsőbb buli,haverok,csajok főleg amikor màr jòl keresel tudsz magadra költeni meg èlmènyekre.
Bepòtoltam èn is de normàlis fizuval nem 200 nettòval.
Én nem pontoztalak le, de csak elvből nem, sose pontozók se le, se fel.
Ennek ellenére hülyeségeket írsz.
1.) Millió felett keresel, aztán utólag kiderül hogy külföldi cègnek távmunkában. Gratulálok hozzá, de ez nem igazán releváns, hisz a külföldi távmunkás cégek külföldi (vagy ahhoz közeli) bért fizetnek. Kaptam olyan ajánlatot én is, hogy Svájcban két milliós havi fizetés (ha forintban átszámítjuk), de nincs értelme forintra átváltani. Ha egy magyar cégnél, itthon, forintban keresnél egy milliót (simán lehetséges ez is), akkor valóban releváns lenne a válaszod.
2.) Neked vannak (valószínűleg elég komoly) hobbi projektjeid, úgyhogy valószínűleg kellően jól tudsz programozni, bár itt megjegyezném, hogy külföldön egy millió feletti fizetés egyáltalán nem kiemelkedő.
Figyelj, én megpróbálom a mérnökinfót, érdekelne is, akár nappalin, ahogy javasoltad.
Havonta 160 ezret kérek a számlámra, annyiból már meg is élek.
Hát ha valaki az OKJ-n a minimumot tanulja meg (akár 5-ös modulzárókat ír, nade a modulzárón akar csak megfelelni, ez a mondandóm lényege), akkor lehet, hogy 10% eséllyel helyezkedik csak el.
Én 2 könyvből, neten található infókból és ismerősök segítségével eljutottam oda, hogy 2 komolyabb GUI-s programom van.
Nemsokára egy hobbiprojektnek nevezhető dologba szeretnék belekezdeni. A legnagyobb gond, hogy nem tudom, mi legyen az.
Az SQL-be is belemártottam magam.
Van, akit ez vagy az motivál, tényleg sokat tanul otthon, tényleg igyekszik megérteni, a dolgokat, vezérvonalai vannak.
Nézd, az egyetemhez és a bootcamphez képest az OKJnek van a legkisebb presztízse, de mèg mindig jobb, mintha nem végeztél volna el semmit. Egyetem > bootcamp > OKJ > csak önálló otthoni tanulás.
Ennek ellenére, ha Te a referenciamunkáid/hobbiprojektjeid és az interjú(k) révén be tudod bizonyítani azt, hogy valóban kellően jól tudsz programozni, akkor nyilván fel fognak venni. Kivéve ahhoz a néhány céghez, akkor mindenképp diplomát várnak el.
Mondjuk itt a konkrét kérdés az volt, hogyan lehet, hogy az életben úgy látom, hogy sokkal jobb esélyekkel indulok, mint ez alapján az oldal alapján gondolnám.
Ugyanakkor azért felmerül az is, hogy dolgozó embernek a bootcamp nagyjából kizárva, egyetem ugyan van estin, de... azért azt már ne mesélje be valaki nekem, hogy:
ad1 mindenki képes rá
ad2 mindenkinek megéri.
Lehet, hogy én inkább életem végéig az adatmásolgatást vagy a szalagot választanám akkor inkább.
Napi 8,5-9 óra munka + órák + az órákra tanulni + otthon, magadtól gyakorolni + angolt tanulni.
Pláne aki a pénzért vagy a home office lehetőségéért csinálja...
Szóval igen, mi választjuk az OKJ-t és/vagy az otthon tanulást.
Csak itt kanyarodok vissza arra, hogy mialatt én majdhogynem konkrét állásajánlatokat kaptam és mindenki pozitívan állt hozzám, addig ezen oldal szerint 3-4 év múlva esetleg/talán labdába rúghatok, de inkább nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!