Mikor vált Magyarországon a diploma a 8 általánossal egyenértékűvé?
Ömlesztve válaszolok mindenkinek, kiragadva egy-egy mondatot. Összejött pár válasz, ha minden egyes megjegyzésre reagálnék, két oldalban állnánk meg.
"Amikor elvégezted azt a több éves képzést és ölted bele a pénzt meg az energiát, már tudtad, hogy piacképtelen lesz?"
Az elején még nem, a közepe felé már éreztem, a végén meg már tudtam. Azért nem szálltam ki, mert úgy gondoltam, még a piacképtelen diploma is több a semminél. Életem legnagyobb tévedése volt, az egyetem pedig túlzás nélkül mondhatom, hogy tönkretette az életemet.
"Ha nem titok, mi az a szakirány?"
Pontosat nem akarok írni, maradjunk ennyiben: bölcsészdiploma, nyelvi szak.
"Azt tudom elképzelni, hogy sokkal komolyabb állásokra adod be a pályázatod, és magasabbra pozicionálod magad, mint amennyit a diplomád ér."
Szinte válogatás nélkül jelentkezek szellemi pozíciókra, kivéve a műszaki és gazdasági végzettséget megkövetelőket. Egyedül raktárosnak, árufeltöltőnek, gyári munkásnak nem jelentkezek - ja, hogy ezzel kilövöm a munkák 99%-át...
"Esetleg bérigényként olyan összeget adsz meg, hogy be sem hívnak."
Korábban nettó 120 volt az önéletrajzomban, most a szinte hihetetlen nettó 150-ig feltoltam a lécet. Hűha, hatalmas elvárások! :D
" Teljesen piackeptelen a diplomám. Igaz beszelek angolt meg nemetet. Van kemeny 1,5 ev tapasztalatom it support teruleten, ami nem sok, es meg igy is hetemte kapok állás ajanlatokat... Ezzel csak azt mondom hogy aki akar dologzni, es hajlando ia az fog is"
Én is tudok angolul, meg pár szót oroszul (mondjuk azt tényleg kézzel-lábbal mutogatásnak nevezném legfeljebb). SSC, ugye? Mondjuk oda is jelentkeztem, de még csak le se szartak. Igaz, inkább gyár, mint SSC.
"Abban egyetértek, hogy nagyrészt ezek a munkakörök diploma nélkül is betölthetőek lennének, szóval az a 3+X év csak időhúzás."
Pontosan erről beszélek. Nem nevezném "elhelyezkedésnek" a bolti eladói munkát diplomával. Nem mintha lenézném a bolti eladókat (főleg úgy, hogy perpill én is az vagyok), csak éppen ennél magasabb az ingerküszöböm 4 évnyi fölösleges tanulás után. És akkor megint itt lyukadunk ki: 8 általánossal betölthető állásokat kapnak diplomások -> egyenértékű a két végzettségi szint. Egyébként én is tökre jól ellennék egy ilyen irodai semmittevéssel akár nettó 120-ért is, de van mindennek egy határa. Ezt a határt (és a pofátlanságét) pedig szerintem átlépték többek közt az Infineonnál meg az Eagle Ottawánál meg az Accellnél, amikor 3 műszakos minimálbéres gürire invitáltak a garantálhatóan nem annyit kereső kiscsajok a telefon másik végéből.
Hát az angol az konkrétan MINDENHEZ jó, szóval ez ide nem jó példa.
De ha van neki egy norvég, azzal tényleg mit kezdjen?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!