Mennyire igaz a szoftverfejlesztő munkaerőhiány? Ellentétesek az infók és egyesek szerint nincs is igazi hiány.
@18:54
Miért annak mennyivel több értelme van mikor egyetemen delphi-be meg basic-be programoznak?
Mint írtam a diploma sem garantál semmit, azért hozzátenném, komolyabb helyeken nem is tanítanak ilyesmit.
@19:11
Mi számít neked komolyabb helynek?
Ország szinten jó nevű egyetem tanárától hallottam, hogy az informatikai kar tiszteletből eltart olyan öreg tanárokat akik a programozásban leragadtak a 20-30 éve volt aktuális tananyagnál, és azt tanítják...
Két felől lehet megközelíteni a kérdést:
1) A munkaerőpiaci szereplőknél tényleg igen nagy hiány van szoftverfejlesztőből. Ma gond nélkül el lehet helyezkedni úgy is, ha csak Stackoverflowról másolgatod a sorokat, a főnököd hepi, mert nőtt a program, elégedetten veregeti meg a válladat.
2) Másfelől ma az üzleti szektorban a szoftverekhez való hozzáállás csapnivaló. A vezetők még mindig nem értik, hogy mi ez az informatika dolog és hogy kéne hozzáállni. Ha csak abba belegondolsz, hogy a tucatnyi magyar kereskedelmi bank közül mind fenntart 20-200 méretű programozó stábot, saját webes alkalmazást fejleszt amit napi szinten karban kell tartani, akkor ez óriási erőforrás pazarlás. Oké - ma már egyre gyakoribb, hogy kiszervezik a nem kulcs-szoftverek fejlesztését és szép számmal gyarapodnak az erre szakosodott cégek (sőt, Magyarországon, Lengyelországban pont az ide kiszervezett állásokra keresnek sok embert), de összességében az, hogy mindenki saját szoftvert akar nem fenntartható és nagyon sok pozíció feleslegessé válna, ha a cégek észszerűsítenék azt, hogy mit csinálnak házon belül és milyen kulcsra kész alkalmazásokat vesznek meg külsős cégektől. Arról nem is beszélve, hogy ha esetleg az igényeiket is észszerűsítenék a vállalatok, akkor nem születne annyi néhány éven belül feleslegessé váló kód (én még emlékszem azokra az időkre, mikor mindenhova Symbian alkalmazásfejlesztőt keresnek: ma mindenki Android gurukat akar - kérdés meddig lesz még használatban az OS).
Ez most lényegtelen, az biztos hogy az oktatással is komoly gondok vannak mint okj-s mind egyetemi szinten, és a programozás pont egy olyan szakma ahol nem lehet mellébeszélni. De nem kell a munkáltatókra kenni, hogy az ilyen "hallottam már a for ciklusról de még nem ástam nagyon bele magam" okj-s gyorstalpalós emberkéket nem akarják foglalkoztatni.
@20:35
Megmondanád hogy miért játszol rá ennyire az okj lehúzására? Csak mert ez már nem az első commented ahol ilyen életszerűtlen álnaiv hazugságokat írsz le az okj-s szoftverfejlesztő képzésről.
@20:35
Egyébként az az érzésem hogy neked az okj-s szoftverfejlesztői képzéssel szemben valami nagyon mély negatív kötődésed van. Mással nem lehet magyarázni, hogy valaki objektív információk tudatában ilyen bullshiteket leírjon hogy:
-" "hallottam már a for ciklusról de még nem ástam nagyon bele magam" okj-s gyorstalpalós emberkéket nem akarják foglalkoztatni."
-", de ezek az okj-s gyorstalpalók ahol a képzés felét az ms office használatának elsajátítása teszi ki, nem sok használható tudást adnak."
Mert aki minimálisan bele lát az oktatásba az tudja hogy nem így van.
Egyébkén nem tudom miért használod a "gyorstalpaló" szót. Egy 2 éves képzés az neked gyorstalpaló? Az ilyen 3 hónapos bootcampek akkor micsodák?
Csak nem elhajtottak valahol, mert nem vették komolyan a vélt össze guglizott programozó tudásod, hogy legalább egy két éves okj-t végezz el?
Az a baj azzal hogy leírod ezeket a hülyeségeket, hogy valaki esetleg elolvassa, és a te teljesen szubjektív véleményedre fog adni, aminek köze nincs a valósághoz.
Mert egy OKJ-s képzèst kiröhögik semmit se ér.
Ezt nèzd meg ak-akademia.hu
Na ez èr valamit a sràc 10-n éve tolja plusz hozzàtanulsz.
OKJ-t felejtsd el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!