Mennyire igaz a szoftverfejlesztő munkaerőhiány? Ellentétesek az infók és egyesek szerint nincs is igazi hiány.
" hanem akinek legalább 4-5 éves tapasztalata van"
Na ez az... Mi a francot kezd magával egy pályakezdő ha mindenhol 4-5 év tapasztalatot várnak...
Ha az ember kap esélyt, egy jó állásinterjún letesztelik, próbaidőben oktatják (ha nincs fejlődés, még időben elküldik), akkor előbb-utóbb 4-5 éves tapasztalattal rendelkező ember lesz. Ehhez előbb esélyt kell neki adni!
Én hajlandó lennék sok kompromisszumra is, az elején igen kevés bér, bármi.
Aki egyetemen normálisan teljesít, az már ott kap melót, és ha nem teljesen debil ott simán lenyomhat pár évet amivel már talál normális melót is.
"Na ez az... Mi a francot kezd magával egy pályakezdő ha mindenhol 4-5 év tapasztalatot várnak..."
Saját startup, projectek, stb. Én ezt csináltam. Igazából hobbiból programoztam nagyon sokáig, tök mást tanultam, aztán mégis itt kötöttem ki.
Jó, de aki nem szakirányú felsőfokú végzettséggel rendelkezik?
Mert ha csak ők kellenek, az se igazi munkaerőhiány. :(
Az csak annyit tesz, hogy van pár szak, amivel el is lehet helyezkedni. :(
Az első nem jól fogalmazott. Ismerek olyat, aki 1 év tapasztalattal millió felett keres és alapjaiban meghatározó a munka során (igaz, nagyon sokat beletesz). Amiből hiány van, azok az igazán tehetséges fejlesztők, akik:
- nem 40 évesen végeztek el egy OKJ tanfolyamot 20 év építőipari segédmunka után
- nem "majd kiolvassák az API docsból"
- nem photoshoppolós designer hipsterek, akik azért tudnak valamennyire HTML-t írni meg összehozni valamit jQuery-ben ha nagyon muszáj
- nem rántanak be 5 GB node_modules-t egyszerű feladatokra, mert az ajtó faékkel való kitámasztása is megoldhatatlan logikai problémát jelent nekik én sa
- nem papírra alapozzák a tudásukat, hanem 24/7 önképzik magukat
Na, ilyenből ugyanannyi van, mint 20 évvel ezelőtt: rohadt kevés. Csak közben bejöttek a képbe azok is, akik "valamennyire" meg tudnak felelni az elvárásoknak, de 20 éve simán skippelték volna a területet, amikor még magasabban volt a léc.
Első vagyok: tapasztalat alatt nem munkatapasztalatot értek, hanem konkrét fejlesztési/tervezési tapasztalatot. Nekem nincs szakirányú végzettségem, munkatapasztalatom sem volt, csak saját alkalmazásokat, szoftvereket készítettem.
És igen, első munkahelyemen vagyok, havi 1 millió feletti fizetéssel.
Hozzáértő emberek kellenek, erre a diploma sem garancia, de ezek az okj-s gyorstalpalók ahol a képzés felét az ms office használatának elsajátítása teszi ki, nem sok használható tudást adnak.
Az OKJ-n is programozás van és az OKJ mellett is képzi magát az, aki komolyan veszi.
Nekem például projektem ugyan még nincs, de 2 db nagyobb lélegzetvételű, természetesen grafikus felületű programom már van, amikhez még van további fejlesztési ötletem is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!